İşte dünyanın en güçlü donanmaları: Türkiye’nin bir uçak gemisi yok ama…
Rus işgali nedeniyle Batı ve Doğu'nun gerginleştiği dönemlerde hangi ülke ne kadar güçlü sorusu akıllara gelirken ülkeler ve donanmaları ise merak konusu oldu. İşte dünyanın en güçlü donanmaları...
16
BARAN BEKİ | KARAR
ABD
Dünyanın En Büyük Donanmaları listesinde kuşkusuz ilk sırada ABD bulunuyor. Amerikan Donanması dünyadaki diğer tüm donanmalardan açık ara farkla daha fazla gemiye ve vuruş gücüne sahip.
480’den fazla aktif ve rezervde gemisi bulunan ABD, şu anda dünyada aktif görev yapan 24 uçak gemisinden 11 tanesine sahip ve yenilerini de planladı ve yapmaya başladı. Tarihte yapılmış olan 226 uçak gemisinden ise 80 tanesine sahip.
Günümüz donanmasının zirve noktası olan Arleigh Burke sınıfı destroyerlerden 70 tane bulunurken 10 tanesi de planlandı ve yapım aşamasında. Öte yandan Amerikan donanmasında bulunan Zumwalt sınıfı gemiler ise çok gizli ve hayalet gemi olma yeteneklerine sahipler.
Aynı zamanda Seawolf ve Virginia sınıfı çok ölümcül denizaltılara da sahip olan Amerika, deniz üstüyle kalmıyor ve altında da gücünü ortaya koyuyor.
Bir diğer yandan Amerika'nın yeni gözdesi olan yeni nesil USS Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisi şimdiye kadar herhangi bir uçak gemisine konulmuş en güçlü nükleer reaktörü kullanıyor ve bu reaktör Nimitz sınıfı uçak gemilerindeki reaktörlerden neredeyse 3 kat daha güçlü.
EMALS denilen yeni nesil bir uçak fırlatma teknolojisi de kullanan bu uçak gemisi bu tasarımla görev sırasında herhangi bir bakım veya arıza olmadan daha fazla uçak atmayı hedefliyor.
USS Gerald R. Ford’da aynı zamanda 2 adet RIM 162 ESSM, 2 adet de RIM-116 RAM füzesi bulunuyor. Bunların yanında 3 adet Phalanx CIWS ve 4 adet M2 50 kalibre makineli tüfek de bulunduran uçak gemisi ve sınıfındaki gemilere gelecekte Amerika'nın gözdesi olan AN/SEQ-3 lazer topunun da eklenmesi bekleniyor.
Amerikan donanmasının gemileri ve denizaltıları haricinde ellerinde bulundurdukları son nesil askeri araçları de eklediğimizde diğer tüm ülkelerden açık ara farkla en kuvvetli donanmayı oluşturuyorlar.
26
ÇİN
Çin, diğer adıyla Çin Halk Kurtuluş Donanması (PLAN) 23 Nisan 1949 da kuruldu ve şuanda dünyanın ikinci en güçlü donanmasını oluşturuyorlar.
300,000’den fazla personeli, 590 uçağı, 530’dan fazla gemisi ve 70’den fazla denizaltısıyıla Çin Donanması Amerikanın ardından en güçlü ikinci donanmayı oluşturuyor.
Günümüz denizciliğinin en güçlü ünitelerini Uçak Gemisi Grupları oluştursa da Çin’in sadece 2 adet aktif uçak gemisi bulunmakta.
Renhai sınıfı 13.000 tondan ağır olan ağır destroyerleri ile dikkat çeken Çin Amerikaya göre daha fazla gemiye ve insan gücüne sahip olsa da ne yazık ki füzeler ve teknoloji konusunda Amerika’nın gerisinde bulunuyor.
