Erbil'deki Hacı Yunus Camisi'nde 4 hacamat uzmanı tarafından vatandaşlara ücretsiz hizmet veriliyor. Sabah 04.00'te başlayan halk arasında "hacamat" olarak bilinen kupa terapisi işlemi 08.00'e kadar devam ediyor. Camiye gelen vatandaşlar sırtlarından geleneksel yöntemlerle kan aldırmak suretiyle hacamat yaptırdı.
Hacamat uzmanlarından Ali Tahir, mayıs ve eylül ayları olmak üzere yılda iki kere hacamat yaptıklarını anlattı. Tahir, geleneksel bu tıbbi uygulamanın Hazreti Peygamberin sünneti olduğunu hatırlattı. Hacamatın faydalarına ilişkin 27 hadisin nakledildiğini aktaran Tahir, Şam Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken hacamatı öğrendiğini, şimdiye kadar yaklaşık 250 bin kişiye bu tedaviyi uyguladığının bilgisini paylaştı.
"Küçük cam çay bardaklarının içini ısıtıp sırt bölgesine uygulayarak burada birikmiş toksini bardak yoluyla vakumlayıp kanı çekiyoruz. Faydaları çok olduğu için birçok vatandaş hacamat yaptırmak istiyor." diyen Tahir, bu iş için ücret almadıklarını, hijyen noktasında da gereken hassasiyeti gösterdiklerini ifade etti.
PHELPSİ'DEN DAHA YOĞUNLAŞTI
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması olan hacamatın Müslüman ülkelerin yanı sıra Batı ülkelerinde de yaygınlaştığını anlatan Tahir, "Amerikalı yüzücü Michael Phelps'in de 2016 Rio Yaz Olimpiyatları öncesi hacamat yaptırdığı ortaya çıkınca bu tıbbi uygulamaya rağbet daha çok gösterilmeye başlandı. Halk arasında geleneksel şifa yöntemi olmasının yanı sıra tıbben de hacamatın insan sıhhati için önemli olduğu biliniyor." dedi.
Hacamat için camiye gelenlerden Hacı Müeyyed (65) ise 10 yıldan beri kupa terapisi yaptırdığını, hacamata başladıktan sonra vücudundaki kısmi felcin iyileştiğini ileri sürdü.
TIP DALINA HACAMATI EKLEDİ
Geleneksel tıp uygulaması olarak bilinen hacamata Irak'ta büyük ilgi gösteriliyor. Birçok vatandaş hacamat yaptırmak için ilgili merkezlere başvurduğu kaydedildi. Hacamat, birçok ülkenin sağlık bakanlıkları tarafından henüz tedavi yöntemi olarak tanınmıyor. Türkiye'de ise 2014'te çıkarılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'ne giren hacamat, kamu hastanelerinde uygulanıyor. Suudi Arabistan da daha önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturduğu geleneksel tıp dalına hacamatı ekledi.
ERBİL/AA