Erdoğan, Akdoğan ve Fidan Kumpas soruşturmasında ifadeye çağrıldı

Paralel Devlet Yapılanması davasında müşteki sıfatıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ifadeye çağrıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Paralel Devlet Yapılanması'nın "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 sanık hakkındaki dava kapsamında, ''müşteki'' sıfatıyla yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadelerine başvurulması için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazdı.

Mahkeme, davanın iddianamesinin kabulünün ardından duruşmaya ilişkin taraflara tebligat göndermeye başladı.

Tutuksuz sanıklar ile İstanbul ilinde ikamet eden müştekiler için duruşma gününe çağrı için tebligat yapan mahkeme heyeti, dava kapsamında yer alan ancak İstanbul dışında ikamet eden müştekilerin ise bulundukları ilde ifadelerinin alınması için ağır ceza mahkemelerine talimat yazdı.

Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Akdoğan, MİT Müsteşarı Fidan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu'nun ''müşteki'' sıfatıyla ifadelerine başvurulması için Nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazdı.

Heyet, talimat yazısında, müştekilerin ifadeleri ile davaya katılıp katılmayacaklarının sorulmasını ve düzenlenecek duruşma tutanağının mahkemelerine gönderilmesini istedi.

Ceza istemleri ve dava süreci

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından hazırlanan iddianamede, Fetullah Gülen, Sinan Dursun, eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı, Kazım Aksoy ve Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 69 sanık hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, şüpheli iki polis hakkında da ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ila 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. 

Gülen ve Dursun'un ayrıca "FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü kurmak ve yönetmek" suçundan 15 ila 22,5 yıl, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal casusluk maksadıyla elde etmek" suçundan 22,5 ila 30 yıl olmak üzere toplam 37 yıl 6 ay ila 52 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Mağdurlar Erdoğan, Akdoğan, Fidan...

İddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, Bilal Erdoğan, Berat Albayrak ve Serhat Albayrak "müşteki", Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bazı bakan ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 27 kişi "mağdur" sıfatıyla yer alıyor.

 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Ekim'de Paralel Devlet Yapılanması'nın "takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu" iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 69 sanık hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Sanık Gülen ve iki numaralı sanık Sinan Dursun'un yokluğunda tutuklanmasına hükmeden mahkeme heyeti, her iki sanık hakkında ayrıca kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulundu. Heyet, duruşmaların 6, 7, 8 ve 11 Ocak 2016'da yapılmasına karar verdi.

İSTANBUL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Paralel Yapı'nın casusluk kumpasında peluş ve tabak casusluk delili oldu
Askeri Casusluk kumpasında 15 maddelik tuzak

Güncel Haberleri