Barış Pınarı Harekatı dün (9 Ekim) başladı. Milletimizin duaları askerimizin yanında. Binlerce kişi "Fetih suresi nasıl okunur?", "Fetih Suresi abdestsiz okunur mu?" sorularını araştırıyor. Fetih suresini haberimizden dinleyebilirsiniz.
Fetih suresi adı üstünde fethetmek demek, kurtuluş demektir. Sıkıntılardan kurtulmak, herhangi bir dileğe kavuşmak için Fetih suresi çok makbul sayılır.
FETİH SURESİ İÇİN ABDEST ALINMALI
Bu sure 7 günde 41 defa okunabilir. Ancak Fetih suresinin de diğer sureler gibi okuma usulü vardır. Bunun için güzelce bir abdest alınmalı (gusul abdesti olursa daha da iyi olur.)
FETİH SURESİ OKUNUŞU
BismiIIahirrahmanirrahim
AIIahümme ye evveIeI evveIın. Veya ehıriI ehırine bi hakkı inne fetahne Ieke fethen mubınen. Veya haIikaIerdıyne bi hakkı innen fetehne Ieke fethen mubinen. Ve yensurakeIIahu nasran azizenbi hakkı innen fetehne Ieke fethan mubinen. AIIahümme ye muğıseI musteğısine eğışni veya muciyraI müstecrine bi hakkı inne fetehne Ieke fethan mubinen. HasıIe müradi ve maksudi bi hakkı innen fetahne Ieke fethan mubinen. Ecırni ya emeneI haifiyne veya deIiIeI mütahhırine bi hakkı Muhammed’in ve eIihi ecmain. Ve ya kadiyeI hacet ve ya mucibet deavet. Ve ya rafiat deracet. Rabbi Ie tuehızni bime nesitu veIa turhıkni min emri usran ve saIIaIIahu aIa seyyidina Muhammed’in ve eIihi ve sahbihi ecmain. VeIhamduIiIIahi rabbiI aIemin.
DİLEK İÇİN OKUNMA USULÜ
Fetih suresini okumaya Cumartesi günü başlayın. Abdest alın, Allah rızası için iki rekat namaz kılın, önce 3-5 yada 7 defa “Estağfirullah” çekin, ardından bir salavat okuyun ve niyet edin.
Cumartesi günü 1 defa okuyun (yani fetih suresini)
Pazar günü 3 defa okuyun
Pazartesi günü 5 defa okuyun
Salı günü 7 defa okuyun
Çarşamaba günü 7 defa okuyun
Perşembe günü 7 defa okuyun
Cuma günü sela okunmadan 11 defa okuyun.
Toplamda 41 defa okumuş oluyorsunuz.
FETİH SURESİ
Hicretten sonra gelen âyetler ve sûreler, başka bir yerde vahyedilse bile Medine’de gelmiş sayıldığı için Fetih sûresi de hicretin 6. yılında, Hudeybiye Antlaşması’ndan sonra, bir gece Mekke yakınlarında, Cum‘a sûresinden sonra, Mâide’den önce nâzil olduğu halde Medine’de gelen sûreler listesinde yerini almıştır. Güvenilir kaynaklarda bulunan şu rivayet, sûrenin inişiyle ilgili önemli bilgiler vermektedir: Hz. Peygamber bir seferinde (Müslim’deki bir rivayete göre Hudeybiye dönüşünde; “Cihâd”, 97) gece yürürken yanında bulunan Hz. Ömer kendisine bir soru yöneltir; üç kere tekrarladığı halde cevap alamayınca üzüntü ve endişe içinde yanından uzaklaşır. Kendisi hakkında bir âyet gelmesinden korkar. Biraz sonra ona Hz. Peygamber’in kendisini çağırdığı duyurulur.
Yanına gelince Peygamber efendimiz Ömer’e, yeni geldiğini bildirdiği Fetih sûresinin ilk âyetlerini okur (Buhârî, “Tefsîr”, 48/1). Daha detaylı ve sahih olan rivayetlere göre bu olay, Hudeybiye seferinden dönerken değil, Hudeybiye’de savaşmak yerine, ilk bakışta müslümanların aleyhinde gibi gözüken şartlarla sulha karar verildiğinde meydana gelmiştir. Hz. Ömer oldukça heyecanlı ve sert bir üslûpla Peygamberimiz’e birkaç kere, “müslümanlar haklı, onlar haksız oldukları halde neden bu aşağılayıcı barışın yapıldığını” sormuş, “Ben Allah’ın elçisiyim, O, elçisini mahcup etmeyecektir” cümlesinden başka cevap alamamıştı. Bir müddet sonra Peygamber efendimiz Ömer’i çağırdı ve kendisine hem sulhun bir fetih olduğunu açıkladı hem de yeni gelmiş olan Fetih sûresinden bir miktar okudu (Buhârî, “Tefsîr”, 48/5; Müslim, “Cihâd”, 94). Buna göre Müslim’deki diğer rivayette geçen “Hudeybiye’den dönerken” kaydını, “barış yapmaya ve umre yapmadan dönmeye karar verilince” şeklinde anlamak, râvinin bunu kastettiğini söylemek gerekecektir.
FETİH SURESİ ANLAMI
Ana konu Hudeybiye Antlaşması’nın değerlendirilmesi, niyetlendikleri umre ibadetini yapamadan döndükleri için büyük üzüntü ve hayal kırıklığı içinde olan müminlerin teselli edilmesi, bu harekât içinde ve sonrasında olup bitenlerin Allah nezdindeki değerinin açıklanmasıdır. Bu genel çerçeve içinde Hz. Peygamber ve ashabının Allah katındaki durum ve dereceleri, onları ibadetten meneden müşrikler ile yalnız bırakan münafıkların acı sonları hakkında önemli bilgiler verilmiş, bu barışı takip edecek olan fetihler müjdelenmiştir.