Dün geceki açıklamalarıyla ABD'nin Suriye'de gereğinden fazla kaldığını ve artık ABD askerlerinin Suriye'de bulunmayacağını söyleyerek çekilme kararını açıklayan Başkan Trump, ardından Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda Suriye'de kimseyi desteklemediğini ve ABD'nin kimsenin tarafında olmayacağını belirtmişti.
Bu açıklamaların ardından McGurk, Suriye'den çekilme kararını desteklemediği Trump'ın kararlarını eleştiren bir dizi paylaşımda bulundu.
Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde IŞİD Karşıtı Koalisyon Özel Temsilcisi görevini üstlenen Brett McGurk'ın açıklamaları şu şekilde:
"YPG'Yİ SİLAHLANDIRAN TRUMP'TI, OBAMA DEĞİL"
"Suriye ve Türkiye ile ilgili olarak bazı dezenformasyonlar var (Amerika Başkanı'nın kendisi dahil), işte kolay ve sihirli formüllerin olmadığı karmaşık bir meselenin arka planları:
Birincisi: Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Kürt bileşenini (YPG) silahlandırmaya karar veren ve daha sonra IŞİD'in başkenti olan Rakka'yı almaya karar veren Trump'tı (Obama değil). Bu kararı, ulusal güvenlik ekibinin incelemesi için seçenekler geliştirmesinin ardından verdi.
SDG, Rakka savaşında binlerce zayiat verdi. Tek bir Amerikan hayatını kaybetmedi. Trump daha sonra işlemi ERV'ye doğru genişletti. Bu operasyonları siyasi mitinglerde başlatıyor, ancak savaşı ve ölümü kimin yaptığını açıkça düşünmeden yapıyor.
Sağlanan silahlar normalde yetersizdi ancak IŞİD'e karşı savaşmak için yeterliydi. (SDG, koyun sürülerini satın alarak IED'leri temizledi.) O silahlar, Trump'ın bugün söylediği gibi “büyük miktarda para ve ekipman ödendi” değildi. Neredeyse tüm istikrar fonları koalisyondan geldi."
İKİ ABD BAŞKANI DA BU SEÇENEĞİ REDDETTİ"
"İkincisi: ABD, gerçekçi alternatifler üzerinde SDG ile ortak olmadı. Hem Obama hem de Trump, çoğu El Kaide'ye bağlı olan ve ne yazık ki aşırılık yanlısı olan Türkiye destekli muhalefetle çalışma seçeneklerini geliştirdi ve değerlendirdi.
Bununla birlikte, en iyi askeri planlamacılarımız aylarca Türkiye'de iki idarede de meslektaşları ile birlikte kaldılar. Kuzeydoğu Suriye’de, Türkiye’nin onayladığı tek seçenek, on binlerce Amerikan askerini gerektirecekti. İki ABD başkanı bu seçeneği reddetti.
Üçüncüsü: ABD Suriye'de DAEŞ'in tutuklularını “tutmuyor”. Hepsi SDG tarafından tutuluyor ve buna rağmen yetersiz kaynaklar veriliyor. Devlet ve DOD Genel Müfettişleri bunu derinlemesine ele aldı.
Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye’ye zorla girmesi, Suriye Demokratik Güçleri’nden kopma, savaşçılarını eski IŞİD kalelerinin dışına çıkarma, IŞİD cezaevi tesislerini terk etme ve ABD güçlerinin kabul edilebilir bir risk seviyesiyle az sayıda yerde kalmasını imkansız kılma riski taşıyor."
"TRUMP'IN SURİYE İLE İLGİLENDİĞİNİ DÜŞÜNENLER YANILIYOR"
"Dördüncü: 2018'de Suriye misyonunu, İran'ın Suriye'den ayrılması ve iç savaş çözülene kadar (uzun yıllar anlamına gelene kadar) yerde kalmayı da içerecek şekilde, DAEŞ'in ötesinde dramatik bir şekilde genişleten Trump yönetimi idi. Minimalist bir Amerika Birleşik Devletleri Başkanı için maksimalist hedeflerin bir başka örneği.
Gerçekten de, yönetim Suriye'deki misyon ve politika hedeflerini genişletti. Trump, ABD kaynaklarını yüzde 50'den fazla keserek, halkımızı Başkan'ın hiçbir desteği olmadan tartıştı.
Trump sonra (iki kez), 1) yabancı lider çağrısından sonra aniden rotayı tersine çevirdi ve 2) kendi askeri danışmanlarına danışmadan. Eğer birileri hala Trump’ın Suriye’yle ilgilendiğine inanıyorsa, yanılıyorlar. Onun düzensiz dalgalanmaları yerdeki personelimiz için riski arttırıyor."
"BÜYÜK KARARLAR İSTİŞAREYİ GEREKTİRİR"
"Sonunda: ABD, Suriye’deki askeri ve istikrar misyonuna 80’den fazla ülkenin katıldığı bir koalisyona liderlik ediyor. Bir koalisyona liderlik, büyük kararlar alınmadan önce koalisyon ortaklarıyla istişareyi gerektirir. Bu basit.
Oval’den bu kadar güvenilmezliğin sonuçları Suriye’nin ötesinde yankılanacak. Amerikan el sıkışmasının değeri yoktur. Trump bugün, yeniden doğsaydı “IŞİD'i tekrar ezebileceğimizi” söyledi. Kiminle? Hangi müttefiklerle?
Alt satır: Bunlar savaş ve barış, yaşam ve ölüm meseleleridir. Askeri personelimiz, dostlarımız ve müttefiklerimiz, kararlar alınmadan önce müzakere etmeyi ve düşünmeyi hak ediyorlar. Düzensiz sallanmalar, Moskova, Pekin ve Tahran'daki düşmanları destekliyor."