Erdoğan, barış için işbirliği çağrısı yaptı, 3. nükleer santrali açıkladı | Son dakika haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23. Dünya Enerji Kongresi'nde Ortadoğu barışı için işbirliği çağrısı yaptı. "Gelin el ele verelim" diyen Erdoğan, Türkiye'nin 3. nükleer santral için de araştırma yaptığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Putin'in de katıldığı 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu. Erdoğan enerji politikalarını değerlendirirken Suriye sorunun çözümü ve DEAŞ'le mücadele için "Gelin el ele verelim" çağrısı yaptı. Erdoğan Türkiye'nin 3. nükleer santrali için çalışma yaptığını da ilk kez açıkladı. İşte Cumhurbaşkanı'nın konuşmasından satırbaşları:

BARIŞ İÇİN PAYLAŞALIM

Kıtaları ve medeniyetleri birleştiren bu güzel şehre hoşgeldiniz. Sizleri Türkiye'de misafir etmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Kongrenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantısında 'barış için paylaşalım' mesajını tüm insanlığa ulaşmasını hedefliyoruz. Amacımız vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunmak hem de enerjiyi barış ve adaletin temeli haline getirmektir. Her fırsatta dile getirdiğimiz Afrika'da enerjiye ulaşım konusu bu kongrenin de önemli noktalarından biri olacaktır. Dünya İnsani Zirvesi'nde de ele almıştır.

AFRİKALILARLA DEĞERLENDİRME İLKESİYLE İLERLİYORUZ

Her şeyden önce milletimizin ve ülkemizin tarihinde sömürgeciliğin olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin Afrika'ya yaklaşımı hiçbir çıkara dayanmıyor. Tarihten gelen güçlü ve insani değerler üzerine kurulu bağlarımızı yeniden canlandırmak istiyoruz. Mağdur ve mazlum bırakmamak için kucaklama çabasındayız. Afrikalılarla değerlendirme ilkesiyle ilerliyoruz.

ENERJİ SORUNUNU ÇÖZMEDEN DİĞERLERİNDEN BAHSEDEMEYİZ

Farklı ülkelerle dayatmalar değil, Afrika sorunlarına Afrika çözümleridir. 2015'teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20'nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

SON 14 YILDIR BÜYÜME PERFORMANSINA SAHİBİZ

Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye son 14 yıldır dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahiptir. Enerji talebimizi yüzde 6 ile 8 arasında artış göstermesine sebep olmuştur. Enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerjimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz. Doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'sinin bulunduğu bir alanda. Çok önemli projelere öncülük ettik. Mavi Akım, Bakü Tiflis ve Türkiye Yunanistan projeleri Türkiye'yi küresel ölçekte ispatlamıştır. Bakü Ceyhan hattını da hayata geçirdik.

DOĞU AKDENİZ GAZI İÇİN EN KARLI YOL TÜRKİYE'DİR

TANAP projesini inşa ediyoruz. Bu hattın devamını oluşturacak proje ile Azeri gazı Türkiye'ye ulaşmış olacak. Rusya'nın hali hazırda Balkanlardan aldığımız gazı ülkemizden alacağız Türk Akımı'nda çalışmalar devam ediyor ve biz buna olumlu bakıyoruz. Doğu Akdeniz Gazı da yeni bir alternatif oluyor. Bu gaz için en karlı güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Bu sene sonunda ve 2017'de kritik adımlar atacağız. Bölgemizde güvenilir bir ortak haline gelmeye bir adım daha yaklaşacağız.

4. DOĞALGAZ HATTINI RUSYA İLE KURACAĞIZ

Tedarik, taşıma, tüketim. Biz taşıyıcı değiliz. Taşıma ve tüketim özelliğimiz var. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de bununla katkı sağlıyoruz. Avrupa'ya 4. doğalgaz hattını Rusya ile kuracağız. İlk somut adımı atılan proje Avrupa için de önemli. Bir diğer alan da nükleer enerji. 2010 yılında Akkuyu'nun gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya'yla da Sinop için bir anlaşma yaptık. Şimdi de 3. nükleer projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizin yüzde 10'unu nükleer enerjiden harcamak hedeflerimizden biri.

Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. Küresel altyapı yatırım ihtiyacının büyük bölümünü enerji yatırımları karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının da düşüş eğilimini izlemesi mümkündür. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel sektör arasında çalışmalar şarttır.

Küresel büyüme üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Tüm projelerin sürdürülebilir şekilde yürütülmelidir. 2015 Eylül'de 2030 gündemini New York'ta, aralıkta ise Paris İklim Anlaşması'nı kabul ettik. Zengin hidro karbon kaynaklarına sahip olmak, huzuru beraberinde getirmiyor.

ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ İÇİN GELİN EL ELE VERELİM

Enerji başta olmak üzere temel ihtiyaçlar konusunda ciddi sorunlar yaşayan geniş toplumlar söz konusu. Venezuella Devlet Başkanı'yla bu konuları konuştuk. Ben de Ocak ya da Şubat ayında ziyaret edeceğim. Orta Doğu bu bakımdan çok çarpıcı örneklere sahip. Suriye'ye Irak'a Orta Doğu'ya huzur ve barış için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Halep'te çocuklar şu anda helikopterlerin ve uçakların kendilerine dönen bombalarını görüyor. Musul'da bugün çocuklar ufka baktığında DEAŞ zulmüyle, sonrasındaki mezhepçilikle karşılaşıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmaların durması için gelin hep beraber gayret sarfedelim. Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım.

Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Akkuyu Nükleer santraline 49 yıl süreli lisans
Mersin Akkuyu Nükleer Santrali projesine onay çıktı
Putin: Türk akımını gerçekleştirmek istiyoruz, Türk halkını tebrik ediyorum | Son dakika haberleri

Güncel Haberleri