Amerika’nın donanması ve silahları toplandığında 4 milyon tonu aşan bir ağırlık ortaya çıkıyor ve bu daha fazla gemileri olmasına rağmen Çin donanmasını ikiye katlıyor.
36
RUSYA
Yaklaşık olarak 350 aktif gemisini bünyesinde barındıran Rus donanması, günümüzde diğer donanmaların bünyesinde bulunmayan gemi ünitelerini de barındırıyor.
Aktif olarak Kirov sınıfı savaş kruvazörü bulunduran Rusya, Sovyetler Döneminden de kalma bir sürü gemiyi daha envanterinde bulunduruyor.
2. Dünya Savaşında kullanılmış olan neredeyse her tankı da elinde bulunduran Rusya, donanmasında da benzer bir konumda yer alıyor. Çeşit çeşit gemileri elinde bulunduran Rusya ne yazık ki 3. sırada yer alıyor bunun sebebi ise ellerinde bulundurdukları teknolojinin tarihinin geçmiş olması.
Bir savaş kruvazörü olan Admiran Lazarev yıkıcı bir güçmüş gibi dursa da Amerika’nın ve Çin’in ellerinde bulundurdukları Admiral Lazarev diğer adıyla da Frunze gemisinden çok daha ölümcül ünitelerdir.
Öte yandan Rus donanması çılgın ve aşırı ölümcül denizaltılarıyla da tanınırlar. Hatta bu ölümcüllük seviyesi dünyanın sonunu getirecek düzeydedir.
Dünya Denizcilik Tarihinin en büyük denizaltıları olan Typhoon sınıfı nükleer denizaltıyı elinde bulunduran Rusya, 2 adet denizaltıyı tek gövde altında buluşturarak 48.000 ton gibi devasa bir tonaja ulaşıyor. Bu denizaltılardan toplamda 6 adet üretilmiş olurken şuanda sadece 1 adet aktif görev yapan denizaltı bulunuyor. Fakat aktif olan bu denizaltı sadece test ünitesi olarak kullanılıyor.
Rusya’nın Sovyet dönemlerinde geliştirilen bu Typhoon sınıfı denizaltılar Amerika'nın o dönemlerde geliştirmiş olduğu Trident balistik füzelerine bir cevap olabilmesi için tasarlanmıştı.
Bunların sonucunda R-39 isimli bir balistik füze geliştiren Rusya, 80 tonu bulan bu füzelerin her biri 100 kilotonu bulan toplamda 10 adet nükleer savaşa başlığını da taşıyabilecek yeni bir denizaltı felsefesi arayışına girdi. Efsanevi tasarımcı Sergei Nikitich Kovalev’e bu zor görevi veren Moskova, ağırlığı 80 tonu aşan bu R-39 füzelerinden 12 tanesini taşıyabilecek bir denizaltı istedi. Bu nedenle bu göreve farklı bir yaklaşımla yaklaşan Kovalev, iki adet denizaltı gövdesini birleştirmeye karar verdi.
Bu şekilde ağırlığı R-39 tonu bulan bu balistik füzelerden toplamda 20 adet taşıyabilirken devasa hacmi nedeniyle su yüzeyine çıkmadan teoride yıllar kalabilecek şekilde tasarlanmıştı. Taktiksel olarak Kuzey Buz denizinde görev yapacağı belirlenen bu tehlikeli denizaltılar, gerekli olduğunda veya Sovyetler yenildiğinde buz tabakasını kıracak ve yüzeydeki ülkelere ölümcül R-39 füzeleriyle cehennemi yaşatacaktı. Bu kabiliyetler ise Typhoon sınıfı denizaltılara tek sortide bütün NATO ülkelerini vurma kabiliyeti sağlayacaktı.
Öte yandan Rusya’nın elinde zamanında böyle üniteler bulunmuş olsa da Sovyetlerin yıkılması ve daha sonrasındaki krizlerle beraber bu denizaltı olağanüstü derecede maliyetliydi ve zaman zaman da sebebiyet verdiği arızalarla Rusya’nın başını çok ağrıtmış bir denizaltıdır.
