31 Mart Eskişehir seçim sonuçları, partilerin oy oranları sürekli güncellenen sayfalarımızda. İttifak kurulan büyükşehir belediyelerinden biri olan Eskişehir'de Millet İttifakı Yılmaz Büyükerşen, Cumhur İttifakı Burhan Sakallı ile yarıştı. Eskişehir'de Cumhur İttifakı mı, Millet İttifakı mı önde? Partilerin oy oranları Eskişehir seçim sonuçları son durum tüm detaylarıyla haberimizde.
CUMHUR İTTİFAKI MI MİLLET İTTİFAKI MI? ESKİŞEHİR SEÇİM SONUÇLARI SON DURUM
CHP'nin kalelerinden birisi olarak görülen Eksişehir'de Millet İttifakı (CHP İYİ Parti) adayı yıllardır belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen. MHP ile ittifaka giden AK Parti'de ise Eskişehir adayı Burhan Sakallı. Sandıklardan ilk gelen Eksişehir seçim sonuçları, aşağıdaki linke tıklayarak anlık olarak takip edebilirsiniz. CHP ile AK Parti adayı yani Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı adayı arasında geçecek yarışta Eksişehir seçim sonuçlarında partilerin oy oranlarını, aldığı oy sayısını ilçe ilçe öğrenebilirsiniz.
Peki Eskişehir'de 31 Mart gecesi sonuç ne olur. Daha önceki seçim sonuçlarına bakıldığında kentte sonucun son dakikaya kadar belli olmayacağını söylemek mümkün. 24 Haziran Milletvekili seçim sonuçlarına göre AK Parti ve MHP'nin Eskişehir'de oy oranı yüzde 48'in üzerinde. CHP ve İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 45 civarında. HDP'nin yüzde 4'ün üzerindeki oy oranı sonuca etki edecek kadar önemli.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise hayli dikkat çekici. Millet İttifakı'nın adayı Yılmaz Büyükerşen'e ise Eskişehir'de sempati büyük. Ancak anket sonuçlarına göre Eskişehir'de 20 yıllık Büyükerşen döneminin bitmesi muhtemel.
ANKETLERE GÖRE ESKİŞEHİR SEÇİM SONUÇLARI
24 Haziran seçimlerini en az hata payı ile bilen ORC Araştırma şirketinin anketine göre, Yılmaz Büyükerşen'in yüzde 49,6 ile, Cumhur İttifakı adayı Burhan Sakallı'nın sadece 1,1 puan önünde olduğunu gösteriyor. Piar Araştırma şirketinin "İç Anadolu Bölgesi" yerel seçim anket sonuçlarına göre ise Yılmaz Büyükerşen yüzde 57.2 ile yarışı önde götürürken, Burhan Sakallı yüzde 41 ile onu geriden izliyor. 1999 yılından bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı hiç değişmedi.
Daha önce DSP adına belediye başkanı olan Yılmaz Büyükerşen, 2014'ten bu yana CHP adına seçimlere giriyor. Yaklaşık 20 yıldır Eskişehirlilerle güçlü bağları olan Büyükerşen'in gelecek yerel seçimlerde zorlanacağı öngörülüyor.
Yılmaz Büyükerşen, 2014 Yerel Seçimleri'nde Eskişehir'de yüzde 44.8 oranında oy alarak 4'ncü kez belediye başkanı seçilmişti.
YILMAZ BÜYÜKERŞEN KİMDİR?
Yılmaz Büyükerşen kimdir, nerelidir, kaç yaşında? CHP'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz Büyükerşen oldu. Eskişehir'de daha önce dört dönem belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen, CHP'nin 2019 yerel seçimlerinde Eskişehir adayı olarak ilan edilmiştir.
Yılmaz Büyükerşen, 1937 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinin ilk mezunları arasında yer aldı. Öğrencilik yıllarında çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşları ile birlikte Oda Tiyatrosunun ve onu takiben Belediye Tiyatrosunun kuruluşunu sağladı. Mezuniyetini takiben aynı yıl Akademinin Maliye Kürsüsüne asistan oldu.
1966 yılında Doktor, 1968 yılında Doçent oldu. Aynı yıl akademi Başkan Yardımcılığına getirilen BÜYÜKERŞEN, 1973 yılında Profesörlüğe yükseltildi. 1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. Başkanlık süresinin bitimi olan 1980 yılında yapılan seçimlerle yeniden Akademi Başkanlığına getirildi.
