Irak ve Suriye’de hızla toprak kaybeden ve köşeye sıkışan terör örgütü IŞİD, dünyanın diğer bölgelerinde düzenlediği saldırılarla çıkış arıyor. Ramazan ayının başından bu yana Mısır, Afganistan, Suudi Arabistan ve Irak’ta düzenlediği terör saldırılarıyla yüzlerce kişinin ölümüne neden olan IŞİD, dünyaya en büyük şoku ise Filipinler’de yaşattı. Örgüt tarafından Güney Asya ülkesi Filipinler’in, çoğunluğu Müslüman olan Marawi kentinde 15 kişiyle başlatılan ayaklanma, 12 gündür devam ediyor. Marawi’deki kaosu ateşleyense 23 Mayıs günü güvenlik güçlerinin IŞİD’in Filipinler ‘emiri’ Isnilon Happilon’u yakalamaya yönelik operasyonuydu. ABD’nin en çok aranan teröristler listesinde yer alan isimlerden biri olan Happilon, ülkede uzun süredir faaliyet gösteren Ebu Sayyaf örgütünün liderlerindendi. Happilon ya da örgütte bilinen adıyla Ebu Abdullah el-Filipini, 2014 yılında Ebu Sayyaf’ın IŞİD’e bağlılığını bildirmişti.
Filipinli güvenlik güçlerinin Happilon’a yönelik operasyonu başarısız oldu. Bölgede faaliyet gösteren IŞİD’e bağlı bir başka örgüt olan Maute’nin militanlarından, bu operasyona karşı beklenmedik bir yanıt geldi. Sayılarının 15 olduğu tahmin edilen militanlar, kentteki hapishaneye baskın düzenleyerek yüzlerce mahumu serbest bıraktı. Mahkumlardan birçoğu IŞİD saflarına geçti ve örgüt bir gün içinde şehrin pek çok noktasında kontrol sağladı. Devlete ait binalara IŞİD bayrağı çekildi, caddelerde kontrol noktaları oluşturuldu. Çatışmalar sırasında çok sayıda güvenlik gücünün de şehirden kaçtığı belirtildi.
IŞİD’in Marawi’yi ele geçirmesinin ardından, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, kentin bulunduğu Mindanao adasında sıkıyönetim ilan etti. Kaçan sivillere güvenlik güçleri böyle yardım etti.
IŞİD’in Marawi’yi ele geçirmesinin ardından, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, kentin bulunduğu Mindanao adasında sıkıyönetim ilan etti. Bunu Filipinler ordusunun hava saldırıları ve kenti kurtarmak için yapılan operasyonlar izledi. Buna karşılık IŞİD, hafta içinde ordu birliklerine düzenlediği pusularda ele geçirdiği zırhlı araç ve silahların fotoğraflarını yayımladı. Bunu, Filipinler ordusunun yanlışlıkla kendi askerlerine düzenlediği hava saldırısı izledi. Bu saldırıda 10 asker öldü.
Filipinler ordusunun operasyonları şimdilik başarıya ulaşamazken, IŞİD’in şehre hakim olma süreci, 2014 yılında Irak’ın Musul kentini ele geçirişini hatırlattı. Radikalizm uzmanı Pawel Wojcik, örgütün Marawi’de bir ay kadar direnebileceğini söyledi. IŞİD kentte ne kadar uzun süre tutunursa, Filipinler’in güneyindeki terör faaliyetlerinin de o denli şiddetli olacağını ifade eden Wojcik, örgütün önümüzdeki dönemde başka ülkelerde de bu tür kısa dönemli işgal hareketleri düzenleyebileceğini ifade etti.
DUTERTE: MARAWİ’DE İŞGAL GÜCÜYÜZ
IŞİD’in Marawi’deki işgali sürerken, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’den ilginç bir itiraf geldi. Filipinler ordusunun, IŞİD militanlarının yalnızca şehrin yüzde 10’una hakim olduğu ve birkaç gün içinde tamamen temizlenecekleri yönündeki açıklamasından bir gün sonra, Duterte’den tam tersi yönde demeçler geldi. Duterte, çarşamba günü yaptığı açıklamada ordunun ağır kayıplar verdiğini itiraf etti. IŞİD’in bölgede uzun süredir faaliyet gösterdiğini ve bu tür bir eylem için hazırlık yaptığını belirten Duterte, ordununsa ‘işgal gücü’ konumunda olduğunu söyledi. Dün ise Marawi’deki operasyonları yürüten Tuğgeneral Nixon Fortes görevden alındı. Reuters ajansına konuşan Filipinli bir güvenlik yetkilisi, Fortes’in, IŞİD’in bu tür bir işgal hareketine girişeceği yönünde istihbarat elde edilmesine rağmen gerekli hazırlığı yapmadığı için görevden alındığını belirtti.
ÖLÜMÜ GÖRÜNCE SITMAYA RAZI OLDULAR
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, IŞİD’in Marawi kentini ele geçirmesinin ardından daha önce ‘terör örgütü’ olarak tanımlanan gruplara ittifak teklif etti. Duterte, teklifini hem Filipinler’in Müslü çoğunluklu bölgelerinde bağımsız bir devlet kurulmasını savunan ayrılıkçılara, hem de ülkede faaliyet gösteren komünist örgütlere yaptı. Bu teklife ilk yanıt, Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden geldi. Örgütle Filipinler hükümeti arasında yapılan anlaşma sonucu beş bin Moro savaşçısına devlet tarafından maaş bağlanacağı ve askeri teçhizat sağlanacağı belirtildi. Duterte’nin bu hamlesi, IŞİD’in saldırısından istifade ederek ülkedeki ayrılıkçı hareketlerle müzakere süreci başlatma çabası olarak da yorumlandı. Duterte, geçen hafta yaptığı açıklamada Marawi’yi ele geçiren güçlerin ‘üç kadına tecavüz etmesine izin verdiği’ yönündeki açıklamasıyla tepki çekmişti.
IŞİD’İN ‘İNTİHAR İŞGALLERİ’
Filipinler’in Marawi kentini ele geçiren ve 12 gündür burada güvenlik güçleriyle çatışan IŞİD, daha önce de Irak’ta banzer eylemlere imza atmıştı. 18 Ekim’de Irak’ın en büyük ikinci kenti olan ve IŞİD lideri Ebubekir Bağdai’nin Haziran 2014’te ele geçirdikten sonra sözde halifeliğini iddia ettiği Musul’un kurtarılmasına yönelik operasyonların başlamasının ardından, IŞİD, 21 Ekim’de Kerkük’ü ele geçirmişti. Burada ‘uyuyan hücre’ konumunda bulunan 20’den fazla militanın harekete geçmesinin ardından, güvenlik birimleriyle teröristler arasında dört gün boyunca çatışmalar yaşanmıştı. IŞİD, 24 Ekim’de ise benzer bir eylemi Irak’ın güneyindeki Rutba kentinde gerçekleştirmişti. Örgüt, çok sayıda militanla düzenlediği bu tür eylemlerde, üyelerinin tamamını ‘intihar eylemcisi’ olarak kullanıyor. Militanlar, belirli noktalara baskınlar düzenledikten sonra ölene kadar güvenlik güçleriyle çatışıyor.