Sonuç olarak Rus donanması üstün yeteneklere sahip olsa da ellerinde bulunan teknolojilerin diğer batılı ülkelere nazaran eski olmasıyla kendisine listemize 3. sıradan kendine yer buluyor.
46
İNGİLTERE
18. yüzyıldan bu yana donanmalara karşı takıntılı olan ingiltere, hep donanmasına yatırım yapmış bir ülkedir. Kraliyet Donanması geçmişte açık ara farkla dünyanın geri kalanının toplamından bile daha güçlü olsa da zaman geçtikçe yerlerini diğer ülkelere devrettiler.
Ağustos 2021 itibariyle 75 adet aktif görevde gemisi bulunan Kraliyet Donanması bünyesinde 2 adet uçak gemisi bulunduruyor. Öte yandan İngiltere Amerika'dan sonra 56 adet uçak gemisi üreterek en çok uçak gemisine sahip olan ülkeler arasında 2. Sırada yer alıyor.
İngiltere her ne kadar az gemiye sahip olsa da bünyesinde barındırdıkları gemileri en iyi teknolojiler ile donattıklarından ve personellerine verdikleri iyi eğitimlerden ötürü güçlü bir donanmaya sahipler.
Bir diğer yandan Kraliyet Donanması, İngiltere ve onun çıkarlarına hizmet etmek amacıyla görev yapar bu nedenle diğer ülkeler gibi ölümcül ve kaba güce günümüz şartlarında eskisi kadar gerek duymuyorlar.
56
JAPONYA
Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri diğer adıyla Japon Donanması, dünyadaki 5. En güçlü donanmadır ve tonaj olarak da en ağır 4. donanmadır.
150 den fazla gemisi ve kendini adamış personeliyle Japon donanması 2. Dünya savaşındaki kadar güçlü olmasa da hala güçlü durumda.
2. Dünya Savaşında Dünyanın En Büyük Zırhlı savaş gemisi Yamato ve Musashi’yi beraberinde de bir sürü güçlü gemiyi bünyesinde barındırmış olan Japonya, o dönemlerde de buldukları akıllı çözümlerle gücüne güç katıyor.
Günümüzde herhangi bir uçak gemisi bulunmasa da Japonya, toplamda 26 adet uçak gemisiyle Amerika ve İngiltere’den sonra tarihte en çok uçak gemisine sahip olan ülkeler arasında 3. Sırada yer alıyor.
50.000 civarı aktif personeli bulunan Japon donanması günümüzde sadece kendi sınırılarını mümkün olan en iyi şekilde korumakla yetiniyor ve listemizde son sırada yer alıyor.
66
BONUS – Türkiye
Kendi ihtiyaçlarına göre donanmasına yön veren Türkiye, TCG Anadolu gibi amfibik hücum gemileriyle gücüne güç katıyor. Küçük bir hatırlatma yapalım, TCG Anadolu bir uçak gemisi değildir ve şuanda Türkiye tarafından planlanmış olan bir uçak gemisi projesi yoktur. Her ne kadar uçak kaldırma kabiliyetine sahip olsa da bu amfibik gemilerle uçak gemilerinin işlevleri birbirinden çok farklıdır.
Çeşitli gemileri bünyesinde bulunduran Türk Donanmasında 110’dan fazla gemi bulunmaktadır. Bunların arasında 16 Fırkateyn, 10 Korvet, 1 adet Elektronik İstihbarat Gemisi, 19 Hücumbotu, 11 Mayın Avlama ve Tarama Gemisi, 34 adet Amfibik savaş gemisi ve 13 adet Denizaltı bulunmaktadır.
Son gelen MİLGEM sınıfı gemiyle gücüne güç katan Türkiye planlanmış olan yeni gemileriyle de donanmasını büyütmeyi hedefliyor.