Fransa'nın Lyon kentinden İstanbul'a Erasmus Programı ile gelip yaşamını Türkiye'de sürdürmeye devam eden Léa Rodier'in +90 YouTube kanalında yayımlanan videodaki Fransa ve Türkiye eğitim sistemi kıyaslaması sosyal medyada gündem oldu.
Türkiye'ye gelmeden önce Emlyon Business School'daki İşletme Bölümü'ne devam ederken mültikültürel ve sıcakkanlı bir şehirde değişim öğrencisi olmak isteyen Léa, Güney Amerika ve Orta Doğu arasında karar vermeye çalışırken kendini İstanbul'da bulduğunu belirtiyor.
Léa, Erasmus Programı ile 2020'nin Ocak ayında Koç Üniversitesi'nde eğitim hayatına başladı. Lyon'da da özel bir üniversitede öğrenci olduğunu ancak Koç Üniversitesi'ne geldikten sonra gösteriş kültürü ile karşılaştığını öne süren Léa'ya göre Fransa'da varlıklı biriyseniz bu durumu saklamanız gerekiyor.
Fransa ile ilgili insanların aklında yanlış bir algı olduğunu düşünen Léa, üniversiteden mezun olduktan sonra evlenmek ve borçlanıp ev sahibi olmak gibi çeşitli kültürel baskıların hissedildiğini söyledi. Léa üniversitesinin son dönemini Türkiye'de yaptığı Erasmus Programı'nda geçirdikten sonra ilk işine Fransa'da girmek zorunda olduğu için kısa bir süre Paris'te çalıştı. Türkiye'deki yaşamını devam ettirmek için burada bulduğu ilk işe başvuran Léa, 2020'nin Kasım ayından bu yana İstanbul'daki yaşamını sürdürüyor.
"SANIRIM BİR ÇEŞİT HAVA ATMA KÜLTÜRÜ VAR"
Léa, sosyal medyada binlerce kez paylaşılan videosunun bir kesitinde şunları söylüyor:
"Koç Üniversitesi'nde okuyan öğrencileri ilk kez gördüğümde biraz garipsemiştim. Çünkü Fransa'da da özel bir okula gidiyordum fakat buna rağmen hepimiz günlük kıyafetler giyerdik ve toplu taşımayla okula gider gelirdik. Koç'a gittiğimde ise spor arabalarla ve lüks çantalar takan kızlarla karşılaşmıştım. Sanırım orada bir çeşit hava atma kültürü vardı.
"FRANSA'DA ÇOCUKLARIN SIRADAN BİR EĞİTİM HAYATI YAŞAMASINI İSTERSİNİZ"
Örneğin Fransa'da paranız olduğunuz zaman bu durumu saklamanız gerekir. Çok zengin olsanız bile çocuklarınıza pek de fazla para vermezsiniz. Çünkü onların sıradan bir eğitim hayatı yaşamasını istersiniz. Ama sanırım Türkiye'de diğerlerinden çok daha zengin olan bir sınıf var ve bu durumu göstermek istiyorlar, bilmiyorum."