Eriyen Bitcoin’de gelecek belirsiz

Kripto para piyasasının hacmi, son üç ayda yaklaşık yüzde 60 daraldı. ABD ve AB, kripto para birimlerini şimdilik mevcut kanunlar çerçevesinde denetlemeye çalışırken, Çin, Japonya regülasyonları devreye alıyor.

Lise öğrencilerinden uluslararası şirketlere kadar küçük-büyük milyonlarca yatırımcının radarında olan kripto para birimlerinin geleceği, ülkelerin uygulayacağı regülasyonlarla şekillenecek. Kripto para piyasasının hacmi, yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 60 daraldı. En büyük hacimli kripto para birimi olan Bitcoin, ocak ayı içinde 17 bin 200 dolara kadar yükseldikten sonra yılın ilk çeyreğini 6 bin 900 dolardan kapattı. Devletlerin kripto para birimlerini nasıl denetleyecekleri noktasındaki belirsizlik ise çözülmüş değil...

ABD ve AB, kripto para birimlerini şimdilik mevcut kanunlar çerçevesinde denetlemeye çalışırken, bazı Asya ülkeleri yeni regülasyonları devreye sokuyor. Asya ülkeleri, son dönemde kripto paraların regülasyonu konusunda diğer ülkelere göre daha hızlı adımlar attı. Kısıtlayıcı regülasyonlar açısından Çin, sadece Asya kıtasında değil, dünya genelinde başı çekerken, Güney Kore, Japonya ve diğer Asya ülkeleri kripto paralara yönelik regülasyonlarını güçlendiriyor.

Hindistan hükümeti, şubat ayında yaptığı açıklamada, kripto paraların yasal bir ödeme aracı olarak ülkede kabul edilemeyeceğini ve yasa dışı aktiviteleri finanse etmek için sanal paraların kullanımını önleyici tedbirler alacağını duyurdu. ABD yönetimi, kripto paraların terör örgütleri ve suç şebekeleri tarafından kullanılması konusunda sık sık çıkışlar yapmasına karşın şu an itibarıyla yeni bir adım atmış değil. Bununla birlikte, ABD Hazine Bakanlığı’nın kripto paralara yönelik regülasyonlar konusunda Çin, Japonya ve Güney Kore’yi örnek göstermesi, dünyanın en büyük ekonomisinde benzer adımlar atılabileceğinin sinyali olarak değerlendirilmişti. AB’nin henüz kripto paralarla ilgili düzenlemeleri resmi gündemine alamaması da dikkati çekiyor. Bu dönemde, İngiltere’nin birlikten ayrılması ile meşgul olan AB, küresel kripto para ticaretinde Avrupa’nın küçük bir paya sahip olması nedeniyle bu konuda G20’deki ortaklarıyla birlikte çalışacaklarını duyurmuştu.

Uzun vadede olumlu etkiler

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Martin Chorzempa, regülasyonların kısa vadede spekülasyona son derece açık piyasa yapısı nedeniyle kripto para birimlerinin değerini aşağı çekmesine karşın uzun vadede olumlu etkileri olacağını belirterek, “İyi regülasyonlar, muhtemelen kripto para birimlerinin para aklama, vergi kaçırma ya da uyuşturucu ticareti gibi yasa dışı faaliyetler için kullanılmasını önleyerek uzun vadede değerlerini artıracak” dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bitcoin`de yolun sonu göründü
En büyük 10 sanal parada düşüş sürüyor
Kripto paralara G20’den veto

Ekonomi Haberleri