İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), Kovid-19 nedeniyle karantinaya alınan kişilerin iş yerlerine vermek için ihtiyacı olan raporların filyasyon ekibi hekimlerince verilebileceğini duyurdu.
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, temaslı veya pozitif vakaların izolasyonlarının sağlanmasını salgının önünü kesmek için en öncelikli önlem olarak tanımlandığı hatırlatılarak, pandemi boyunca iş yerlerinden rapor talep edilen bu kişilerin raporları almak için evden çıkıp sağlık kuruluşlarına, en çok da aile hekimlerine gittiklerinin ve çok sayıda bulaşa sebep olduklarının dile getirildiği aktarıldı.
Dernek tarafından, karantina listesindeki kişilerin SGK'ya otomatik olarak bildirilerek raporlu sayılabilecekleri veya filyasyon ekibine bu yetki verilerek bulaşın önlenebileceğinin önerildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:
"Bakanlık tarafından bu talebimizin salgının yedinci ayında da olsa yerine geldiğini görmekteyiz. Filyasyon ekiplerinin kullandığı Filyasyon Takip Sistemi'ne (FİTAS) eklenen rapor sekmesi ile sorun bir şekilde çözülmüş oldu. Kovid-19 nedeniyle karantinaya alınan vatandaşlarımızın iş yerlerine vermek için ihtiyacı olan raporlar, 2 Ekim 2020 tarihinden itibaren filyasyon ekiplerince verilebilecek ve vatandaşların karantinalarını bozmalarına gerek kalmayacak. İzolasyondaki vaka ve temaslıların istirahat raporlarının oluşturulması FİTAS-SGK entegrasyonuyla sağlanmıştır. Bu sayede danışman doktorlar e-raporları FİTAS üzerinden oluşturabilecektir. Oluşturulan istirahat raporları SGK tarafından sonuçlandığında kişilere bilgilendirme SMS'i gönderilecektir. Vatandaşlar raporlarına e-Nabız ve e-Devlet Kapısı üzerinden erişebilecek.
KORONAVİRÜSLE MÜCADELENİN KAHRAMANLARI: FİLYASYON VE ÇAĞRI MERKEZİ EKİPLERİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan verilere göre, son 20 günde vaka sayısında yüzde 75 azalmanın yaşandığı Konya'da, Kovid-19'la mücadelenin kahramanları filyasyon, Pandemi Danışma ve Çözüm Merkezi ile Mobil İlaç Dağıtım Birimi ekipleri gece-gündüz çalışarak, sağlık personeliyle tarihi bir başarıya imza atıyor.
"Pandemi Eylem Planı" kapsamında Konya Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan filyasyon, Pandemi Danışma ve Çözüm Merkezi ve Mobil İlaç Dağıtım Birimi ekipleri, Konya'da Kovid-19 vaka sayısının günden güne azalmasının önemli sebeplerinden biri olarak görülüyor.
Vatandaşların tedbirli tutumu, sağlık personeli ve valilik ekiplerinin senkronize bir şekilde fedakarlıkla yürüttüğü çalışmalar, vakalara ulaşım oranı da Türkiye ortalamasının altına düşürdü.
FİLYASYON SÜRESİ 5 SAATE KADAR DÜŞTÜ
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ise Türkiye'de ortalama 13 saat olan filyasyon süresinin Konya'da 5 saate düştüğünü, bunun da pandemiyle mücadelede oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Konya'nın vaka sayısının kısa zamanda önemli oranda azalmasıyla Türkiye'ye örnek bir şehir olduğunu dile getiren Koç, şunları kaydetti:
"Sayın valimizin talimatları ile diğer kurumlardan il sağlık müdürlüğümüz emrine verilen araç ve personel desteği sayesinde filyasyona çıkan ekip sayısını şehrimizde 470’e çıkartmayı başardık. Filyasyon süresinin kısalması ile birlikte testi pozitif çıkan hastalarımıza en kısa sürede ulaşarak tedavilerine başlıyoruz. Bu da hastaneye yatış oranımızı ve zatürre oranlarımızı düşürmemize olanak sağlayarak hastanelerimizin üzerindeki yükü azaltmış oluyor."
ANKARA BÜYÜKŞEHİR'DEN FİLYASYON EKİPLERİNE TAKSİ DESTEĞİ
Büyükşehir Belediyesi, pandemi nedeniyle karantinaya alınan vatandaşlara sağlık ekiplerinin hızlı müdahale edebilmesi için filyasyon ekibinde yer alan 300 taksicinin günlük giderlerini karşılıyor. Hayata geçirilen uygulamada ilk ödemeler yapıldı.
Pandemi sürecinde toplum sağlığını önceleyen çalışmalara devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, yardım ve destek çalışmalarına bir yenisini ekledi. Sağlık Bakanlığı ve Ankara Valiliği ile iş birliği yapan Büyükşehir Belediyesi, filyasyon ekiplerinin karantina altındaki vatandaşlara daha hızlı ulaşarak tıbbi müdahalede bulunabilmesi için yeni bir uygulamaya imza attı. Karantina altındaki vatandaşlara sağlık ekiplerinin hızlı müdahale edebilmesi için filyasyon ekibinde gönüllü çalışan 300 taksicinin günlük yevmiyeleri karşılanmaya başladı. Taksici esnafına ilk destek ödemesi de gerçekleştirildi.