9 yıldır böylesi görülmedi: Su kesintisi için tarih verildi! Barajlar alarm veriyor, yetkili isim açıkladı
Yağışların az olması nedeniyle Marmara Bölgesi'ndeki barajlar kuruma noktasına gelirken, yetkililer bir kentte gece saatlerinde planlı su kesintilerinin başlayabileceği uyarısında bulundu. İşte detaylar...
Kış aylarında yeteri yağış alamayan İstanbul'da kentin su ihtiyacını büyük oranda karşılayan barajlardan Büyükçekmece Gölü'ndeki su seviyesi, son 9 yılın en düşük seviyesine inerek yüzde 18,78 olarak ölçüldü.
330
SULAR ÇEKİLDİ
Su seviyesi havadan görüntülenen Büyükçekmece Gölü'nde daha önce dolu olan bölgelerden suların çekildiği görüldü.
Bölgede 33 yıldan beri oturduğunu aktaran Zafer Özev, son yıllarda gölde kuraklık yaşandığını söyledi.
630
Yağışın az olması nedeniyle gölün çekildiğini kaydeden Zafer Özev, "Kışın çok fazla kar yağmayınca böyle oluyor. Geçen sene iyiydi ama bu yıl çok çekildi" dedi.
730
Yakınlarıyla bölgede sık sık piknik yaptığını aktaran Yağmur Ergin de bölgedeki kirlilikten şikayetçi olduğunu söyledi.
830
"ADIM ATAMIYORSUN"
Kuraklıkla birlikte bataklık oluştuğunu belirterek, önlem alınmadığını dile getiren Yağmur Ergin, şöyle konuştu:
930
"Geçen gün bir inek bataklıkta ölmüş. Önlem alınsaydı, tabela falan konulsaydı o hayvan can çekişe çekişe ölmezdi. Siviller nereden bilsin buranın tehlikeli olduğunu. Su geçen sene daha iyiydi, bu sene bayağı çekilmiş. Kalan kısım da çok kötü görünüyor, adım atamıyorsun."
1030
"SİNEK VE KOKU ARTACAK"
Yağmur Ergin, oluşan bataklık nedeniyle çevreye kötü koku yayıldığını da aktararak, vatandaşların bıraktığı çöplerle birlikte sinek ve kokunun arttığını söyledi.
1130
Kadir Ekmen ise her yıl göl kenarında piknik yaptığını kaydederek, eskiden bu bölgede balık tutabildiğini dile getirdi. Kadir Ekmen, "Su 100 metreye kadar çekilmiş şimdi. Kuraklık var" dedi.
1230
"SU KESİNTİLERİ BAŞLAYABİLİR"
Kış aylarında yetersiz yağış alan Tekirdağ'da yaz aylarında da yüksek sıcaklığın etkili olması sonucu su sıkıntısı baş göstermeye başladı. Barajları kuruma noktasına gelen Tekirdağ'ın iki ilçesinde su kesintisine gidilebilir.
1330
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Turhan Toprak, "Ucu ucuna gidiyor. Çok sıkıntıya girersek gece saatlerinde ya da mahalle bazlı su kesintisine gitmek zorunda kalabiliriz" dedi.
1430
Turhan Toprak, olası su kesintisi planı için şunları şöyle konuştu:
"Sahil alanlardaki vatandaşlarımız havuzlarını şebeke suyundan doldurmaktadır. Bu konuda da hassasiyet bekliyoruz. Havuzlarını şebeke suyundan doldurmasınlar. Farkı kaynaklardan su temin etme yoluna gitsinler. Bunlar gerçekten oradaki şebeke rezervini oldukça olumsuz etkiliyor."
1530
"Saray ve Süleymanpaşa ilçemizde su rezervlerimiz uç noktalarda gitmekte. Vatandaşlarımız zaten bunu hissediyorlar ve bizi 185 çağrı merkezinden sürekli arıyorlar. Ağustos 15'ine kadar bu süreci atlatabilirsek su kesimi yapmadan süreci atlatabiliriz diye düşünüyorum."
