Dünyanın sonu yaklaşıyor: Son çekilen fotoğraf, bilim insanlarını bile korkuttu! Herkes hazırlığını yapsın
Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğinin etkilerinin derinden hissedildiği arttığı şu günlerde Antarktika buzullarının çekilen son görüntüleri, bilim insanlarını endişelendirdi. Antarktika'da 2010 yılında çekilen görüntülerle günümüzün görüntüleri karşılaştırıldı ve ortaya çıkan manzara korkuttu. İşte detaylar...
NASA'nın Dağıtılmış Aktif Arşiv Merkezleri'nden biri olan Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC) tarafından 7 Ağustos 2023 tarihinde toplanan veriler, Antarktika'nın deniz buzunun temmuz ayında ortalama 5,2 milyon mil kare olduğunu gösteriyor.
315
DÜNYA ÇAPINDA EN SICAK AY
TV100'den Hilal Nur Çiftçi'nin haberine göre, bu veri, kayıtların başladığı 1978'den bu yana gözlemlenen en düşük seviye olarak tarihe geçerken Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre de dünya çapında kaydedilen en sıcak ay olan 2023 Temmuz ayını takip ediyor.
415
Bu ay boyunca, 2023 Temmuz ayı için 1991-2020 ortalamasından 0,72 C daha sıcaktı. NSIDC'de bir deniz buzu bilimcisi olan Walt Meier, NASA Dünya Gözlemevi'ne yaptığı açıklamada, "Bu yıl gördüğümüz şey, uydu kayıtlarında keşfedilmemiş bölge" dedi.
515
EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİRKAÇ YIL
Bu yıl deniz buzu, 2022 yılının aynı döneminde belirlenen rekor düşük seviyeden 579 bin mil kare daha düşük. Bu yıl yayınlanan önceki veriler, son birkaç yılın kıta için emsalsiz olduğunu gösteriyor.
615
2023 Temmuz ayında, Maine Üniversitesi İklim Değişikliği Enstitüsü tarafından Climate Reanalyzer'dan 19 Temmuz 2023 tarihinde yayınlanan veriler, Antarktika'da geçen yılın aynı noktasına kıyasla neredeyse 772.000 mil kare daha az deniz buzu olduğunu gösteriyor. Geçen yıl, kıtada yaklaşık 9.4 milyon mil deniz buzu vardı.
715
BUZ BÜYÜMESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE YAVAŞLADI
Antarktika, mevsimsel buz trendlerinden geçiyor. NASA'nın bildirdiğine göre, normal yıllarda kıta, erimeden önce yaklaşık 15 milyon kilometrekarelik buz birikimi görüyor. Ancak son yıllarda buz büyümesi önemli ölçüde yavaşladı. Haritanın etrafındaki sarı bir halka, 1981'den 2010'a kadar olan yıllarda buzun nereye ulaştığını gösteriyor.
815
REKOR DÜŞÜŞ
NASA Gözlemevi'nin bildirdiğine göre, bu süre zarfında deniz buzu Meksika büyüklüğünde bir alanı kaplıyordu. Antarktika, 2014'ten bu yana deniz buzu kapsamında keskin bir düşüş gördü. O zamandan beri, 2017, 2022 ve 2023 dahil olmak üzere birkaç rekor düşüş kaydedildi. Meier yaptığı açıklamada, "2016'dan bu yana ayların çoğu ortalamanın oldukça altında geçti" dedi.
915
İTİCİ BİR GÜÇ OLDUĞUNA İNANILIYOR
Bilim adamları, deniz buzu boyutunun bu kadar dramatik bir şekilde değişmesine neyin sebep olduğundan emin değiller, ancak dünya ısınmaya devam ettikçe bu durum devam edebilir. İklim değişikliğinin Antarktika'nın düşük buz örtüsünün arkasındaki ana itici güç olduğuna inanılıyor.
1015
HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA HIZLI
Bir iklim bilimcisi ve sunucu olan Ella Gilbert daha önce Newsweek'e verdiği demeçte şunları söyledi:
1115
"Antarktika çevresindeki deniz buzu son birkaç yılda bir burun dalışı yaptı ve gözlemlerin başlamasından bu yana her zamankinden daha hızlı düştü. Bunun kayıtlarda bir kırılma mı yoksa yükselen bir trendin parçası mı olduğunu kesin olarak söylemek için henüz çok erken, ancak deniz buzunun ısınan Antarktika'da düşmesini bekliyoruz."
1215
"Deniz buzu, ısınan bir atmosfer ile okyanus arasına sıkıştırılmıştır, bu nedenle oyunda çok fazla karmaşık faktör olduğu için önceden tahmin etmenin zor olduğu kanıtlanmış olsa da, yukarıdan ve aşağıdan değişir."
1315
GEZEGEN İÇİN DERİN ETKİLERİ OLACAK
Bu durumun devam etmesi durumunda Antarktika'nın eriyen buzunun gezegen üzerinde derin etkileri olacak. Dünya şehirlerinin karşı karşıya olduğu büyük bir tehdit olan küresel deniz seviyesi artışlarına katkıda bulunuyor. Bilim insanları, iklim değişikliğini hafifletecek bir şey hemen yapılmazsa, kontrolden çıkabileceğinden korkuyor.