Radyo ve Televizyonun eğitim ve kültür hayatında kullanılmasına yönelik yaptığı çalışmalarla Ankara'daki TRT yayınlarının İstanbul'dan sonra ikinci il olarak Eskişehir'den izlenmesi için önce Akademi'de TV verici istasyonu ile siyah-beyaz eğitim stüdyolarını, daha sonra da Türkiye'de ilk renkli TV sistemini Eskişehir'de kurdu.
1971'de İletişim Teknolojisinin eğitimde kullanılmasına ve uzaktan öğretim ile buna ilişkin, yöntemlerin Açıköğretim Modeli şeklinde, Türk Eğitim sisteminde yer almasına ilişkin olarak başlattığı çalışmalar ve 1973 yılında Eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladığı "Türkiye için Açıköğretim Modeli" projesi YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Açıköğretim Fakültesi olarak ülke çapında ve Batı Avrupa'nın 6 ülkesi ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler için uygulamaya konuldu.
1982 yılında Yükseköğretim Kanunu ile üniversitelerin yeniden düzenlenmesini takiben, Cumhurbaşkanı tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirilen Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, döneminin bitiminde 1987 yılında Cumhurbaşkanı tarafından ikinci kez rektörlüğe atandı. Bu görevinin yanı sıra, "Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu" üyeliği ve kurulun 2 dönem Başkanlığını yaptı, 1993 yılında Yüksek Kurul yerine RTÜK Kanununun çıkarılması ile görevinden ayrıldı.
1992 yılında yapılan Rektörlük seçiminde en yüksek oyu alması sonucu tekrar Cumhurbaşkanı tarafından Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in bu görevi, YÖK Kanununa ilave edilen "iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz" hükmü nedeniyle sona erdirildi.
18 Nisan 1999 seçimlerinde, oyların %44’ünü alarak, DSP listesinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Büyükerşen, aynı zamanda Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Delegasyonu Başkanlığına getirildi ve 2004 yılına kadar bu görevini sürdürdü.
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 29 Mart 2004 seçimlerinde ikinci kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmiştir. 24 Mart 2009 yerel seçimlerinde üçüncü kez 30 Mart 2014 seçimlerinde ise dördüncü defa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmiştir.
ESKİŞEHİR'İN CUMHUR İTTİFAKI ADAYI BURHAN SAKALLI KİMDİR?
1962 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Dinek Köyünde doğdu. 1974’de Kurtuluş İlköğretim Okulu’nu, 1977’de Dinek Ortaokulunu, 1980’de Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. 1984’de Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
2008’de Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.
1985 yılında Atatürk Barajı derivasyon tünelleri uygulama projesinde, 1987’de Sır Barajı betonarme gergi uygulamasında çalıştı. 1988’den itibaren Gaziantep, Adana, Mersin, Konya ‘da çeşitli özel öğretim kurumlarında kurucu, yönetici, işletmeci ve öğretmen olarak çalıştı.
1988’de 1. Özel Öğretim Kurumları Kongresi’nin editörlüğünü üstlendi.1997’de Türkiye’de ilk kez yapılan 1. ve 2. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi’nin sekreterliğini yaptı. 2002 yılında Uluslararası Katı Atık Birliği (UKAB)’nin kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli belgesellerde metin yazarlığı yaptı. Ulusal ve Uluslararası kongrelerde tebliğler ve bildiriler sundu. Birçok sivil toplum kuruluşunda danışman olarak çalıştı.
Yazı, deneme ve makaleleri, Yeni Yüzyıl, Yeni Şafak, Zaman, Hakimiyet ve İki Eylül gibi gazetelerde; Hece, Kırağı, Jurnal, Martı, Mavi gibi dergilerde; 40 ikindi.com, enine boyuna.net gibi Internet portallarında yayımlandı.
29 Mart 2009 seçimlerinde II. defa Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na seçilen Burhan Sakallı, Eskişehir’in en büyük Toplu Konut Projeleriyle 25.000 kişinin ev sahibi olmasına olanak sağladı. Kaderine terk edilen Odunpazarı Evlerini restore ederek hem tarihi mirasımıza sahip çıktı, hem de Odunpazarı’ndan bir Türkiye markası çıkarttı.
