Kırmızı et fiyatını belirleyen dinamiğin arz ve talep olduğunu vurgulayan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği’nin (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Ilgaz, çok yüksek talep nedeniyle kesimlik dananın arzının talebi karşılayamadığına dikkat çekti ve ekledi:
"Son günlerde fiyat artışı hız kesmiş gibi gözükse de bu durum, artan kırmızı et fiyatları nedeniyle talebin ikame/alternatif ürünlere kaymasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde arz eksikliği ve yüksek besi maliyetleri sonucu oluşan kırmızı et fiyatları halkımızın yeterince kırmızı et tüketmesini engellemekte, bunun yerine hayvansal protein ihtiyacını daha ucuz olan beyaz et tüketimi ile karşılamaktadır."
"Uzun dönemli politikalar ve uygulamalar gerekiyor"
Türkiye'de yaşanan kırmızı et üretim/tüketimindeki dengesizlik ve bu sebeple oluşan fiyat istikrarsızlığını önlemeye dönük olarak 2014 yılında besilik hayvan ithalatının önü açıldığını anımsatan Zeki Ilgaz, "Kırmızı et arzının artırılması için uzun dönemli politikaların ortaya konması ve uygulanmasının gerekliliği yönündeki düşüncemizi de muhafaza ediyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yayınlanan rapora göre, bir insanın vücut kilosu başına alması gereken protein miktarı ortalama 0,83 gram/kg vücut ağırlığıdır. Bu proteinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması gerekmektedir. EFSA’nın yayınlamış olduğu raporda, Avrupalı tüketicilerin proteinin büyük kısmını et ve et ürünlerinden, daha sonra hububat ve hububat bazlı ürünlerden, daha sonra ise süt ve süt ürünlerinden aldığı belirtilmektedir. 1 bardak (200 ml) sütte: 6,2 g protein; 1 yumurtada: 6 g protein; 100 g kırmızı ette: 18 g protein bulunmaktadır. Örneğin 70 kg ağırlığında bir insan her gün 1 bardak süt, 1 yumurta ve 100 g kırmızı et tükettiğinde toplamda yaklaşık 30 g protein almaktadır. Bu da alması gereken toplam proteinin % 50’sine denk gelmektedir."
İSTANBUL/DHA