Erdoğan: S. Arabistan'a yönelik eleştirileri doğru bulmuyorum!

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Mina'da 753 hacının vefat ettiği izdiham faciasına ilişkin açıklama yapan Erdoğan, ''Bundan sonra daha farklı tedbirler olacaktır ama Suudi Arabistan yönetimine yapılan eleştirileri doğru bulmuyorum'' dedi.

[Karar]

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, Mina'da yaşanan izdiham faciası nedeniyle Suudi yönetimine yöneltilen eleştirileri doğru bulmadığını söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Öncelikle tabi bu son aldığımız rakama göre 753 hacımız rahmetli oldu. İslam Dünyası'nın farklı yerlerinde vefat eden hacılarımız var.Son halini bir durum olarak söylemeyeyim ama 14 tanede Türk hacısı olduğu şu anda rivayet ediliyor. Daha kesin değilim, bilemiyoruz. Bize şu an diyanetin merkezinden ulaşan haberler bunlar. Duygusal olmak yanlış olur.

Bu organizasyonu yapsınlar yapmasınlar deniliyor. Suudi yönetimi hac organizasyon sürekli plan, program ve altyapı çalışmaları yaptıklarını ben biliyorum. Kendi ülkemizden bile kontenjan 70 bin yetmez 100 bin olsun 150 bin olsun deniliyor.

''Sıkıntılar var eleştirisini doğru bulmuyorum''

Burada son yapılan inşaat çalışmalarında herşeyden önce bi defa buradaki organizasyonda sıkıntılar var yaklaşımlarını ben doğru bulmuyorum. Bunu söyleyenlerin sırtında küfe yok.

''Oradaki çalışmaları yakından biliyorum''

Bu tarz organizsyonlarda dünyanın her tarafında bu tarz sıkıntılar oluyor. Bardağın dolu tarafındsan bakmak gerekir. Suudi Arabistan benim katıldığım hac ve umrelerde oradaki çalışmaları yakından bilen bir insanım. Kalkıpta bu organizasyon yanlıştı, şöyleydi , böyledi deme hakkı yok kimsenin.

''Suudi yönetimine yönelik saldırgan yaklaşımı doğru bulmuyorum''

Şeytan taşlama bölgesinde bir panikleme olduğu anda bedeli, faturası ağır oluyor. Burada panikleme sonra faturası çok ağır oldu. Bir kısmı Medine'de bir kısmı Mekke'de değil. Arafat'tan Mina'ya doğru gelirken oluyor. Böyle bir şeyi istemeyiz ama oldu. Tabi tedbirler inanıyorum ki çok daha farklı olacaktır. Burada da Suudi Arabistan yönetimine yönelik saldırgan yaklaşımları doğru bulmuyorum.

''Suriye politikasındaki yaklaşımım aynıdır''

Suriye politikasıyla ilgili yaklaşımım Başbakanlık zamanımdan beri aynıdır. Burada çalışmalarda hangi ihtiyaç gerekiyorsa o yapılmalı . Geçiş sürecinde yapılacakları kastediyorum. Zaten Esed'li bir yönetimi muhalif kesimler desteklemiyor. Bi defa Esed zerre kadar Suriye sevgisi varsa bırakıp gitmelidir.

''Sabrında bir sınırı var''

Bizim 911 km sınırımız var bunu Esed unutmasın. Sabrında bir sınırı var. 2 milyon insana kapısını açan biziz. Niye kapımızı açıyoruz çünkü biz Müslüman'ız. Dünyadan bize gelen 420 milyon dolar biz 7.5 milyar dolar harcadık.

''Birçok ülkeyle görüşüyoruz''

Bu konuda ne yapılacağına dair Suudi Arabistan, Katar, Rusya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle de görüşüyoruz. Ama Katar ve Suudi Arabistan dışında destek veren de hemen hemen pek çıkmadı. Temenni ederim bundan sonra çıkar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

David Cameron'dan Suriye'de geçici hükümet açıklaması
AK Parti'li Recai Berber'den Mina'daki facia için tepki çeken ifade
Mina'daki faciadan kurtulan Türk hacılar izdihamı anlattı!

Güncel Haberleri