Bazı besinlerin faydası şeklinden bile anlaşılıyor. Mesela beyin gibi kıvrımlara sahip ceviz, Alzheimer düşmanı. Mide şeklindeki zencefil, 2 bin yıldır Çinliler tarafından mide bulantısına karşı kullanılıyor.
112
Eskiler boşa dememiş “Ne yersen o’sun’ diye... Bilim insanlarının yiyecekler üzerinde yaptığı araştırmalar sebze ve meyvelerin şekline benzediği organlar için yararlı olduğunu ortaya koydu. Mesela kuru fasulyenin böbreğe benzeyip de ona faydalı olması ya da beyne benzeyen cevizin beyin sağlığı açısından yararı gibi... İngiliz Daily Mail gazetesinde çıkan haberde bazı gıdaların, benzediği organlar ve onlar için faydalarına yer verildi.
212
Havuç: Göz
Bir dilim havuca iyice bakınca gözbebeğine benzediğini görebilirsiniz. Vitamin, antioksidan ve ona turuncu rengini veren beta karoten açısından zengin havucun, ileriki yaşlarda katarakt ve sarı nokta hastalığına karşı koruduğu belirtiliyor. Ayrıca gözün işlevini iyileştirdiği de kaydediliyor.
312
Ceviz: Beyin
Tıpkı beyne benzeyen ceviz, bol miktarda omega-3 yağ asitleri içeriyor ve üç düzine nörotransmitter geliştirerek beyin fonksiyonlarını destekliyor. Yapılan araştırmalara göre ceviz ekstresinin bunama ve Alzheimer hastalığıyla ilgili protein bazlı plakları bozduğu belirtildi.
412
Kereviz: Kemik
Kereviz, kemikleri kuvvetlendiren silikon kaynağı. Kemikler yüzde 23 sodyum içeriyor, kereviz de aynı oranda sodyuma sahip. Eğer beslenmenizde yeterli sodyum yoksa kemikleriniz güçsüzleşir. En iyisi kereviz yiyerek onları sodyumla doldurmak.
512
Portakal ve greyfurt: Göğüs
Greyfurt, insan meme hücrelerinin gelişimini sağlayan limonoids denilen maddeler içeriyor. Portakal ise lenf hareketini sağlamaya yardımcı.
612
Tatlı patates: Pankreas
Pankreasın sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. İçinde kanser ve yaşlanma karşıtı antioksidanlardan beta karoten bulunan tatlı patates, aynı zamanda şeker hastalarının glisemik indeksini dengeliyor.
712
Domates: Kalp
Yarım dilim domates, tıpkı kalbin yapısını yansıtıyor. Bol miktarda likopen içeren domates, bu özelliği sayesinde kalp krizi riskini azaltıyor ve pek çok kanser için önleyici görev üstleniyor. Eğer domatesi zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı yağlarla karıştırırsanız vücudunuzdaki likopenin etkisini 10 kat artırırsınız. Ayrıca likopen kötü kolesterolü de düşürüyor.
812
Muz: Gülümseme
Muz, triptofan adlı bir protein içeriyor. Muz sindirildikten sonra bu madde serotonin sağlıyor. Serotonin ‘mutlu kimyasal’ olarak biliniyor ve beynin ruh kimyasını düzenliyor. Pek çok antidepresan ilacın yüksek düzeyde serotonin ürettiği belirtiliyor.
912
Avokado: Rahim
Folik asid kaynağı olan bu besini eğer kadınlar haftada bir yerse çok faydalı olduğu belirtiliyor. Hormonları dengelediği, düşük riskini azalttığı ve rahim kanserini engellediği belirtilen avokadonun her biri 9 ayda oluyor.
1012
Üzüm: Akciğer
Akciğerler broşlardan oluşuyor, onlara giden hava yolları ise ‘küçük demetler’ şeklindeki alveoller tamamlıyor. Bir salkım üzüm düşünün, meyveye dallardan kan ve oksijen gitmesini sağlayan bölümleri hayal edin. Taze meyvelerin özellikle üzümün yer aldığı beslenmenin akciğer kanseriyle solunum yetmezliğine yol açan en yaygın kronik akciğer hastalıklarından biri olan amfizem riskini düşürdüğü kaydediliyor. Üzüm tohumunun ise proanthocyanidin adı verilen ve astıma bağlı alerji riskini azaltan kimyasal içerdiği belirtiliyor.
1112
Zencefil: Mide
Zencefil kökü, tıpkı mideye benziyor. Aynı zamanda mideye sindirim açısından en faydalı bitkilerden biri. Çinliler, 2 bin yıldır mide bunaltısı ve sindirim için zencefil kullanıyor. Koku ve tat açısından mideyi yatıştıran zencefil, bulantı ve kusmayı da önlüyor.
1212
Mantar: Kulak
Mantar dilimini kulağa benzetebilirsiniz. Eğer yemeklerinize ilave ederseniz duyma duyunuzu geliştiriyor. Kemikler için faydalı D vitamini içeren bu bitki, beyne ses taşımak için en küçük kemiğe bile yararlı.