1-) CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SUİKAST GİRİŞİMİ DAVASI
5 Temmuz gecesi Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a İzmir Çiğli Ana Jet Üssü’nden giderek suikast girişiminde bulunan ve iki polisi şehit eden FETÖ’cü askerler ilk kez geniş güvenlik önlemleri altında hakim karşısına çıkarıldı. FETÖ lideri Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu 3’ü firari 44’ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın konferans salonunda kimlik tespitiyle başladı.
Erdoğan'a suikast timi mahkemeye böyle getirildi
Duruşmaya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 avukatı ile sanık avukatları, şehit polislerin yakınları katıldı. 4 gün sürecek duruşmanın başında Muğla Barosunun atadığı avukatlar, terör örgütü elabaşı Fetullah Gülen’i savunmak istemedi. Avukatların çekilmesiyle ilgi açıklama yapan Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, bir numaralı sanık Fetullah Gülen’i, hiçbir avukatın savunmak istemediğini belirterek, bu sorunu önlerindeki süreçte aşmaya çalışacaklarını söyledi. Baştoğ, sanıklar için tayin edilen avukatlardan bazılarının çekilmesi üzerine de onların yerlerine yeni avukatların belirleneceğini açıkladı.
‘SIRADIŞI BİR PROFİL VAR’
Duruşma öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avukatı Hüseyin Aydın açıklamalarda bulundu. FETÖ davalarında sanıkların son derece sakin olduğunu ve sanıklarda herhangi bir pişmanlık belirtisi bulunmadığını gözlemlediklerini dile getiren Aydın, şöyle konuştu: “Sanıklar, TSK içindeki örgütün en sadık mensupları. Bunları bir araya getirdiğimizde zaten çok sıra dışı bir profille karşılaşmış oluyoruz.” Dosya kapsamındaki delil ve operasyon sırasındaki davranışlara bakıldığında, sanıkların alıkoyma iradesinde olmadıklarının görüldüğüne işaret eden Aydın, “Cumhurbaşkanının varlığını ortadan kaldırma iradesiyle olay mahalline gelindiğine ilişkin hiçbir tereddüt bulunmuyor” dedi. TSK mensupları tarafından bir başkomutana, yönelik suikast girişiminin söz konusu olmasından dolayı davanın tarihimizde emsali olmayan bir dava olduğunu vurguladı. Aydın soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşmayı takip etmek için Muğla’ya gelmeyeceğini söyledi.
Duruşmada darbecilerin atama listesinde MİT başkanı olarak yer alan Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ifadesinde görevi kendisine Semih Terzi’nin verdiğini söyledi. Suikast timini kendisinin seçmediğini ve Cumhurbaşkanı’nı öldürmek için değil, derdest edip Ankara’ya götürmek amacıyla Marmaris’e gittiğini söyleyen Sönmezateş, “Bütün sorumluluğu üzerime alıyorum. Cumhurbaşkanı’nın yaveriyle hiç görüşmedim. Biz de oyuna geldik, bu görevi ben planmalış olsaydım, ya başarılı olurduk yada iptal ederdik. Görevi bana 13 Temmuz Çarşamba günü Ankara’da Semih terzi verdi” dedi. Mahkeme heyetinin ‘Yanınıza TNT ve el bombası alıyorsunuz. Bunları sadece gösterecek miydiniz, çatışmaya girmeyecek miydiniz? İnsanlar Cumhurbaşkanını size teslim mi edecekti?” Sorusuna, Sönmezateş, “Türkiye’nin kendini koruma sistemi çökmüştür” diye cevapladı. Avukatların, “Tanımadığınız bir ekip ile operasyona çıkıyorsunuz. Nasıl motive olacaktınız? Sorusuna Sönmezateş, “TSK’nın olduğu her yerde varız. Alparslan Türkeş ve Kenan Evren hangi sebepler operasyonlara katıldı ise, TSK’nın oluduğu her yerde ben de aynı motivasyonla operasyona katıldım” cevabını verdi. Adil Öksüz’le hiç görüşmediğini savunan darbeci general, “Benim görevim Cumhurbaşkanını sağ salim almak ve Akıncı’ya getirmekti” diyen Sönmezateş Kendilerinin “her ihtilal gibi bir ihtilale girdiklerini”, 2-3 kişilik bir ekiple Cumhurbaşkanı’nı alacaklarını düşündüklerini söyledi.