1630
"Saray ve Süleymanpaşa ilçelerimizde çok sıkıntıya girersek gece saatlerinde ya da mahalle bazlı su kesintisine gitmek zorunda kalabiliriz. Neden Saray, çünkü Saray ilçemizde Güneşkaya diye su kaynağımız var. Yer altından gelen doğal bir kaynak."
1730
"Bu kaynaktan biz normal dönemde yaklaşık 80-90 litre bölü saniye su alabiliyorken bir önceki gün ölçtüğümüzde ise kaynağın su rezervinin 50 bölü litre saniyeye düştüğünü gördük. Farklı kuyulardan, kaynaklardan su temin ederek farkı kapatmaya çalışıyoruz. Ama ucu ucuna gidiyor."
1830
"Özellikle Saray'daki vatandaşlarımızdan bahçe sulaması, araba, halı yıkama gibi süreçlere son vermesini ve sadece zorunlu ihtiyaçları için su kullanmalarını istiyoruz. Bu şartlarda bu yazıda atlatabiliriz. Önümüzde yaz ayları için Süleymanpaşa ve Saray ilçesi için yeni su kaynakları yatırımları yapmamız gerekiyor. Bu da ayrı bir maliyet."
1930
Diğer illerdeki su kanalizasyon idaresi müdürlükleri ile irtibat halinde olduklarını da ifade eden Turhan Toprak, şunları söyledi:
2030
"Her ne kadar Tekirdağ'da ülkenin en yüksek maliyetli suyunu içiyor içiyoruz demiş olsak bile Tekirdağ'da suyun maliyeti oldukça yüksek. Bugünden itibaren biz de suyun maliyeti 30 lira iken biz 21 lira 50 kuruşa suyu veriyoruz."
2130
"Bu şartlarda gelecek yıllarda yatırım yapma şansımız da oldukça azalıyor. Bu konuda meclisimizden, genel kurulumuzdan ve vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Bir hizmet varsa o hizmetin bir de maliyeti vardır."
2230
BARAJLAR KURUYOR
TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak, şu bilgileri paylaştı:
2330
"İçinde bulunduğumuz yaz dönemlerinde kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcaklıklar nedeniyle yoğun bir su tüketimi yaşanmakta. Bu da tabii su kıtlığına doğru sebebiyet vermektedir. Kuraklık risklerini artırmaktadır. Yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızda da önemli bir azalmaya sebebiyet vermektedir."
2430
"Son 10 yıllık sürece bakacak olursak, Tekirdağ nüfusu ülke genelinde sürekli artış oranında 2. sırada, yüzde 2,5'in üzerinde bir şekilde. Hatta Çerkezköy, Çorlu, Kapaklı gibi ilçelerimizde nüfus artış oranları yıllık olarak yüzde 5'lerin altına düşmemektedir."
2530
"Tabii bu bölgelerde su yetiştirilmesi, su arzı anlamında önemli sıkıntılar bizi beklemekte. 2018 yılından bu yana sürekli azalma eğilimindedir. Örneğin 2021 yılında doluluk oranı yüzde 56 iken 2022'de yüzde 45, 2023 yılında ise yüzde 19."
2630
"Bu 2024 yılında aynı şekilde devam ettiğinde kuraklık, seviyeler çok daha aşağılara belki de kullanılamaz duruma gelecek. Sıkıntılı bölgelerimizden bir tanesi Marmaraereğlisi bölgesi, Türkmenli Barajımız var, orada da su rezervleri oldukça azalmış durumda."
2730
"Türkmenli Barajı'nda örneğin 2022 yılında yüzde 28'lerde iken, şu an yüzde 8'lere düşmüş durumda. Buralarda da yine ağırlıklı bir şekilde kuyulara yön vermek zorunda kaldık. Yeni kuyular açma çabası içerisindeyiz."
2830
"15-20 yıl öncesinde 70-80 metre aşağılarda su alabiliyorken, 120-130 metre kuyular açarken, şu anda biz 400 metrelik kuyular açıyoruz bölgede ve su miktarları da 180 metre aşağılardan su almaya başladık."
2930
"Bu her geçen yıl 2 metre aşağıya kaymakta. Su rezervleri aşağıya inmekle birlikte aynı zamanda bu kuyulardan ağır metal gelmeye başlıyor ve dolayısıyla da arıtma ihtiyacını ortaya çıkarıyor."