Bu kadar vicdansızlık olmaz! Depremzedelerin evsiz kalmasını fırsat bildiler, ev kiralarını 3 katına çıkardılar!
Deprem bölgesindeki illere en yakın konumda bulunan Mersin, hem yaralılar hem de yıkıcı etkiden kurtulan binlerce depremzedeye de kucak açtı. Fakat kent genelinde ev kiraları fahiş oranda arttı. Konuyla ilgili denetime başladıklarını duyuran Emlakçılar Odası, mülk sahiplerine 'vicdanlı olma' çağrısında bulundu. İşte, Mersin'de kiralık ev fiyatları...
19
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illere yakın konumdaki Mersin'de, depremzedeler kendilerine tahsis edilen otel, sosyal tesis ve barınma merkezlerine yerleştiriliyor.
29
MERSİN'DE KİRALAR 20 BİN TL'YE DAYANDI
Resmi kurumlar ve belediyelerin yanı sıra birçok Mersinli ve sivil toplum kuruluşu da kente gelen on binlerce depremzedenin barınma sorununu çözmek için canla başla çalışıyor.
Fakat depremzedelerin çaresizliğinden yararlanmaya çalışan bazı ev sahipleri, bu acıyı fırsata çevirmek için kira bedellerini 10-15-20 bin TL'lere kadar çıkardı.
39
EN DÜŞÜK KİRA 8 BİN TL OLDU
Toroslar, Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde ev kiraları iki katına çıkarken, Silifke ve Erdemli ilçelerinde ise kiralar yıllık ve peşin isteniyor.
1 milyon 916 bin olan nüfusu depremzedelerin gelişiyle yüzde 40 artan kentte, en düşük dairenin kirası 3 bin TL'den 8 bin TL'ye çıktı.
49
"ÇARESİZ KALDIK VE 15 BİN TL'YE KİRALIK EV TUTTUK"
Hatay'ın Antakya ilçesinde depremden dolayı evi yıkılan ve Mersin'e gelen depremzede Emin Recepoğlu, depremlerde evlerinin tamamen yıkıldığını ve Mersin'e gelmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Cenazelerini gömdükten sonra buraya gelebildiklerini belirten Recepoğlu şunları söyledi:
59
"Burada 3-5 gün bir yerlerde kalmaya çalıştık. Daha sonra ev bakmaya başladık. Baktığımızda en kötü ev 10 bin liraydı. En son çaresiz kaldık ve 15 bin liraya ev tuttuk, 3 aylık peşin. Ayrıca emlakçı hizmet bedeli de aldı.
Burada binlerce depremzede var. Herkes bu ev konusunda karamsarlık içerisinde. Çünkü hiçbir şekilde ev bulunmuyor. Bulunsa bile çok yüksek fiyatlar isteniyor. Ya buradaki insanların birçoğunun parası yok. Evlerimizden terliklerle kaçmak zorunda kaldık. Ne olacak bilmiyoruz. Buna acilen bir çözüm bulunması gerekiyor."
69
MERSİN'DE EMLAK DENETİMİ BAŞLADI
Fahiş kira fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, deprem bölgelerinden birçok vatandaşın Mersin'e geldiğini söyledi.
Depremden önce de Mersin'de fiyatların yüksek olduğunu kaydeden Canpolat şöyle konuştu:
79
"Biz daha onlarla baş edelim derken, depremlerle beraber şehrimize yaklaşık 350-400 bin depremzede kardeşimiz geldi. Maalesef ahlaktan yoksun, vicdandan yoksun fırsatçı mülk sahipleri depremzede kardeşlerimizin bu zor durumunu kullananlara, 5 bin lirayı 10 bin, 10 bin lirayı 20 bin yaptılar."
89
"Bizim sesimizi basın aracılığıyla, sosyal medya ile duyurmamız ile Ticaret İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığı harekete geçtiler. Şu an tüm Mersin denetim altında. Canı yanan depremzede vatandaşımız bize koşuyor."
99
"Biz bu şikayetlerin tamamını yazılı dilekçe ile alıp ilgili devlet kurumlarına veriyoruz. Şu an sahada ekipler, fahiş fiyat isteyen mülk sahipleri ile onlara aracılık yapan meslektaşlarımızı belirliyor ve haklarında cezai işlem uyguluyor."