İsrail yarın yapılacak genel seçimlerde tekrar başbakanlık koltuğuna oturma planı yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, sanıkta oyunu ortırmak için Filistin’e yönelik söylem ve tavırlarını iyic sertleştirdi. Hakkındaki yolsuzluk davaları nedeniyle koltuğu sallantıda olan Netanyahu, önceki gün abluka altındaki Gazze Şeridi’ni Filistin Devlet Başkanı Abbas’a vermeyeceğini belirterek, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da kontrolleri ellerinde tutan Filistinli taraflar arasında süren ayrışmanın İsrail’in yararına olduğunu söylemişti.
Gazze Şeridi için en iyi seçeneğin işgal ve yönetmek olduğuna söyleyen Netanyahu, dün de seçilmesi halinde Batı Şeria’da inşa ettikleri yasadışı yerleşim bölgelerini ilhak edeceğini açıkladı. Katılığı bir televizyon programında konu ile ilgili soruları yanıtlayan Netanyahu, İsrail egemenliğini neden yerleşimler ekseninde genişletmediğinin sorulması üzerine, “Eğer bana bir sonraki aşamaya geçip geçmeyeceğimi soruyorsanız, cevabım evet. Bir sonraki aşamaya geçeceğiz. Egemenlik ilan etmeyeceğimizi kim söyledi? Şu anda o meseleyi görüşüyoruz” dedi. Netanyahu devamında da, “İsrail egemenliğini genişleteceğim ve bunu yaparken de büyük küçük yerleşim ayrımı yapmayacağım” ifadelerini kullandı.
AÇIKLAMA GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMEZ
Seçimlerde mücadele veren küçük aşırı-sağcı partiler de benzer vaatler vermişti. Netanyahu bu açıklamasıyla Filistinlilere toprak verilmesine tamamen karşı çıkan şahin seçmenleri kendisine çekmeye çalışıyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Ridaniye, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Alınan önlemler ve yapılan açıklamalar, gerçekleri değiştiremez. Bu yerleşimler yasal değil ve kaldırılacak” diye konuştu.
140 YERLEŞİMDE 600 BİN KİŞİ
İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal etmesinden bu yana yapılan 140 kadar yerleşimde 600 bin Yahudi yaşıyor. Yerleşimler, İsrail ordusunun kurduğu barikat ve kontrol noktalarıyla Filistin kent, kasaba ve köylerinden izole edilmiş durumda. İsrail kentlerinden yerleşimlere giden yollara Filistinliler’in erişimi yasaklanmış durumda. Yerleşimler Filistinliler ve uluslararası toplumun büyük bir kesimince Cenevre Sözleşmeleri’ne aykırı olduğu için yasadışı görülüyor. Cenevre Sözleşmeleri, savaşta ele geçirilen topraklara yerleşimi yasaklıyor. İsrail ise bu toprakların dini, tarihi ve siyasi öneme sahip olduğunu savunuyor.
DÜNYA ‘OLDU BİTTİ’Yİ TANIMIYOR
Bu arada Kudüs’te bulunan Amerikan büyükelçiliğinden, Netanyahu’nun son açıklamalarına yönelik bir tepki gelmedi, ancak Başkan Donald Trump’ın İsrail’e her koşulda destek verdiği biliniyor. Trump geçen ay yine İsrail’in 1967’de işgal ettiği Golan Tepeleri’ndeki egemenliğini tanıyan karara imza atmış, geçen yıl Amerika’nın İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımış, Aralık 2017’de de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştı. Trump’ın İsrail lehine aldığı son kararlara, Filistinliler, Arap liderler ve Türkiye şiddetle tepki verirken, Amerika’nın çok sayıda müttefiki de bu kararlara destek vermedi. Zira çoğu ülke, İsrail’in 1967 Savaşı’nda ele geçirip, işgal ettiği topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimlerini yasa dışı kabul ediyor.
"NETANYAHU ÇILGINLIĞINA DUR DEME VAKTİ GELMİŞTİR’
Netanyahu’nun, aşırı sağ partilerin seçmen tabanlarını hedef aldığı ilhak açıklamasına Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan sonra Türkiye’den sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik Twitter hesapları üzerinden mesajlar paylaştı:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Batı Şeria uluslararası hukukun hilafına İsrail işgali altında bulunan Filistin toprağıdır. Netanyahu’nun seçimler öncesinde yine oy kaygısıyla yaptığı sorumsuzca açıklamalar bu gerçeği hiçbir şekilde değiştiremeyecektir.”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Netanyahu’nun işgali meşrulaştırmak ve iki devletli çözümü baltalamak için seçim politikasını nasıl kullandığının bir diğer örneği. Yeniden seçilirse bu ‘demokrasi’nin mi yoksa işgalin mi zaferi olacak? Batılı demokrasiler tepki gösterecek mi, yoksa sessiz kalmayı sürdürecek mi? Hepsine yazıklar olsun.”
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “Netanyahu, son olarak seçimleri kazanması halinde Batı Şeria’da bulunan yerleşimleri ilhak edeceğini ilan etmiştir. Bu beyan, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası hukuku hiçe saymaktadır. Hukuku çiğneme aşamasından tamamen yok etme aşamasına geçmeye çalışıyor. Uluslararası toplumun, Netanyahu çılgınlığına bir dur deme vakti gelmiştir ve geçmektedir. Netanyahu’nun temsil ettiği işgalcilik, uluslararası hukuk ve güvenlik için en temel tehdittir.”
UMMAN: İSRAİL’İN GÜVENLİK KORKULARI GİDERİLMELİ
İsrail’in Filistin’e yönelik son günlerde attığı adımlardan dolayı bölgede kriz yavaş yavaş tırmanmaya başlamışken Tel Aviv’le son zamanlarda flört etmeye başlayan Umman Sultanlığı’ndan Arap ülkelerine ilginç bir çağrı geldi: “Gerçek icraatlar ve anlaşmalarla İsrail’in güvenlik korkuları giderilmeli.” Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi, İsrail’in, bir Arap ülkesi olmadığı için bölgede kendisini güvende hissetmediğini dile getirdi. Ürdün’ün Ölüdeniz bölgesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) oturumunda konuşan Alevi, “Bizlerin Araplar olarak İsrail ile aramızda gerçek icraatlar ve anlaşmalarla onların bu korkularını gidermeye gücümüz yetmelidir. İsraillilerin tüm güç kaynaklarına sahip olduklarına ve uluslararası toplumdan her şeyi elde etmeye güçleri bulunduğuna inanıyorum. Tüm bu gücüne rağmen bir Arap ülkesi olmadığı için İsrail bölgede kendisini güvende hissetmiyor” dedi. İsrail’i diplomatik ilişkisi olmayan Umman’a Netanyahu geçtiğimiz yıl bir ziyaret gerçekleştirmiş, ardından da iki taraf ABD öncülüğünde Polonya’da düzenlenen Ortadoğu Konferansı’nda biraraya gelmişti.