Facebook 'Yüksek Mahkeme' kuruyor

Kendi para birimini kullanmaya hazırlanan Facebook, şimdi de Yüksek Mahkeme kurma yolunda. Şirket, dünya genelinde talep edilen zararlı paylaşımların silinmesi için son kararı verecek Oversight Board isimli bir birim kuracağını açıkladı.

KARAR/ALMANYA

Facebook zararlı paylaşımlarla mücadalede hem hukuki baskıları azaltmak hem de kamuoyunda bu yönde oluşanı şikayetleri sonlandırmak için yeni bir birim kuruyor.

KONTROL KURULU İÇİN 2 BİN GÖRÜŞ

Kurum dışı oluşturulan Oversight Board (Kontrol Kurulu) bir tür son kararı veren yüksek mahkeme işlevi görecek. Facebook bu kurumu oluşturmak için 85 ülkedeki 2 bin kişinin görüşlerini aldı. Zararlı paylaşımların silinmesi konusunda zaman zaman çok farklı görüşleri olan kişilerin görüşleriyle yeni kurulun ilkeleri belirlenecek.

Facebook 6 hafta süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görüşleri Perşembe günü kamuoyu ile paylaştı. Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’in kurulacağını geçen Kasım ayında açıkladığı bu organ, paylaşımların silinmesine itirazı olan bütün Facebook kullanıcılarının başvurabileceği bir merci olacak. Facebook bizzat kendisi de bu kurula başvurabilecek.

40 KİŞİLİK KURUL

Kurul hakkına Nisan ayında yayınlanan bir taslakta bu kurulun dünyanın farklı bölgelerinden ve farklı uzmanlık alanlarından gelen 40 kişi tarafından oluşacağı bildiriliyor. Uzmanlar arasıda insan hakları, özel alanın korunması ve gazetecilik konusuda yetkin kişiler bulunacak. Bu kurulda görev yapma süresi 4 yıl olacak ve uzatılamayacak. Facebook, bu kişileri ancak konulan ilkelere uymadıkları sabit görüldüğünde kovma hakkına sahip olacak. 

SİYASETÇİLER KURULA ALINMAYACAK

Facebook tarafından seçilen bu uzmanların maaşları da yine Facebook tarafından ödenecek. Bu kişeler kendi yerlerine gelecek olan kişileri de kendileri belirleme hakkında sahip. Facebook yeni üyeleri tavsiye etme hakkına sahip ancak son kararı yine bu kurul veriyor. Siyasetçiler, eski Facebook çalışanları ya da hizmetlileri bu kurula girme hakkına sahip değil.

Bu kurulun alacağı bireysel kararlar Facebook için bağlayıcı olacak ve isimler zikredilmeden kamuoyuna açıklanacak. Bu kurul aynı zamanda aldığı kararlardan hareketle Facebook için tavsiye kararları alabilecek ancak bu kararların uygulama zorunluluğu bulunmuyor. Kararlar 40 kişi içinde oluşturular alt grupların oylaması ile yapılacak. Kararların sadece bir kısmı çin 40 üyenin tümünün oylaması talep edilecek.

Facebook henüz kurulun tam olarak nasıl işleyeceği konusunda son kararı vermiş değil. Kamuoyuna açıklanan 40 sayfalık tavsiye metninde farklı tavsiyeler bulunuyor. Ancak farklı siyasi görüşler, etnik kökenler, meslekler, cinsiyet, cinsel tercihler ve dini azınlıkları temsil eden bir kurulun oluşturulması kolay gözükmüyor. Hele herkes için geçerli olan temel ilkeleri oluşturmak projenin önündeki en önemli sorunlardan biri olarak görülüyor. Kurulun ilkelerini son haline yaz sonuna kadar alması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Almanya'dan Facebook'a 2 milyon avro ceza
WhatsApp hikayeleri Facebook ve Instagram'a taşınıyor
Facebook kendi kripto parasını piyasaya sürecek

Teknoloji Haberleri