İDAM OLSA CANIM YANMAZ
Duruşmada savunması alınan Özel Kuvvetler timinin başındaki Binbaşı Şükrü Seymen ise, “Ben hiçbir şeyden korkmuyorum. Ben darbe yaptım. Bunun cezası idam bile olsa hiç canım yanmaz. İntihar olmayacağını bilsem sandalyeyi ben düşürürüm. Benim yaptığım tek şey Gökhan Paşam ve Semih Paşam tarafından bana verilen görevi yapmaktı. Bize verilen görev Cumhurbaşkanını sağ salim Ankara’ya götürmekti” dedi.
DAVANIN KÜNYESİ
15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişimiyle ilgili davada 3’ü firari 44’ü tutuklu 47 sanık yargılanıyor. 74 Mağdur ve müştekinin olduğu dosyada bir numaralı sanık örgüt lideri Fetullah Gülen. Aralarında suikast planını bizzat yöneten Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve ‘Paşa’ lakablı Astsubay Zekeriya Kuzu’nunda olduğu 37 asker için 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediliyor.
ALBAY’DAN ÜÇ MAYMUN TAKTİĞİ: PLAN YAPMADIM EMİR VERMEDİM OLAYI DUYMADIM
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga’yı alıkoyan cuntacılar yargıç karşısına çıkınca herşeyi unuttu. Ekibin başındaki Albay Barış, olayla bağlantısının olmadığını iddia etti.
2-) CUMHURBAŞKANLIĞI SEKRETERİNİN KAÇIRILMASI DAVASI
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin 26’sı tutuklu 27 sanık hakkında açılan davanın görülmesine, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi kampüsü içindeki mahkeme salonunda başlandı. Sanık ifadelerinden önce söz alan bir avukatın, alt rütbeliler dinlenirken üst rütbelilerin salondan çıkarılması talebi mahkeme heyetince reddedildi. Mahkeme heyeti, sanık Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış’ın dosyasının, hakkında darbe suçlamasından yürütülen soruşturma dosyasıyla birleştirilmesi talebini de reddetti. Daha sonra savunmasını yapan Barış, iddianamede geçen, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın alıkonulmasını planladığı, organizasyonu yaptığı ve emirler verdiği yönündeki iddiaların tümünü reddettiğini, FETÖ üyeliğini de kabul etmediğini söyledi. Albay Barış, olayın bir koruma tatbikatı olacağını sandığını söyledi.
Muhsin Kutsi Barış, Genel Sekreter Fahri Kasırga’nın alıkonulmasına ilişkin plan ve organizasyon yapmadığını, kimseye emir vermediğini, Kasırga’nın kaçırılması olayından 01.00-02.00 sularında haberdar olduğunu savundu. Astlarının sadece emirlerini uyguladığını, onların sorumluluğunu almaya hazır olduğunu dile getiren Barış, istemeden de olsa böyle bir olayın içinde yer almaktan üzüntü duyduğunu söyledi.
DAVANIN KÜNYESİ
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın 15 Temmuz gecesi kaçırılması davasında 26’sı tutuklu 27 sanık yargılanıyor. Aralarında Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış ve eski 28. Mekanize Tugay Komutanlığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Kalyoncu’nun bulunduğu sanıklar üçer ker ağırlaştırılmış müebbet ve 36 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası ile yargılanıyor.
3-) SELAM TEVHİD KUMPASI VE MİT KRİZİ DAVASI
FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan Selam Tevhid’ kupması mimarı eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ile savcılar Adnan Çimen ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağıran Sadrettin Sarıkaya emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adliyesi’ne getirildi. ‘Selam Tevhid’ soruşturmasında binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki davada sanık olarak yer alan 3 kişi SEGBİS sistemiyle ifade verdi. İfade sohrası Gündoğdu, Çimen ve Sarıkaya tutuklandı.
Öteyandan Gündoğdu, Sarıkaya ve Çimen’in kaldıkları evde ele geçirilen iki pasaport ve bir sahte kimlik ile ilgili ‘Evrakta sahtecilik’ suçundan soruşturma başlatıldı. Gündoğdu ve Sarıkaya’nın yakalandığı evde yapılan aramada, FETÖ soruşturması kapsamında yakalaması bulunan eski savcı Hasan Kılıç’ın da pasaportu bulundu. Yetkililer, Hasan Kılıç’ın da Sarıkaya ve Gündoğdu’nun saklandığı evde kaldığı ihtimali üzerinde duruyor.
