Endonezya, Türkiye'nin de satın aldığı Sinovac şirketinin koronavirüs aşısı CoronaVac'a acil kullanım onayı verdi. Bu onay CoronaVac aşısı için dünyada verilen ilk onay oldu.
Endonezya’nın gıda ve ilaç kurumu BPOM, Türkiye’de de test edilen Çin’in SinoVac Biotech isimli şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısına acil durum onayı verdi.
"YÜZDE 65.3 ETKİLİ"
İnsanlar üzerinde denemelerin yapıldığı son aşamadan gelen ilk sonuçlara göre aşının etkili olduğunu açıklayan BPOM’un Başkanı Penny K. Lukito, “Aşı insan üzerindeki son denemelere göre yüzde 65.3 oranında etkili” dedi.
Çin’in merakla beklenen aşısı Endonezya ile birlikte Brezilya ve Türkiye’de de test ediliyordu. Çinli yetkililer bütün ülkelerden gelen sonuçların toparlanarak değerlendirilmesi için resmi açıklamayı ertelemişti.
TÜRKİYE'DE YÜZDE 91.25 AÇIKLANMIŞTI
Aşının etkililik oranını açıklayan ilk ülke Türkiye olmuştu. Bakan Koca yaptıkları çalışmalarda etkililiğin yüzde 91.25 olarak belirlendiğini söyledi.
Türkiye’nin bu açıklamasından sonra Brezilya’da da geçen haftalarda aşının etkililik oranının yüzde 78 olduğu duyurulmuştu.
CoronaVac aşısından satın alan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Aşıların üç milyon dozdan oluşan ilk partisi 30 Aralık'ta Türkiye'ye ulaştı. Aşıların en az 14 gün boyunca teste tabi tutulması ve uygun bulunması halinde de acil kullanım onayı verilerek aşılama programının başlatılması öngörülüyor. Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Endonezya, Singapur, Şili ve Tayland da CoronaVac aşısından satın alan ülkeler arasında bulunuyor.
BREZİLYA: ONAY İÇİN YETERLİ VERİ YOK
Çin aşısı CoronaVac’ıN denemelerinin yapıldığı Brezilya’da aşıya dair tartışma
dinmiyor. Brezilya, aşının yüzde 78 oranında koruma sağladığını açıklarken, ülkenin
ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa acil kullanım başvurusunda yer alan verileri yetersiz buldu.
Türkiye’nin de kullanmaya hazırlandığı Çin firması Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısının Brezilya’daki denemelerini, São Paulo eyaletinin sağlık kurumu olan Butantan Enstitüsü yürüttü. Ensitütü’den yapılan açıklamada aşının Faz-3 denemelerinde yüzde 78 oranında koruma sağladığı bildirildi ve Anvisa’ya acil kullanım onayı için başvuru yapıldı.
Anvisa’dan yapılan açıklamada, onay öncesi analiz için gerekli bilgilerin bazılarının eksik olduğu belirtildi. Anvisa, Butantan’ın başvurusunda aşının denemelerine katılanlar yaş, cinsiyet veya komorbidite bilgilerinin verilmediğini duyurdu. Açıklamaya göre, başvuruda Faz-3 denemelerinde elde edilen immunojenesite (bağışıklık sağlayıcılık) ve gönüllü sayısına dair bazı ayrıntılar da eksik bulundu.
Anvisa Butantan’dan, bu ayrıntıları da kendilerine vermesini talep etti. Anvisa, İngiliz firması AstraZeneca’nı aşısı için yapılan acil kullanım başvurusunun ise eksiksiz olduğunu duyurdu. Sinovac aşısı Brezilya’da siyasi bir krize dönüşmüş durumda. Aşının ülkedeki kullanımını
savunan ve denemeler için Sinovac ile anlaşma yapan São Paulo Valisi João Doria’nın, 2022 seçimlerinde Bolsonaro’ya rakip çıkması bekleniyor. Çin karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Bolsonaro ise bu aşıya açıkça karşı. Ülkenin merkezi ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa da, Bolsonaro tarafından
yapılan siyasi atamalarla merkezi hükümetin politikalarını destekler hale gelmekle suçlanıyor.