Türkiye’nin ve dünyanın ilk Lületaşı Müzesi’ni hizmete açtı. Yıkılmak üzere olan Atlıhan’ı yeniden inşa ederek Eskişehir’in lületaşı, gümüş gibi değerlerini hayata döndürdü.
Türkiye’ye örnek olan ve ödül alan Geri Kazanım Projesiyle çevre kirliliğini önledi ve ekonomiye büyük katkı sağladı. 25.000 kişiyi OMEK’ile meslek sahibi yaptı.
Gösteri ve Sahne Sanatları Merkezi ile kültür ve sanatta öncü rol oynadı. Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi ile Eskişehir’e modern kültür ve sanat merkezleri kazandırdı.
Eskişehir’in ilk ve tek, kadınlar, gençler ve çocuklar için, “Sosyal Yaşam Merkezi” kurdu. Yeşil alan çalışmaları ile Avrupa Birliği standartlarını yakaladı. Eskişehir’in ilk Hobi Bahçelerini kent halkın hizmetine sundu.
Başta Hamamyolu, Deliklitaş, Asarcıklı Caddeleri ve Dershaneler bölgesi olmak üzere 27 sokak ve caddeyi prestijli caddeler haline getirdi.
Sivil Toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak demokratik ve katılımcı belediyeciliğin örneği oldu. Paylaşım Merkezi aracılığıyla ihtiyaç sahibi insanlarımıza destek verdi.
Modern, kullanışlı kapalı pazaryeri inşa etti. Tretuvar, asfalt, kilitlitaş yapımında Türkiye rekorları kırdı. Görevi süresince 20’in üzerinde ödül alan ve başarılı çalışmalarını taçlandıran Burhan Sakallı evli ve üç çocuk babası.
ESKİŞEHİR VE İLÇELERİ ADAY LİSTESİ
Eskişehir'de 2019 yerel seçimlerinde yarışacak siyasi partilerin kesin aday listeleri seçim kurullarınca ilan edildi. Eskişehir'de, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine katılacak siyasi partilerin il ve ilçe seçim kurullarına sunduğu geçici aday listelerindeki incelemeler tamamlandı. İtiraz sürecinin sona ermesinin ardından, kesin aday listeleri seçim kurullarınca ilan edildi.
Kesinleşen listelere göre Eskişehir'de siyasi partilerin belediye başkan adayları şunlar:
Adalet ve Kalkınma Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Burhan Sakallı (Cumhur İttifakı)
Alpu: Rafet Demirtaş (Cumhur İttifakı)
Tepebaşı: Hasan Tuç (Cumhur İttifakı)
Sarıcakaya: Hüseyin Çam (Cumhur İttifakı)
İnönü: Kadir Bozkurt (Cumhur İttifakı)
Günyüzü: Menderes Durgut (Cumhur İttifakı)
Mihalgazi: Zeynep Akgün (Cumhur İttifakı)
Mahmudiye: Mustafa Arslan (Cumhur İttifakı)
Sivrihisar: Hamid Yüzügüllü (Cumhur İttifakı)
Odunpazarı: Volkan Doğan (Cumhur İttifakı)
Beylikova: Özkan Alp (Cumhur İttifakı)
Seyitgazi: Hasan Kalın (Cumhur İttifakı)
Han: Vedat Çeliker (Cumhur İttifakı)
Cumhuriyet Halk Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Yılmaz Büyükerşen (Millet İttifakı)
Odunpazarı: Kazım Kurt
Tepebaşı: Ahmet Ataç (Millet İttifakı)
Han: Erdal Şanlı (Millet İttifakı)
Mahmudiye: İshak Gündoğan (Millet İttifakı)
Alpu: Gürbüz Güller (Millet İttifakı)
Seyitgazi: Uğur Tepe (Millet İttifakı)
Beylikova: Tolga Savaş (Millet İttifakı)
Çifteler: Zehra Konakçı (Millet İttifakı)
