Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, bireysel emeklilik ve yatırımların teşviki ile ilgili kanun değişikliklerinin Fitch'in dikkatle izleyeceği gelişmeler olduğunu belirterek, "Fitch’in, darbe girişiminin olası etkilerini daha sağlıklı ölçebilmek ve bunun neticesini puanımıza yansıtabilmek için daha fazla zaman kullanacağını, şu anda olumsuz bir karar açıklamayarak, notumuzu teyit edeceğini beklemekteyim." dedi.
Ermut, Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile 'yatırım yapılabilir', not görünümünü ise 'durağan' seviyede tutan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, 19 Ağustos Cuma günkü değerlendirmesi öncesinde açıklamalarda bulundu.
Ermut, Fitch'in 2012 yılının Kasım ayında aldığı kararla Türkiye’nin notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkaran ilk derecelendirme kuruluşu olduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin 1994 yılındaki krizden 2012 yılına kadar yabancı para cinsinden tahvillerinin "yatırım yapılabilir" seviyenin altında bulunduğuna dikkati çeken Ermut, "Fitch’in 2012 yılındaki not arttırımında göz önünde bulundurduğu hususlar, devletin borç yükünün azalması, güçlü ve işler finansal sistem, olumlu büyüme beklentileri ve ekonomik kaynakların çeşitlendirilmesiydi. Fitch’in 19 Ağustos için beklemiş olduğumuz açıklamadan bir önceki açıklaması Şubat 2016’da oldu. Fitch bu açıklamasında Türkiye’nin notunu ve görünümünü koruduğunu belirtti. 2015 yılındaki seçimler, Rusya ile yaşanan uçak krizi ve ülkemizin komşusu olan Suriye ve Irak’taki karışıklıklara rağmen mali disiplinin korunuyor olması Fitch’in bu kararının temelini oluşturdu." diye konuştu.
DARBE GİRİŞİMİNİN MALİYETİ YÖNETİLEBİLİR OLACAK
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Türkiye ekonomisi üzerinde bir maliyet oluşturacağının açık olduğuna işaret eden Ermut, şöyle devam etti:
"Ancak Türkiye 2002 yılından bu yana hayata geçirdiği reformlarla ekonomisini çok sağlam temeller üzerine oturtup, kaynaklarını çeşitlendirdiğinden bu maliyet yönetilebilir olacaktır. Darbe girişimi ne Fitch’in ne de bizim göz ardı edebileceğimiz bir gelişme, fakat Türkiye’nin kamu maliyesindeki disiplinini koruduğunu ve Türkiye hakkında olumlu büyüme beklentileri olduğunu da dikkatlerden kaçırmayalım. Yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi noktasında da hükümetimiz gerekli adımları atıyor. En son olarak bireysel emeklilik sisteminde yapılan düzenleme ve yatırımların teşviki ile ilgili kanun değişiklikleri Fitch’in dikkatle izleyeceğini belirttiği alanlardaki olumlu gelişmeler. Tüm bu sebeplerle, Fitch’in, darbe girişiminin olası etkilerini daha sağlıklı ölçebilmek ve bunun neticesini puanımıza yansıtabilmek için daha fazla zaman kullanacağını, şu anda olumsuz bir karar açıklamayarak, notumuzu teyit edeceğini beklemekteyim."
Ermut, Fitch'in takip eden dönemde dikkatle izleyeceği konuların ise dış finansmandaki kırılganlıklar, siyasi istikrar ve bölgedeki jeopolitik riskler, yapısal reformlar neticesinde tasarruf oranları, iş gücü piyasası ve yatırım ortamındaki gelişmeler ile para politikası ve enflasyondaki gelişmeler olacağını açıkladığını sözlerine ekledi.
ANKARA/AA