SALİHA SULTAN / KARAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı, salgının başından beri mali krizde olan müzik sektörünün aylardır sürdürdüğü ‘müzik susmasın’ kampanyalarına nihayet ses verdi. Kasım’da yasaklar ve kısıtlamalar nedeniyle mali kriz yaşayan müzik sektörüne ayda 1.000 TL destek paketi hazırlığı içinde olduğunu duyuran Bakanlık, 11 Aralık’ta başvuru şartlarını açıkladı.
Bakanlığın meslek örgütlerinin verilerine göre 700 bin müzisyenin bulunduğu Türkiye’de ancak 10 bin müzisyenin faydalanabileceği desteğine başvuru şartlarında yer verdiği müzisyen olduğunu ispatlamak için şarkı söyleyerek ya da enstrüman çalarak beş dakikalık bir video kaydı yapıp, gönderme şartı ise müzisyenler tarafından tepkiyle karşılaştı.
‘DESTEK VERMİYOR DİLENİN DİYORSUNUZ’
Ayna Grubu'nun solisti Erhan Güleryüz, sosyal medya hesabından yayınladığı video ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzisyenlere destek amacıyla verilecek 1000 TL'ye ve video kaydı şartına çok sert tepki gösterdi. Güleryüz, söz konusu yardım projesinin bir destek değil müzisyenleri dilenci konumuna düşürmek olduğunu ve video çekip gönderirlerse kendisinin bakanlığa yardımda bulunabileceğini söyledi.
BİZ SİZE PARA GÖNDERELİM
Güleryüz’ün konuşmasının tamamı şöyle:
Sayın Kültür Bakanım. Bütün müzisyenlere, MSG, MESAM, MİYOR 1 (Müzik Yorumcuları Meslek Birliği) ve diğer kurumlar üzerinden mesaj göndermişsin. Demişsiniz ki bir proje kapsamında bize video gönderin, biz de size para verelim. Dilenin demişsiniz yani. Canım Bakanım, sen bana bir video gönder ben sana 1000 lira göndereyim. 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum. İnsanların aç yaşadığı bir ülkede sanatı ayakta tutmaya çalışan insanları dilenci yerine koyamazsınız.
Bu arada MSG, MESAM, MİYOR1siz nasıl temsilcisiniz. Beni dilenci yerine koyacaksınız. Ben 40 yıldır müziğe hizmet ediyorum. Atanmış bir insanın beni dilenci konumuna koymasına izin vermiyorum. Biz toplayıp para gönderelim, zaten halktan para toplamayı biliyorsunuz. Müzisyenlerin 83 milyon için canı kurban, sizler gibi değiliz biz.
AÇIKLANAN DESTEK ŞARTLARI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü üzerinden verilecek ‘Müzik Susmasın’ adlı desteğe haftalık veya günlük yevmiye ücretiyle çalışan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar başta olmak üzere, işini kaybeden veya işleri durma noktasına gelen sanatçı ve sektör çalışanları başvurabilecek.
Başvuruda bulunacak müzisyenlere 18 yaşından büyük olması, herhangi bir sosyal güvencesi olmaması, geçimini bu yolla temin ettiğine dair belge veya referans sunması, kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerle paylaşılmasını kabul etmesi, MESAM, MSG ve MÜYOBİR gibi meslek gruplarında üyelik kaydı bulunmaması şartı koyuldu. (Üye olanlar meslek birliklerinin düzenlediği projeler üzerinden destekten faydalanacak.)
Ocak, Şubat ve Mart 2021’de biner lira, toplamda 3 bin lira olarak verilecek destek için belirtilen şartlara uygunluğu bulunan müzisyenlerin, sanatını icra ettiği, 2 dakikadan az, 5 dakikadan fazla olmayacak ve makul düzeyde ses ve görüntü kalitesine sahip bir video göndermesi gerekiyor.
‘muziksusmasin.com’ internet adresinden yapılacak başvurular 25 Aralık’ta sona erecek.