Fransız hocalara Türkçe zorunluluğuna tepki

YÖK'ün Galatasaray Üniversitesi'nde görev yapan Fransız akademisyenlere Türkçe bilme zorunluluğu getirmesi öğretim üyeleri tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada 'dil sınavı dayatmamasından' vazgeçilmesi istendi.

YÖK'ün Fransız öğretim üyelerine Türkçe bilme zorunluluğu getirmesi Galatasaray Üniversitesi'nde protesto edildi.

Fransa Türkçe öğretmenlerine Fransızca bilme zorunluluğu getirince YÖK de benzeri karar alarak, Galatasaray Üniversitesi’nde çalışan ve Türkçe sınavını geçemeyen Fransız hocalara oturma ve çalışma izni verilmemesi kararı aldı.

"ÖĞRENİM HAKKINI TEHDİT ETMEKTEDİR"

Galatasaray Üniversitesi Kampüsü’nde bir araya gelerek açıklama yapan akademisyenler, “Bu durum, temel bir hak olan öğrenim hakkını tehdit etmektedir. Hiçbir akademik ve kültürel kurum politik gerilimlere alet edilmemeli, aksine bu kurumlar, her zaman ulaşmayı arzuladığımız barış ve dostluğun araçları olarak görülmelidir” çağrısı yaptı.

Galatasaray Üniversitesi’nin Türkiye ve Fransa dostluğunun sembolü olduğunu söyleyen akademisyenler, “Üniversitenin kuruluşundan bu yana, öğrencilerimize çok kültürlü ve çift dilli bir eğitim vermeyi sürdürmekteyiz. Ancak öğrencilerimizin bu eğitime erişim hakkı, uygulamaya konan son kararlarla ellerinden alınmaktadır” açıklamasını yaptı.

OTURMA İZİNLERİ YENİLENMİYOR

Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinlerinin 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmediğini, bu nedenle zorluk çektiklerini belirten akademisyenlerin açıklaması şöyle:

“Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının değerlendirme kriterinin bir anda akademik içerikli olmaktan çıkarılıp dil seviyesinin ölçülmesine indirgenmesini üzüntüyle karşılamakta ve bu kararın hangi yasal belgelere dayandığını merak etmekteyiz.

Yaşanan kriz okuldaki akademik işleyişi olumsuz etkilemektedir, karar üniversitedeki Fransızca eğitiminin kalitesini düşürebilir. Tüm tarafların lehine bir çıkış yolu bulunması amacıyla, YÖK ile Fransa’nın diplomatik mercileri arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasını, İkamet izninin verilmesini belli bir seviyede Türkçe bilme koşuluna bağlayan karardan bir an önce geri dönülmesini, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının Türkiye’deki durumunu yasal hale getiren ve öğrencilere karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini mümkün kılan ikamet belgelerinin ivedilikle teslim edilmesini talep ediyoruz.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

YÖK açıkladı: İlk sırada hangi üniversiteler var?
Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinden 'Türkçe zorunluluğu' tepkisi
Galatasaray Üniversitesi akademisyenlerinden Boğaziçi'ne destek

Güncel Haberleri