Filistin Eski İslami Hareket Lideri Raid Salah: Filistin’in her günü baskı her günü dram

ABD Başkanı Trump’ın yönetimi devralmasının ardından İsrail, Filistin’e yönelik baskılarının dozunu artırdı. KARAR’a konuşan Filistin eski İslami Hareket Lideri Raid Salah önceden Ramazan Ayı’nda saldırılarını durduran Tel Aviv yönetiminin bu yılki tavrına dikkat çekerek Kudüs’te durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği söylüyor.

FUAT ATİK / KUDÜS

Eski Filistin İslami Hareket Lideri Raid Salah, Mirasımız Derneği’nin organizasyonuyla Filistin’e gelen Türk gazetecileri evinde ağırladı. İslam dünyasında “Mescid-i Aksa muhafızı” olarak bilinen Salah, “İsrail yönetimi, yaşamaya çalıştığımız bütün İslami değerlere savaş açmış durumda. Zor bir dönemden geçiyoruz. Artık Ramazanda bile saldırıyorlar” dedi. Katar krizine de değinen Salah, son dönemlerde Batılı ülkelerin Müslüman ülkeleri birbirine düşürme stratejisine yöneldiğini belirterek şöyle konuştu: “Başını biraz kaldıranı terörist ülke olarak yaftalamaya çalışıyorlar. Bir Müslüman ülke burnunu biraz dışarı çıkartsa, bu nizama itiraz etse hemen terörist damgası yiyor.  Türkiye’ye de bunu denediler... Katar krizinde olduğu gibi bu yaftalama stratejisi üzerinden şimdi de Müslüman ülkeleri birbirine düşürmeye başladılar. Müslüman ülkeler bu oyuna gelmemeli, kendi aralarındaki problemleri kendileri çözmeli.”

İsrail’in son dönemlerde bu stratejiye ağırlık verdiğini belirten Salah “Terörist damgasını bize de yapıştırdılar. Bunun sonucunda 30 tane İslami kuruluşu kapattılar. Kapatılan bu müesseseler ve kurumlar, 500 bin Filistinliye hizmet sunuyordu” diye konuştu. Kudüs’te 350 bin Müslüman olduğunu söyleyen Salah “İsrail 30 örgütü terör listesine koydu. Hiç bir mahkeme süreci olmadan kapatıldı. Bu kurumlar olağanüstü hal kanunlarına dayandırılarak kapatıldı ama bu kanun İngilizler zamanında kalmıştı. Kapatılanlar arasında sağlık kurumları medreseler vardı. 20 bin yetime bakan bir kurumu  kapattılar. Çocuklar sokakta kaldı. İmar iskan gibi müesseseler de kapatıldı, hiçbir siyasi işleri olmayan bu kurumlar kapatıldı” dedi.

İFTARLARA DA YASAK GELDİ

Geçen yıl Nisan ayında tutuklanan ve 17 Ocak 2017’de serbest bırakılan Raid Salah, İsrail’in sadece Filistin halkın hizmet sunan dernek ve vakıf gibi kurum ve kuruluşları kapatmadığını, bu hizmetleri yürütenlere Kudüs’e girme ve yurt dışına çıkış yasağı getirdiğini söyledi. İsrail Meclisinin ezanı yasaklama kararını hatırlatan Salah, “Ezanlarin okunduğu hoparlörler söküldü. Hemen ardından 20 kişi gözaltına alındı. Bunlardan bazıları hapse atıldı bazıları da ev hapsine mahkum edildi. İsrail sadece ezana değil, iftar organizasyonlarından kurban eti dağıtımına birçok konuda yasaklamalar getirdi” dedi.

MESCİDİ AKSA’NIN ALTINDAKİ TÜNELDE KABİNE TOPLANTISI

Salah şunları söyledi: “Kudüs’te durum her geçen gün daha da kötüleşiyor. İsrail saldırı ve tacizleri Ramazan’da da devam ediyor. Geçmişte, ramazanda saldırı yapmazlardı fakat şimdi ramazan ayında da saldırılarda bulunuyorlar. İsrail’in bir Bakanlar Kurulu toplantısı Mescid-i Aksa’nın altındaki tünellerin birinde yapıldı. Geçtiğimiz günlerde İsrail askerleri Mescid-i Aksa’nın bahçesinde gösteri yaptı. Hatta bekçilere bile saldırıyorlar. Ürdün Vakıf Dairesi’ne bağlı resmi bekçileri bile karşı çıkınca dövüyorlar. Biz tüm bunlara karşı çıktığımız için yasaklandık.”

CEZAEVLERİNDE DURUM VAHİM

Salah İsrail cezaevinde geçirdiği günleri şöyle anlattı: Tek başına bir hücrede izole edilmiş bir şekilde yaşamaya zorlandım. Hiçbir mahkumla karşılaşmam mümkün olmadı. Diğer mahkumlarla sadece pencerelerden bağırarak tanışabiliyordum. Ağır kanser hastalarına ilaç verilmedi. Sadece tutuklu ve mahkumlara baskı uygulayan cezaevi birimleri var. Bunlar çok vahşice eziyet ve işkenceler yapıyorlar. 1948’ten bu yana yaklaşık bir milyon Filistinli, İsrail cezaevlerine girdi ve 70 farklı işkence uygulamalarına muhatap oldular.

BARIŞI İSRAİL ENGELLİYOR

“Kudüs’te üç semavi dinin kutsal sayılan mabetlerin var ancak farklı dinlerdeki insanların barış içinde bir arada yaşamasını İsrail engelliyor. İsrail Kudüs’te sadece kendi hegemonyasını dayatıyor ve diğer bütün tarafları ret ediyor.”

KUDÜS MUHAFIZI

Ummul Fahm’da 1958’de doğan Raid Salah, Ummul Fahm Lisesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra El-Halil Üniversitesi’nde İslam Hukuku alanında eğitim aldı. 1989’da Ummul Fahm Belediye Başkanlığı’na seçilen Salah, 1993 ve 1998 yılındaki belediye seçimlerinde de galip geldi. Salah, 2001’de bu görevinden istifa ederek, 2001 yılında İsrail toprakları içinde yaşayan Filistinliler’in kurduğu 1948 Filistin İslami Hareketi’nin başkanı oldu. Salah, Mayıs 2010’da İsrail ordusunun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistler arasında yer almıştı.  “Kudüs Muhafızı” lakaplı Salah, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik girişimleri ve Filistinlilerin, “Yahudileştirme” olarak nitelendirdiği, Kudüs’te yeni yerleşim yerleri kurulmasına en çok karşı çıkan Filistinli liderlerden biri olarak tanınıyor.

EN BÜYÜK YARDIM TÜRKİYE’DEN

Filistin’e en çok yardımın Türkiye tarafından yapıldığına dikkat çeken Salah, “Diğer devletlerin yardımları devede kulak gibi. Bu durum ağır bir kanser hastasına sürekli ağrı kesici vermeye benziyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İsrail Kudüs'te 3 Filistinliyi katletti
Mısır Filistinlilerin bir 'can damarı'nı daha yıktı
İsrail, Kudüs’te tarihi mekanları restorasyon bahanesiyle işgal ediyor

Dünya Haberleri