Filistinli gruplardan 'Refah Sınır Kapısı' girişimi

Fetih Hareketi, Hamas'a Refah Sınır Kapısı sorununun çözülmesi için Filistinli grupların girişimini kabul etme çağrısında bulundu.

Fetih Hareketi'nin resmi sözcüsü Fayiz Ebu İyta tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas'ı, Refah Sınır Kapısı sorununun çözülmesi için Filistinli grupların girişimini tereddütsüz bir şekilde hemen kabul etmeye davet ediyoruz" denildi.

Fetih'in, Gazzelilerin sıkıntılarını hafifletmek için girişimi tereddütsüz kabul ettiği belirtilen açıklamada, Filistinli grupların Hamas'ı ikna için hala yoğun çaba sarf ettiği bildirildi.

Hamas: Cevap bekliyoruz

Hamas tarafından daha önce yapılan yazılı açıklamada, girişimi reddetmedikleri, bazı öneri ve sorulara ilişkin gruplardan cevap bekledikleri bilgisi verilmişti. Tüm gruplar ve sivil toplum örgütleriyle sınır kapısı sorununun çözülmesi için çaba sarf ettikleri belirtilen açıklamada, sınır kapısının kontrolünü Filistinli grupların oluşturacağı bir komitenin devralması konusunda bir manilerinin bulunmadığı ifade edilmişti.

FHKC girişim başlatmıştı

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) ikinci büyük grubu olan FHKC 15 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Gazze'nin dış dünyayla bağlantısını sağladığı tek nokta olan Refah Sınır Kapısı krizinin çözümü için girişim başlattıklarını duyurmuştu.

Söz konusu girişimin, İslami, ulusal farklı görüşteki gruplarla yapılan diyaloğun bir ürünü olduğu belirtilen açıklamada, detaylarına yer verilmeksizin çözüm önerisi niteliğindeki girişimin, Hamas, Fetih, Filistin yönetimi ve Mısır resmi makamlarına sunulacağı ifade edilmişti.

Refah, Mısır'daki darbeden beri kapalı

Mısır yönetimi, 3 Temmuz'daki askeri darbeden bu yana, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca bir kaç kez kısa süreliğine açılıyor.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.

GAZZE/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Abbas'tan çözüm için uluslararası konferans çağrısı
Hamas: Refah Sınır Kapısı'nı filistinli gruplar kontrol edebilir
'Refah' Filistin'de uzlaşıyı yeniden getiriyor

Dünya Haberleri