Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, özellikle Doğu Karadeniz'de fındık alanlarında verimin düşük olduğunu söyledi.
Bunun nedenleri arasında bahçelerin yaşlı olmasının bir faktör olarak karşılarına çıktığını belirten Kızılcı, "Yani fındık plantasyonlarında 100 yaşını aşkın bahçelerimiz var. Biz bu bahçelerin yenilenmesi ve yeni fidanlarla bahçeler kurulması gerektiğiyle ilgili çalışmalar yaptık" dedi.
Kızılcı, bahçelerin yenilenmesi konusunda oldukça fazla sertifikalı fındık fidanına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Klasik metotlarla binlerce fındık fidanı üretmek zor. Bunun en pratik yolu doku kültürüyle üretimdir. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile yaptığımız görüşmelerde bahçelerin yenilenmesi gündeme alındığı zaman ne gibi katkımız olur diye düşündüler. Doku kültürü laboratuvarı kuralım fidan ihtiyacını karşılarız dedik, onlar da destek verdi."
Kaliteli fidan ihtiyacı artıyor
Projenin fizibilite çalışmalarının yapıldığını dile getiren Kızılcı, "Bina aşamasına geçildi. En kısa zamanda doku kültürü laboratuvarını kurup fidan üretimi çalışmalarına başlamak istiyoruz. Her geçen yıl fındıkta kaliteli fidan ihtiyacı ortaya çıkıyor ve mevcut üretimle bunu karşılayamıyoruz, laboratuvar sayesinde bol miktarda fidan üreteceğiz" diye konuştu.
Kızılcı, enstitülerince geliştirilen yeni çeşitlerin çiftçilerden ilgi gördüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Çiftçiler istiyorlar ancak karşılayamıyoruz. Yine bu yeni çeşitleri doku kültürü laboratuvarı ile çiftçilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Şimdiye kadar üretici ya kendi bahçesinden üretim yapmakta veya komşu bahçeden almaktaydı, bu tip fidanlar kaliteli fidan olmayabiliyor. Biz laboratuvarda hem daha ucuza mal edebiliyoruz hem de sertifikalı kaliteli fidanlar çiftçimize vermiş olacağız."
GİRESUN/AA