Son dakika haberi... Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, Dağlık Karabağ'dan çekilmek için anlaşma imzaladıklarını ve bu sürece Türkiye ile Rusya’nın arabuluculuk yapacağını duyurdu.
Paşinyan, savaşın 01:00 itibari ile sona ereceğini aktarırken, anlaşmanın bir zafer olmadığını ve önümüzdeki günlerde bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştireceğini ifade etti.
Çok zor bir karar verdiğini ifade eden Peşinyan, “Rusya ve Azerbaycan Devlet Başkanları ile Karabağ savaşının sonu için anlaşma imzaladım. Anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı” dedi.
PAŞİNYAN'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA: BAŞKA ŞANSIM YOKTU
Ülkede tepkiler çığ gibi büyürken Paşinyan Facebook'tan yaptığı konuşmada, işgalci olduğu Dağlık Karabağ'daki yenilgiyi kabul eden anlaşmayı imzalamaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.
Paşinyan, "Bu durumla ilgili olarak size çok şey söylemek istiyorum ama yapamam çünkü sözlerim mevzilerinde duran askerleri tehlikeye atacak" dedi.
Öte yandan yakın gelecekte Ermenistan’ın teslim olduğunu ilan eden bir belgenin imzalanması da bekleniyor.
ATEŞKES BAŞLADI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkesin başladığını duyurdu.
ÇATIŞMA SONA ERDİ
Ulusa sesleniş konuşması yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, bugün imzalanan anlaşma ile Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ çatışmasına son verildiğini duyurdu. "Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek” diyen Aliyev, “Bu bildiri uzun süre devam eden işgali sonlandırıyor. Bu bildiri, Laçın ve Kelbecer bölgelerinin kan dökülmeden geri verileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Aliyev, Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini açıkladı. Anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini söyleyen Aliyev, "Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir. Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" dedi.
TÜRKİYE, RUSYA İLE AYRI BİR ANLAŞMA İMZALAYACAK
Habertürk’ün haberine göre, süreçte arabuluculuk yapmaya hazırlanan Türkiye, Rusya’yla ayrı bir anlaşma imzalayacak. Bu anlaşmaya göre ise bölgede askeri gözlem merkezi kurulacak ve bir barış gücü oluşturulacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağı bilgisini doğruladı.
İŞGAL TAMAMEN SONA ERECEK
Bu arada Kremlin de Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Karabağ'daki işgalin tamamen durdurulması konusunda bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Savaşı sona erdirecek anlaşma ise canlı yayında imzalandı.
Anlaşmaya göre, 1960 askerden oluşan bir Rus birliği, Karabağ ve Laçin koridorundaki temas hattına konuşlandırılacak.
ERMENİSTAN'DA MUHALİFLER HÜKÜMET BİNASINI BASTI
Dağlık Karabağ’da, Ermenistan’ın savaşı kaybettiğinin ilanının ardından Erivan’da bazı gruplar hükümet binasını bastı. Rus medyası, Peşinyan'ın Ermeni halkına ihanet ettiğini düşünen yüzlerce kişi, özel araçlarıyla hükümet binası önünde toplantığını ve burada silah sesleri duyulduğunu açıkladı.
ANLAŞMADA NELER VAR?
Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesine paralel olarak Rus barış gücü beş yıllığına bölgeye konuşlanacak, tarafların itiraz etmemesi durumunda beş yıl daha kalacak.
İşgal altındaki Azerbaycan topraklarından Kerbecer 15 Kasım, Ağdam 20 Kasım, Laçin ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a teslim edilecek.
Aliyev, anlaşmanın beşinci maddesi kapsamında bölgede hem Rus hem de Türk askerlerinin barış gücü görevinde bulunacağını, Türkiye'nin resmen bu bölgenin geleceği ve ateşkeste rol oynayacağını söyledi.
İmzalanan anlaşmada Türk askerlerine dair bir ifade bulunmuyor.
Fakat Aliyev, Türk askerlerinin ateşkesi gözlemlemek için kurulacak bir merkezde bulunacağını belirtti.
Dağlık Karabağ ve çevresinde yerlerinden edilmiş siviller, BM Sığınmacılar Yüksek Komiserliği gözetiminde evlerine geri dönecek.
Anlaşma kapsamında esirler karşılıklı olarak takas edilecek.
Rusya Savunma Bakanlığı bölgeye 1.960 asker gönderileceğini duyurdu.
ŞUŞA BÜYÜK DARBE VURDU
Azerbaycan ordusunun 27 Eylül'den itibaren gerçekleştirdiği askeri operasyonlar sonucunda beş şehir, dört kasaba ve 286 köy Ermeni işgalinden kurtarmıştı. Dağlık Karabağ'ın kalbi niteliğindeki Şuşa'nın ele geçirilmesi, Ermenistan için en büyük darbe olmuştu. Zira Şuşa, Hankendi'yi (Stepanakert) yukarıdan gören bir konumda ve ikmal hatları açısından kritik bir noktada bulunuyordu.