Foreign Affairs: Türkiye'nin tek şansı AK Parti

Saygın dış politika dergisi Foreign Affairs'dan Michael J. Koplow, dış basındaki yaygın kanının aksine genel seçim sonuçlarının AK Parti ve Erdoğan için bir yenilgi olmadığını yazdı. Koplow "Uygulanabilir tek program AK Parti'ninki" tespitinde bulundu.

[Karar]

7 Haziran Genel Seçimleri'nden sonra dış basında özellikle de AK Parti ve Erdoğan aleyhinde yayın yapan medya kuruluşlarında iktidarın hezimete uğradığı, HDP'nin ise büyük bir zafer kazandığı havası estiriliyor. Türkiye'de muhalif kesimlerin rağbet ettiği bu yayınların dışında durumu objektif bir şekilde değerlendiren analizler de var. 

Saygın dış politika dergisi Foreign Affairs yazarı Michael J. Koplow, genel seçim sonuçlarının yaygın kanının aksine AK Parti ve Erdoğan için bir yenilgi olmadığını yazdı. "Hezimet" yorumlarını abartılı bulan Koplow, AK Parti'nin seçimi ikinci parti olan CHP'den yüzde 15 fazla oyla kazandığını hatırlatıyor. Koplow "AK Parti ya azınlık hükümetiyle ya da kurulacak bir koalisyonun büyük partisi olarak hükümet etmeye devam edecek" diyor.

Muhtamel ortak MHP olacak

Koplow, Erdoğan'ın kafasındaki başkanlık modelini seçmenin onaylamadığını belirtirken, AK Parti'nin bir koalisyon hükümeti kurması durumunda en muhtemel ortağının MHP olacağına dikkat çekti. HDP'nin sembolik olarak güçlü olduğunu ama yüzde 13'lük oy ve 80 milletvekilinin hükümetin yoluna taş koymak için yeterli olmadığını belirtti.

Koplow yazısında "Önceki seçimlere göre oyunu artıramayan CHP'nin yetersizliği ise yıllardır ortada. Dolayısıyla AK Parti güç kaybetse de ona alternatif olabilecek bir muhalefet hala yok" görüşünü dile getirdi.

AK Parti'nin programı tek gerçekçi program

Koplow, Türkiye'nin yeni siyasi haritasını anlatırken "Uygulanma şansı olan tek program AK Parti'nin programı Koplow Türkiye'nin yeni siyasi haritasını anlatırken "AK Parti'nin artık istediği yasaları meclisten geçirmek için diğer partilerin vekillerine ihtiyacı olabilir, ama AK Parti'nin programı hala uygulanma şansına sahip tek program. Bir kere muhalefetin kapsamlı bir programı bulunmuyor. İkincisi, bir koalisyonu esas olarak büyük olan parti yönetir. Dolayısıyla bir koalisyon kurulacak bile olsa, AK Parti'nin etkinliği sürecek. Türkiye'yi önümüzdeki dönemde de AK Parti'nin yöneteceğinin unutulmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

NYT, BBC ve Bild'de 'kutlama başlıkları'

Güncel Haberleri