Fitch'in resmi internet sitesinden yayımladığı açıklamada, birçok büyük gelişen ülkenin sıkılaştırma krizinden (Taper Tantrum) bu yana geçen 2 yılda, ABD'nin faiz artırımına karşı kırılgan olmayı sürdürdüğü ifade edildi.
Bu dönemde gelişen ülkelerin makroekonomik zemin ve politika trendlerindeki değişimin, nispeten zayıf noktaların farklılaşmasına yol açtığına işaret edilen açıklamada, "Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'de, 2013 yılında Fed'in tahvil alımlarında azaltımı dikkate almaya başlamasıyla sermaye çıkışı riskleri kendini göstermiş, bu da ülkelerin para birimlerinde volatiliteye (oynaklık-dalgalanma) ve kredi daralmasına neden olmuştu" değerlendirmesi yapıldı.
Türkiye kendini ispatladı
Açıklamada, geçen 2 yılda Hindistan'ın kırılganlıklarının azaldığı, değişen politika ortamının ülkenin makroekonomik risk profilini pozitif etkilediği belirtilerek, Güney Afrika'nın ise ikiz açık sorununun sürdüğüne işaret edildi.
Açıklamada, Türkiye'nin düşen cari açığını da içeren dış dengelenme kapasitesinin, çeşitli önlemlerle kendini ispatladığı belirtilerek, "Türkiye, sermaye çıkışlarında 'ani duruş' olmadan bir önceki volatiliteyi atlatmıştır ama dış finansmana bağımlılık hala yüksek" ifadelerine yer verildi.
"Taper tantrum"
ABD'nin 2013 yılında tahvil alımlarının azaltılacağı sinyalinin vermesi sonrasında piyasaların verdiği tepki, "sıkılaştırma krizi" anlamına gelen "taper tantrum" şeklinde nitelendiriliyor.
AA