Evini kendi dönüştüren malike özel hesaptan kredi

Konutunu ve işyerini kendi imkanlarıyla yapmak isteyen vatandaşlara özel hesaptan kredi verilebilecek. Kredinin yüzde 25’i peşin, geri kalanı da 3 eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak hak sahibinin hesabına aktarılacak.

Kentsel dönüşümün hızlandırılmasına yönelik yeni bir uygulama daha başlatıldı. Bu kapsamda konutunu ve işyerini kendi imkanlarıyla yapmak isteyen vatandaşlara bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği” yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı ya da sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği tespit edilenlerden konutunu ve iş yerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek. Kullandırılacak kredilerin azami tutarları ile kredinin tahsis öncelikleri, özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak Bakanlıkça her yıl belirlenerek ilan edilecek. Talep edilmesi halinde, Bakanlıkça belirlenen tutarların altında da kredi açılabilecek.

Özel hesaptan kredi kullanmak isteyenler, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuracak. İncelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilecek. Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen tutarda teminat alınacak. Konutunu veya iş yerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25’i peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak.

Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde yıkım işlemi yaptırılarak enkazının kaldırılması ve Bakanlığa bilgi verilmesi zorunlu olacak. Krediyi ödeme dönemi süresince güncelleme metodu uygulanacak. Kredi geri ödemelerinde brüt inşaat alanı 101 metrekareye kadar olan konutlar için açılan kredilerde aynen, brüt inşaat alanı 101-150 metrekare konutlar ile 50 metrekare iş yerleri için açılan kredilerde yüzde 10 artırılarak uygulanacak.

GAYRİMENKULE UZMAN EĞİTİMİ

Gayrimenkul sektöründe farklı alanlarda uzmanlığı bulunan profesyoneller tarafından kurulan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu, sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için harekete geçti. GİSP üyeleri bu çerçevede 13 Mart 2017 tarihinden itibaren gayrimenkul geliştirme sertifika programını gerçekleştiriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde gerçekleştirilecek eğitim, 25 kişilik kontenjanla sınırlı tutuluyor.

Program sonunda sınavdan 100 puan üzerinden 60 puan alabilen katılımcılara sertifika verilecek olan eğitim, Yıldız Teknik Üniversitesinin akademik kadrosu ile sektörün önde gelen yöneticileri tarafından gerçekleştirilecek.

72 saatlik eğitim süresince, pazar araştırması değerleme esasları, gayrimenkul geliştirme süreçlerinin stratejik yönetimi, gayrimenkul finansmanı, gayrimenkul hukuku, gayrimenkulün vergisel boyutu, gayrimenkul konsept geliştirme satış pazarlama yönetimi, planlama süreçlerinin yönetimi, gayrimenkulde güncel konular ele alınacak. Sertifikalı eğitim için 6 Mart 2017 tarihine kadar başvurulabilecek. Başvurular ise e-posta ile veya 0542 245 58 44 numaralı telefonla yapılabilecek. Gayrimenkul Geliştirme Sertifika Programı, eğitim kadrosu gayrimenkul sektörünün önde gelen yöneticileri ve Yıldız Teknik Üniversitesinin akademik kadrosundan oluşuyor.

YABANCI ALICININ TERCİHİ ANTALYA

Türkiye’de yabancılara satılan konut sayısı geçen yıl, 2013’e göre yüzde 49 artarak 12 bin 181’den 18 bin 189’a çıktı. Son 4 yılda yabancılara toplam 72 bin 159 konut satıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancıların Türkiye’deki konutlara yönelik ilgisi devam etti. Buna göre, 2013’te yabancıya satılan toplam konut sayısı 12 bin 181 iken, bu rakam yüzde 55,6 artışla 2014’te 18 bin 959’a yükseldi. Söz konusu sayı, 2015’te 2014’e göre yüzde 20,4 artarak 22 bin 830’a ulaştı. Yabancıların satın aldığı konut sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20,3 azalarak 18 bin 189’a geriledi.

Son 4 yılda ise yabancılara yönelik konut satışı yüzde 49 artış gösterdi. Söz konusu dönemde yabancılara yönelik toplam konut satışı 72 bin 159 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Antalya 22 bin 514 konut ile yabancıların en çok tercih ettiği il olurken bunu 21 bin 331 ile İstanbul izledi. Yabancılara satılan konutların yarısından fazlası bu iki ilde yer aldı. Bu illerde yabancılar toplam 43 bin 845 konut edindi. Aynı dönemde yabancıların konut aldığı diğer iller 4 bin 148 konutla Bursa, 3 bin 296 konutla Yalova, 3 bin 326 konutla Ankara takip etti. 

   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

KİPTAŞ'tan memura Pendik’te konut projesi
Kampanyalar yeni konutu patlattı ikinci el yaya kaldı
Sözleşmede KDV oyunu! Mutlaka paranızı isteyin

Güncel Haberleri