Erdoğan'ın kullandığı belhüm adal ne demektir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Beştepe'te muhtarlara hitap etti. Erdoğan'ın toplantıda kullandığı "Belhüm Adal" ne demek, anlamı ne? "Belhüm Adal" kimler için kullanılır?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara Beştepe'te muhtarlara hitap etti. Erdoğan'ın toplantıda kullandığı Belhüm Adal ne demek, anlamı ne? Belhüm Adal kimler için kullanılır?

Belhüm adal ne demek, anlamı ne? 

Belhüm Adal ne demektir? Yani; Güç ve kuvvetini kullanarak, masum insanların en doğal haklarını ellerinden almak ya da kullanmasına izin vermemektir. Kur'an-ı Kerim'de "hayvanlardan da aşağıda" olan bir insan grubundan bahseder. İşte o insanlara "Belhüm Adal" denmektedir. Eğer insan fıtratından saparsa kan döker, hayvanlardan da aşağı bir zalim, kan dökücü haline döner. İşte o zaman "Belhüm Adal" olur. Oysa insanın doğuştan gelen hakları vardır. Bu haklar hiçbir şekilde başkaları tarafından gasp edilemez, engellenemez. Bugün modern ismi ile insan hakkı oldu o zamanki ismi kul hakkı idi. Bizim inancımız insan hakkına son derce titiz davranır, her insanın fıtrattan gelen haklarına saygı duyar. Kısaca hatırlamaya çalışalım insanın hakları nelerdir:
"İnsanın en doğal hakkı yaşam hakkıdır, bir diğer şekli ile can güvenliği. Mal güvenliği, malı her türlü tecavüzden korunma altına alınmıştı. Namus ve ırzı koruma altındadır. Düşünme özgürlüğü. İnanç özgürlüğü, kısaca temel insan haklarını yazmaya çalıştık. Bu haklara başkalarını da ilave edebiliriz."

Belhüm adal kimler için kullanılır?

Yukarıda sıraladıklarımızın insan hakkı olduğunda hem fikirsek, bu haklardan insani mahrum etmeye çalışana ne demeli? Son günlerde ülkemizde kadınlara ve çocuklara karşı yapılan bu vahşi hareketi yapanlar için kullanılacak en iyi hitap "Belhüm Adal " olsa gerek. Hayvanların bile şerefli olduğunu anlatan hikâye ile konuyu özetlersek;
"Şeyhülislâm Zembilli Ali Efendi, zamanın en büyük âlimlerindendi. Herkes tarafından sevilir ve sayılırdı. Sık sık tertip ettiği sohbet toplantıları çok samimi bir hava içinde geçerdi. Her sohbeti ayrı bir güzellikte olur, dinleyenleri coştururdu. Bir yaz günüydü. Hava oldukça sıcaktı. Zembilli Ali Efendi'nin evinin arka kısmındaki bahçede, ateş gülleri arasında sohbete oturulmuştu. Bir ara söz canlı cinslerine gelip dayandı. Hoca'nın, yakın arkadaşlarından biri ile aralarında şöyle bir konuşma geçer: 

- Hocam, en çok hangi kuşları seversiniz 

- Ben sadece kuşları değil, bütün hayvanları fazlasıyla severim. 

- Peki, hocam, insanlarla ilgili ne düşünüyorsunuz 

- İnsanları da severim; ama hepsini değil. Hayvanların hepsi sevilmeye lâyık oldukları halde, insanların hepsi sevilmeye lâyık değildir. Bazı insanlar davranışlarıyla hayvanlardan daha aşağı düşerler. 

- Sizce insan mı hayvandan üstün, yoksa hayvan mı insandan? 

- İnsanlar hayvandan üstün yaratık olmalarına rağmen, hayvanların da insandan üstün tarafları vardır. Meselâ onların içinde hiçbir müşrik ve münkir, hiçbir yalancı-dolandırıcı, hiçbir namusuz-ahlaksız, tacizci ve tecavüzcü yoktur!" 

Kısacası: Bir insanı en doğal hakkından mahrum etmeye çalışana insan denemez. İnsanın en doğal haklarını ellinden almaya çalışanların insan olmadıkları kesindir. Bunların hayvan bile olamayacaklarını, kutsal kitabımızda bizlere bildirilmektedir. Hayvan bile olamayanlar, henüz cinsini bilemediğimiz ancak; "Belhüm Adal"- hayvandan da aşağıda olan bir sınıfa mensup olduklarını biliyoruz. Her devirde hayvanlardan daha aşağı insanlar olduğu gibi günümüzde de hayvanlardan aşağıda olanlar mevcuttur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Erdoğan'dan Bahçeli'ye Bilal Erdoğan yanıtı
Güne damgasını vuran kelime: İstikşafi (İstikşafi ne demek)

Güncel Haberleri