DAVANIN KÜNYESİ
‘Selam Tevhit’ kumpası ve MİT Müsteşarı’nın KCK soruşturmaları kapsamında ifadeye çağıran Hakim Dursun Ali Gündoğdu ve Savcılar Sadrettin Sarıkaya ile Adnan Çimen birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 67 yıla kadar hapisle yargılanıyor. Dosyalar kapsamında 54 hakim ve savcının yargılanması Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde devam ediyor.
YARGITAY ARTIK KARAR VERSİN
‘Futbolda şike kumpası’ davasında 108 sanığın yargılandığı ilk duruşmada küfür krizi çıktı. Duruşmada Aziz Yıldırım, Mehmet Baransu’ya, “Siz kumpas yaptınız” diye tepki gösterince tansiyon yükseldi. Hakim çözüm için sanıkları dışarı çıkardı.
4-) FUTBOLDA ŞİKE KUMPASI DAVASI
‘Futbolda şike’ soruşturmasında ‘kumpas’ kurduğu iddiasıyla haklarında 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 15’i tutuklu 108 sanık hakim karşısına çıktı. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yapılan duruşma salonunda görülen ilk duruşmaya bu davanın tutuklu 15 sanığı ile başka suçtan tutuklu eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve gazeteci Mehmet Baransu’nun da aralarında bulunduğu 6 sanık katıldı. Duruşmada kimlik tespitinin yapıldığı sırada Mehmet Baransu ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım arasında tartışma çıktı. Baransu’nun kendisine küfür ettiğini belirten Yıldırım, buna tepki gösterdi. Baransu’ya yönelik “Dön önüne terbiyesiz” diyen Yıldırım’a Baransu da “Sensin” diyerek karşılık verdi. Bazı müştekilerin de “Herkesin hayatını kararttınız”, “Hainler”, “İdamlıksınız” sözleri üzerine uzayan tartışma nedeniyle müştekiler ile tutuklu sanıkların bulunduğu bölüm arasına jandarma ekipleri girerek set oluşturdu.
Aziz Yıldırım "Şikede kumpas" duruşması için Silivri'de
Yıldırım da Baransu’ya yönelik “İdamlıksınız idamlık, FETÖ’nün adamları, herkesle hesaplaşacağız, ülkeyi karanlığa götürüyordunuz be vatan hainleri” diye konuştu. Tartışma sırasında arkasını dönerek müştekilerin bulunduğu kısma bakan Ali Fuat Yılmazer’in, jandarma ekipleri önünü kapatarak engel oldu. Buna karşı çıkan Yılmazer, “Onlar müşteki değil suçlu... Delilli, belgeli” sözlerine Yıldırım ve diğer müştekiler tepki gösterdi. Yıldırım, “Biz suçlu değiliz. Her yerde kumpas yaptınız, siz kumpas yaptınız” karşılığını verdi. Bunun üzerine jandarma ekiplerince dışarı çıkartılan Yılmazer, bu sırada müştekilere dönerek, “Oradan bağırmakla olmuyor, adam olmak lazım” diyerek bağırdı. Baransu’nun müşteki tarafına dönmesi üzerine tekrar başlayan tartışma nedeniyle salonda görevli askerler, Baransu’yu zorla dışarı çıkarttı. Tartışmaların ardından kimlik tespiti yapılarak duruşmaya ara verildi. Arada açıklmalarda bulunan Aziz Yıldırım kendileri hakkındaki Yargıtay kararının henüz açıklanmadığını hatırlattı ve “Bu süreç içinde Yargıtay artık kararını vermeli” diyerek Şöyle devam etti: “Kumpasın asıl amacı Fenerbahçe ve Aziz Yıldırım’ı ele geçirmekti.
DAVANIN KÜNYESİ
‘Futbolda Şike Kumpas’ı davasında 15’i tutuklu 108 sanık yargılanıyor. FETÖ lideri Fetullah Gülen’in bir numaralı sanık olduğu davada, Eski vekil İlhan İşbilen, Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, işadamı İhsan Kalkavan ve Ekrem Dumanlı 85 yıl hapisle yargılanıyor. Dosyada aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın olduğu 74 kişi ‘müşteki’, Eski Beşiktaş yöneticisi Serdar Adalı’nın olduğu 91 kişi de ‘mağdur’ olarak yer alıyor.