İnönü: İsmail Karaköse (Millet İttifakı)
Sarıcakaya: Şafak Atay (Millet İttifakı)
Mihalgazi: Bülent Durna (Millet İttifakı)
Milliyetçi Hareket Partisi
Çifteler: Kadir Bıyık (Cumhur İttifakı)
Mihalıççık: Ali Yörük (Cumhur İttifakı)
İYİ Parti
Odunpazarı: Salih Karabacak
Mihalıççık: Serdar Ulucan (Millet İttifakı)
Sivrihisar: Hüseyin Cantaş (Millet İttifakı)
Saadet Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Levent Baştürk
Alpu: Ali Ulvi Büyükkıdan
Beylikova: Sercan Gözegir
Çifteler: Hamdi Tabanlı
Günyüzü: Yücel İpek
Han: Sezer Özçesoy
İnönü: Zeliha Çuhadaroğlu
Mahmudiye: Nihat Yılmaz
Mihalgazi: Mehmet Bekar
Mihalıççık: Murat Kavak
Odunpazarı: İbrahim Halil Büyükeren
Sarıcakaya: Suat Diri
Seyitgazi: Turgay Koçyiğit
Sivrihisar: İdris Kaçar
Tepebaşı: İsmail Satekin
Bağımsız Türkiye Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Mehmet Ağırdil
Tepebaşı: Mustafa Çobanoğlu
Odunpazarı: Celal Öz
Seyitgazi: Mehmet Bural
Alpu: Emine Kufacı
Beylikova: Ahmet Demir
Çifteler: Tayyibe Demet Gürgenburan
Han: Yücel Özbek
Günyüzü: Cemal Akdemir
Mahmudiye: Metin Yılmaz
Mihalıççık: Beyza Garaçoğlu
Sivrihisar: Abdurrahman İbiş
Mihalgazi: Seda Ağırdil
Sarıcakaya: Demet Çobanoğlu
İnönü: Ayhan Oral
Türkiye Komünist Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Fatih Beyaztaş
Vatan Partisi
Eskişehir Büyükşehir: Raif Eşkinat
Alpu: Yavuz Mansur Akyol
Beylikova: Cengiz Çatıcı
Çifteler: Mesut Tuna
Günyüzü: Selahattin Öter
Han: Demet Uğur Yetkin
İnönü: İbrahim Aydoğan
Mahmudiye: Hüseyin Günhan
Mihalgazi: Sedat Sümbül
Mihalıççık: Mehmet Süzen
Odunpazarı: Mustafa Erdönmez
Sarıcakaya: Erdoğan Fıratlı
Seyitgazi: Meserret Doğan
Sivrihisar: Ahmet Karatepe
Tepebaşı: Temel Aras
Büyük Birlik Partisi
Günyüzü: Üstün Ünlü
Mahmudiye: Hatice Çelik İlközen
Sivrihisar: Mehmet Çini
Mihalgazi: Yusuf Sakarya
Beylikova: Ali Fuat Doğru
Seyitgazi: Fuat Gündüz
Sarıcakaya: Müjdad Yüksel
İnönü: Önder Çelik
Demokrat Parti
Odunpazarı: Serdar Demirhan
Tepebaşı: Şükrü Ketenci
Sivrihisar: Habil Dökmeci
Alpu: Feride Bakşı
Mahmudiye: Fazıl Yıldırım
İnönü: Hasan Hüseyin Kaya
Demokratik Sol Parti
Eskişehir Büyükşehir: Dilara Tambova
Odunpazarı: Fatih Altaş
Tepebaşı: Erdal Ersoy
Alpu: Salih Güven
Çifteler: Sevilay Altaş
İnönü: Engin Çamoğlu
Mahmudiye: Barış Özkartal
Mihalıççık: Haydar Çorum
Mihalgazi: Atilla Yalçın Yetişenel
Sarıcakaya: Kazım Kayar
Seyitgazi: Erhan Ersoy
Sivrihisar: Mustafa Somuncu
Bağımsız aday
Eskişehir Büyükşehir: Nuri Ercan Tortop
İnönü: Ali Erol
Mahmudiye: Ayşe Güney
Mihalıççık: Mehmet Durak
Eskişehir seçim sonuçlarında kim önde? Millet İttifakı adayı Yılmaz Büyükerşen mi Burhan Sakallı mı? Cumhur İttifakı Millet İttifakı oy oranı ne? Seçim 2019 Eskişehir sonucu dakika dakika KARAR.COM'da. 31 Mart gecesi Cumhur İttifakı adayı ile Millet İttifakı adayı arasında yarışın geçeceği Eskişehir gözlerin çevrildiği illerden biri olacak.