EURO 2016'ya sayılı günler kala A grubunu tanıyalım

KARAR, EURO 2016'ya sayılı günler kala turnuvada mücadele edecek 24 ülkenin milli takımlarını analiz ediyor. EURO 2016’nın en dikkat çekecek takımlardan birisi olan Arnavutluk, tarihinde ilk kez büyük bir şampiyonaya katılacak. Elemelerde gösterdiği performansla dişli bir rakip olduğunu gösteren Arnavutlar, meşhur inatlarıyla Fransa’da sürpriz peşinde koşacak.

[Karar]

HASAN ALPEREN DELİBAŞ

EURO 2016'YA DOĞRU - 1

Doğu Avrupa’da Karadağ, Yunanistan, Sırbistan ve Makedonya arasında geçmişe nazaran kendi yağında kavrulan Arnavutluk, kuşkusuz şu günlerde ülke tarihinin en heyecanlı günlerini yaşıyor. Sırbistan’ın şampiyonaya gidemediği bir ortamda Arnavutlar tarihinde ilk kez futbolda büyük bir turnuvanın biletini aldı ve Fransa’da düzenlenecek Avrupa Şampiyonası’nın yolunu tuttu. Genç kadrosu, Avrupa’ya yeni yeni açılan yetenekli oyuncularıyla elemelerde beklenmedik başarı yakalayan Kırmızı-Siyahlıların ismini sık sık duymuştuk.

SIRPLARA DUR DEDİLER

‘Ezeli rakipleri’ Sırbistan ile Belgrad’da oynadıkları maçta ‘bayrak’ krizi yaşanmış, kavga çıkmış ve maç tatil edilmişti. 3-0 hükmen kazandıkları o maç, EURO 2016’nın da müjdecisi olmuştu. Balkanların en inatçı takımının teknik direktörü ise Giovanni De Biasi. Ülkenin en kariyerli teknik adamı olan De Biasi, 2011 yılında takımın başına geldiğinde Arnavutluk dünya sıralamasında 75. sıradaydı.

SÜRPRİZ ARAYACAKLAR

Biasi ile birlikte iyi bir jenarasyon yakalayan ülke şu anda ise 42. sırada kendine yer buldu. Takıma dengeli oyunu aşılayan başarılı teknik adam, bu turnuvada da az gol yiyerek sonuca ulaşmaya çalışacak. İnatlarıyla ünsalmış Arnavutlar, ilk mücadelesini 11 Haziran’da İsviçre karşısında verecek, 4 gün sonra ise ev sahibi Fransa’ya karşı ter dökecek. Son karşılaşmaları, 19 Haziran’da Romanya ile olacak. Bakalım bir sürpriz olacak mı?

LİDERLERİ LORIC CANA

Takım oyunuyla bu noktalara kadar gelen Arnavutların kușkusuz en önemli ismi bir dönem Galatasaray'da forma giyen Loric Cana. Savunmanın bel kemiği olan Cana, takımında saha içindeki lideri. Ona bu turnuvada da büyük iș düșecek.

Arnavutluk Milli Takım Direktörü Gianni De Biasi / FOTO: Sosyal Medya

Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nde I Grubu’nda yer alan Arnavutluk’a, maçlar başlamadan önce Portekiz, Danimarka, Sırbistan, Ermenistan gibi rakiplerinin arasında daha az şans veriliyordu. Ancak grupta ilk maçında Ronaldolu Portekiz’i yenen Kırmırzı-Siyahlılar, evinde Danimarka ile berabere kalıp, olaylı maçın ardından Sırbistan’ı da hükmen 3-0 yenerek büyük bir sürpriz yaptı. Sonraki maçlarında da bileği bükülmeyen Arnavutlar, böylece finallere direk gitmiş oldu.

HOROZLAR KENDİ ÇÖPLÜĞÜNDE

EURO 2016’nın ev sahibi olan Fransa, her ‘kendi’ çöplüğünde olan takım gibi şampiyon olmak istiyor. Özellikle Deshamps yönetiminde genç bir jenerasyon yakalayan Horozlar, Pogba, Griezmann ikilisinin yaratıcı gücüne inanıyor. Tabii ki seyirci avantajı da Fransa’nın yanında olacak. Tarihinin üçüncü Avrupa Şampiyonluğunu elde etmek isteyen Fransa, aslında organizasyona ‘Benzema’ krizinin ardında başlayacak. Bilindiği üzere ülkenin en iyi oyuncularından olan ve halkın en inandığı isim olan Benzema, Valbuena'ya seks kasedi tuzağı kurmakla suçlanmıştı. Başarılı oyuncu, kendisini suçlayanlara ‘ırkçısınız’ demişti. Benzema'nın bu çıkışı ülkede ciddi tartışmalara da yol açtı. Fransa’nın bu tartışmalar ve terör olayları sonrasındaki performansı merak ediliyor.

İSVİÇRE BU KEZ ÇOK FARKLI GELİYOR!

Küçük bir ülke olmasına karşın yaptığı yatırımlarla neredeyse her sporda uluslararası başarı yakalayan İsviçre, bu kez de EURO 2016'da sür priz peşinde koşacak. Eren Derdiyok ve Blerim Dzemaili'nin de kadrosunda yer aldığı İsviçre, kendisini son 16'ya atmak istiyor. Rakiplerin isimlerine ve fikstür avantajına bakıldığında bu pek uzak bir ihtimal gözükmese de buranın Avrupa'nın en iyi takımlarının olduğu bir platform olduğunu unutmamaları gerek. Ancak Vladimir Petkovic yönetimindeki İsviçre, turnuvanın da bizimle beraber sürpriz yapabilecek takımları arasında gösteriliyor.

KARPATLAR FRANSA'DA

Kuşkusuz Romanya deyince Türk futbolseverlerin aklına 'Hagi' gelir. Hagi'den sonra duraklama dönemine giren Rumenler, EURO 2000'den bu yana ilk kez finallerde yer alacak. Çoğu otoriteye göre 'kapalı kutu' olan Karpatlar, bunun avantajını kullanıp 1994 Dünya Kupası'ndan sonraki en iyi jenerasyonu kullanıp başarı yakalamak isteyecekler. Aslında elemelerde de bunun sinyalini vermişlerdi ancak Fransa'da tecrübeli isimlere ihtiyaçları var. Burada da Razvan Rat, Stancu gibi isimler devreye girecek. Ancak onları buraya getiren etken, takım oyunu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

EURO 2016'ya sayılı günler kala E grubunu tanıyalım
EURO 2016'ya sayılı günler kala A Milli Takım'ın da bulunduğu D grubunu tanıyalım
'EURO 2016 finalini Cüneyt Çakır yönetecek'

Spor Haberleri