Cezayir asıllı Sarah’nın uzun etekle girmesine izin verilmeyen Leo-Lagrange de Charleville-Mezieres Koleji’nin, laikliğe aykırı giyim şekli olarak değerlendirilen kıyafetleri giyen Müslüman kız öğrencileri "izole bir odaya" koyarak, bu kıyafetleri giymekten vazgeçirmeye çalışmak için yazı aldığı öğrenildi.
Türk arkadaşı anlattı
Kızı Sarah K. ile aynı okula giden, Türk vatandaşı Gülsüm Ö, okul yönetiminin kızı Saliha'yı da benzer bir gerekçeyle eve gönderdiğini anlattı. Anne Gülsüm Ö, olayın ardından derhal avukatını aradığını dile getirerek, yönetimin kızına bu uygulamayı yaparken hukuken hiçbir gerekçesinin olmadığını öğrenmesiyle doğrudan okula gittiğini söyledi.
Okul yönetiminin değişen kararı
Nisan ayına kadar uzun etek konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizen anne Gülsüm Ö, Okul Müdürü Maryse Dubois'ya aniden başlayan yasağın gerekçesini sorduğunu belirterek, şunları anlattı: "Okula gittiğimde bir grup Müslüman kız öğrenciye neler olduğunu sordum. Kızlar, okul yönetiminin kıyafet konusunda kendilerine çok baskı yaptığını dile getirdi. Öğrencilerin çoğu başörtülü olduğu için ayırımcılığa uğradığını düşünüyordu. Oysa benim kızımın başı açık. Müdürle görüşerek bir anda uzun eteği neden takıntı haline getirdiklerini sordum. Bana 'tepeden' bir makamdan yazılı emir geldiğini ve bundan sonra emre uymak zorunda olduklarını söyledi. Emrin nereden geldiğini sordum ve resmi evrakı göstermelerini istedim. Bana sert çıktılar ve sorularımı yanıtsız bıraktılar."
Belirsizlik devam ediyor
Gülsüm Ö, "Okul müdürü Dubois, 'Gelen emre göre, uzun etek konusunda ısrarcı Müslüman kızları fikirlerini değiştirene kadar okul içerisinde belirlenen izole odalarda tutmamız gerekiyor, dolayısıyla okul yönetimi insaflı bile davranıyor' dedi" Okul müdürünün sözleri karşısında şoke olduğunu dile getiren anne Gülsüm Ö, ne kadar ısrar etse de yasağın hangi kurumun emriyle uygulandığını öğrenemediğini sözlerine ekledi. Kurum yetkilisi, hiçbir okulda uzun eteğe ilişkin yeni bir uygulama başlatılmadığını, izole oda konusunu ise ilk kez duyduğunu dile getirdi.
Müslümanlar olaya sessiz
Okuldaki Müslüman öğrencilere yönelik uygulamalar etek ve izole odayla da sınırlı değil. Gülsüm Ö, okuldaki bazı öğretmenlerin, Müslüman öğrencilerle ilgili çeşitli suçlamalarda bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: "Müslüman aileler çocuklarının uğradıkları haksızlıklar konusunda çeşitli sebeplerden dolayı susmak zorunda kalıyor. Ancak buz dağının görünmeyen kısmında çok daha çirkin iddialar var. Görüştüğüm bazı öğrenciler, bazı öğretmenlerin kendilerini 'Siz Müslümanlar, Fransız arkadaşlarınızı da Müslüman yapıyor sonra da Suriye’de beraber savaşa gidiyorsunuz' diyerek suçladığını anlattı. Okulda Müslüman öğrenciler üzerinde büyük baskı var. Yapılan apaçık bir suç, ırkçılık ve islamofobidir. Doğrudan okul müdürüne sordum. Yönetim iddiaları reddediyor olsa da Müslüman öğrenciler öğretmenlerinin kendilerini benzer cümlelerle hedef gösterdiğini düşünüyor."
Olay 11 yaşındaki Saliha'yı şaşkına çevirdi
Başörtüsü kullanmadığı halde giydiği uzun etek İslam'ı temsil ettiği gerekçesiyle eve gönderilen 11 yaşındaki Saliha ise şaşkın. "Hava güzel olduğu için etek giymek istemiştim hepsi bu. Müslüman olmayan kızlara kimse karışmıyor. Ben başörtüsü bile kullanmadığım halde eteğimin dini simge olduğunu söylediler. Anlam veremiyorum" diyen Saliha, annesinin okul yönetimine yasağın gerekçesini sormasının ardından uzun etek konusunda kimsenin kendisini bir daha uyarmadığını anlattı. Kızının, eve gönderildiği günden sonra okula defalarca uzun etek giyerek girdiğini hatırlatan anne Gülsüm Ö. de yasağın hiçbir gerekçesi olmadığı için okul yönetiminin geri adım atmak durumunda kaldığı görüşünü paylaşıyor.
Yasak sadece Müslüman öğrencilere
Fransa'da okullarda uzun etek krizi 15 yaşındaki kolej öğrencisi Sarah K'nın 16 Nisan'da uzun etek giyerek okullardaki laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle derse alınmamasıyla ortaya çıkmıştı. Sarah, yasağın sadece Müslüman öğrencilere yönelik olduğunu dile getirmiş, Müslüman olmayan kızlar için herhangi bir kısıtlama olmadığına dikkati çekmişti. Olayın ardından okulu bahar tatiline giren Sarah, dün okulun tatilden sonraki ilk gününde yine uzun etek giyerek okula gitmiş ve herhangi bir engellemeye maruz kalmamıştı.
2 yılda 100'den fazla vaka
Ülke ve uluslararası kamuoyunda da geniş yer bulan "uzun etek" krizinde, öğrencilerin etek boyunun yasayla belirlenip belirlenemeyeceği tartışılmaya başlanmıştı. Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF), son 2 yılda, Fransa genelinde Sarah ve Saliha gibi uzun etek veya elbise giydiği için 100'den fazla Müslüman kız öğrencinin okullara alınmadığını bildirmişti.
REIMS/AA