Yüzlercesi sahile vurdu, dokunan anında zehirleniyor! Mavi renklilere sakın yaklaşmayın, ölüm tehlikesi var
Sahilleri istila eden denizanaları, vatandaşları tedirgin ediyor. Denizanalarına temas nedeniyle yanma ve batma şikayetiyle hastanelere başvurular arttı. Uzmanlar, "Ölü olsa dahi temas edildiğinde zehirleyebiliyor" uyarısında bulundu. İşte detaylar...
Deniz anasıyla temas eden ve Foça Devlet Hastanesinde tedavi olan Sali Yiğit, İngiliz Burnu mevkiinde denizde iken yaşadığı durumu anlattı:
340
"Kuzenimle denize girerken biraz açılmak istedik. Foça’da denizanası vakalarının çok olduğunu kendimizde gördük. Söyleniyordu zaten. Bulunduğumuz bölgede çok yoktu, kıyıda bir tane ölü deniz anası vardı."
440
"Bizde denize girdik, biraz ilerledik bir sorun yoktu. Dubalara kadar geldik, açıklarda tam göğsümün altında bir yanma, batma hissettim. Bir yapışma durumu olmadı; ama sadece temas durumu oldu ve ara ara çizgiler şeklinde izler oluştu."
540
"Sonrasında hemen denizden çıktık Foça Devlet Hastanesi'ne gittik. Durumu gören doktor ve hemşireler 'ciddi bir durum' diyerek gerekli tedavi yapıldı."
640
Öte yandan, son 15 gündür artış gösteren denizanası istilası balıkçıları da mağdur etti. Sahilde balık tutan balıkçılar, denizanalarının ağlarına vermiş olduğu zarardan ve ağların balık yerine denizanası dolduğundan dert yakındı.
740
Uzmanlar ise deniz anası istilasının aşırı sıcaklar ile deniz kirliliğinden kaynaklandığını belirtiliyor.
840
Son günlerde sayıları artan denizanalarına ilişkin açıklama yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, şunları söyledi:
940
"Denizanaları, yakıcı kapsüllere sahip ve zehirli deniz canlılarıdır. Dolayısıyla bunlar ölü olsa dahi temas edildiği vakit zehirleyebiliyor, cilt üzerinde tahriş oluşturabiliyor."
1040
"Yoğun şekilde denizanası olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor. Foça'nın her yerinde yok. Denizanaları pasif hareket eden deniz canlılarıdır. Hareket kabiliyetleri biraz zayıftır. Genelde rüzgarın oluşturduğu akıntılarla belli bölgelerde hareket ederler."
1140
"Özellikle akıntı yönüne bağlı olarak belli bölgelerde birikim yapmışlar. Bu dönem muhtemelen geçici bir dönem. Yine de dikkat etmekte fayda var. İnsan derisi üzerinde kalıcı iz bırakabilir."
1240
KIYIDA DENİZANASI NEDEN OLUR?
Turistik ilçede denizanalarının yoğun oluşunu değerlendiren Dr. Erhan Irmak, şu bilgileri paylaştı:
1340
"Bu derece yoğun bir şekilde denizanası görülmesinin nedenini anlayabilmemiz için, asıl düşünmemiz gereken konu kirliliktir. Muhtemelen organik yük arttı. Turizm faaliyetlerine ve insan hareketliliğine bağlı olarak denizde bir organik yük var."
1440
"Organik yükün artmasına bağlı olarak bu canlılar, planktonik beslendiği için sayıları artmış durumda. Buradaki en büyük sebeplerden biri de ekosistemdeki bozulmadır. Deniz, dinamik bir ortam. Rekabete bağlı olarak deniz canlılarının sayıları artıp, azalabiliyor."
1540
"Sardalya, hamsi, istavrit, uskumru gibi balık türlerindeki azalma denizanalarının popülasyonundaki artışa sebep olabiliyor. Bu balık türleri hayatlarının bir evresinde mutlaka bu canlılardan besleniyor."
1640
"Denizanalarının renk tonları maviden beyaza kadar değişebiliyor. Bu durum tür açısından çok belirleyici bir faktör değil. İrili ufaklı popülasyonun olması burada ciddi bir patlamanın olduğunun göstergesi."
1740
DENİZANASI NE ZAMAN OLUR?
Doğma büyüme Foçalı olduğunu belirten Canan Limnili, şöyle konuştu:
1840
"Bu sene denizanalarında birkaç gündür artış var. Biz çocukluğumuzda bu dönemlerde pek denize girmek istemezdik, denizanaları bizi çarpardı."
1940
"Sanırım bu sene kuzey rüzgarlarının da etkisi ile akıntı ile Foça'ya geldiklerini ve rüzgarlardan dolayı limandan ayrılamadıklarını düşünüyorum. Ayrıca denizlerin bu hale gelmesindeki sebeplerden birisi insanların yanlış şekilde davranmaları, kaçak avcılığın artmasıdır."
2040
"Sardalya ve kılıç balıkları üreme dönemlerinde denizanalarından beslenirlermiş, maalesef kaçak avcılığın artmasından dolayı da balık popülasyonu azalmış, bu sebeple denizanalarının arttığını düşünmekteyim."
2140
Foça Balıkçı Barınağı Limanı'nda yaşayan Orhan Özçiflikçi ise, "Dün tekneden bir an baktığımda çok şaşırdım, neredeyse denizin üzerine denizanası çarşafı serilmiş gibiydi. Ben hayatımda ilk defa böyle bir şey gördüm. Suyun ısınmasından dolayı bu olayın meydana geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
2240
DENİZANASI TEHLİKELİ MİDİR?
Bölgede 45 yıldır balıkçılık yaptığını söyleyen Kaya Çakmak, şunları paylaştı:
2340
"İlk kez bu kadar denizanası olduğunu görüyorum. Denizanaları nedeniyle balık tutamıyoruz. Ağlarımıza denizanası doluyor, balık gelmiyor. Denizanaları ağırlık yaptığı için ağlarımıza da zarar veriyor."
2440
"Bu durumun kirlilik ve hava sıcaklığı nedeniyle yaşandığını düşünüyoruz. Deniz patlıcanlarının denizi temizleme özelliği vardı ama korunamadığı için çok fazla avlandı. Bu durumun da kirliliği daha da arttırdığını sanıyoruz."
2540
"Denizde çoğalan bakterileri ve planktonla beslenen denizanaları için uygun bir ortam oluştuğunu düşünüyoruz. Bu canlılara dokunulduğunda ciltte yanma hissine neden oluyor, kaşındırıyor. O nedenle vatandaşlarımız dokunmamalı. Yetkililerden bu durumun önüne geçecek bir çözüm bekliyoruz."