Fransa'da OHAL: 2 bin 700 eve 'makul şüphe' baskını

Fransa Adalet Bakanlığı, olağanüstü hal ilanından bugüne kadar 488 kişi hakkında adli soruşturma başlatıldığını, 51 kişinin tutuklu yargılandığını, yaklaşık 2 bin 700 evde arama yapıldığını ve mahkemeye sevk edilen 58 kişinin mahkum olduğunu duyurdu.

Fransa Adalet Bakanlığı, 13 Kasım’da başkent Paris’i kana bulayan terör saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü hal uygulamalarıyla ilgili basına açıklama yaptı.

Açıklamada, şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 700 eve baskın düzenlendiği, baskınlar sonucu 488 kişi hakkında adli soruşturma açıldığını bildirildi.

Bu kişilerden 187'si hakkında yasa dışı olarak ateşli silah bulundurmak, 167 kişi hakkında uyuşturucu bulundurmak suçlarından soruşturma açıldı. Diğerleri hakkında da farklı gerekçelerle soruşturma başlatıldı.

51 kişi tutuklu yargılanacak

Hakkında dava açılanlardan 51’inin tutuklu yargılanmasına karar verildiği kaydedilen açıklamada, mahkemeye sevk edilen 58 kişinin hüküm giydiği bildirildi.

Paris'te 130 kişinin öldüğü, 350 kişinin yaralandığı terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından ilan edilen olağanüstü halin 3 aya kadar uzatılmasının önünü açan yasa tasarısı parlamento tarafından kabul edilmişti.

#http://www.karar.com/dunya-haberleri/parisi-kana-bulayan-sami-amimourun-polis-kulubune-uye-oldugu-ortaya-cikti-57620#

'Makul şüphe' dönemi

Yeni olağanüstü hal yasasına göre güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesiyle hiçbir kanıta gerek duymadan aramalar yapabilecek. Ancak aramalar, avukat, hakim, milletvekilleri, senatörler ve gazetecilerin iş yerlerini kapsayamayacak. Yasaya göre terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları da kapatılabilecek. Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek ve terörizmle ilgili olduğu değerlendirilen kişilerin iletişimi kesilebilecek.

Fransa'da güvenlik tehdidi oluşturduğu düşünülenlerin fişlendiği "S" dosyasında isimleri bulunanların ev hapsinde tutulması, iletişimlerinin kesilmesi ve gerektiğinde bu kişilere elektronik kelepçe takılmasını öngören yasa, kamu düzenini bozacak cami, dernek ve organizasyonların kapatılabilmesine de olanak sağlıyor.

PARİS/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Müslümanlar IŞİD adı altındaki baskınlardan şikayetçi
Paris saldırganları Salah ve Brahim Abdeslam İnterpol ararken saldırıyı gerçekleştirdi

Dünya Haberleri