Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’de aralarında Ankara ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlarının da olduğu bazı belediye başkanlarının istifasının istendiği iddiaları için “Bir makama getirilirken iyi de makamı boşaltmasının istenmesi niye yadırganıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik İran gezisi dönüşünde AK Partili belediye başkanlarının istifalarının istenmesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yaptığı bağımsızlık referandumu, Meral Akşener’in yeni partisi ve İdlib operasyonu hakkında önemli açıklamalarda bulundu:
* NİYE YADIRGANIYOR: Tabii partideki görevleri, partinin üst yönetimi, gerektiğinde istifasını istemeden de alabilir. Belediyelerdeki durum tabii ki farklı. Onun iki yöntemi vardır: Partiden ihraç veya görevi ihmal veya kötüye kullanmaktan dolayı yapılabilir. Tabii ki biz bu yolları denemek istemiyoruz. Eğer hakikaten illerde ilçelerde bu tür sıkıntılar varsa, teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcımız çağırır görüşür kendileriyle; iyi niyet içerisinde mesele çözülür. Ama olay belediye olduğu zaman farklı. Ama orada da görüşmek suretiyle ‘gelinen nokta budur’ denilebilir; ilgili başkana, istifa suretiyle o makamı boşaltmanın kendisini de bizi de sıkıntıya düşürmeyeceği anlatılabilir. Bizim siyasi partimiz, aynı zamanda bir davadır. Bu davaya inanmış olanlar, gerektiğinde genel merkeze gelir istifasını teklif eder, ondan sonra da bir başka arkadaşla yola devam edilebilir. Bir makama getirilirken her şey iyi güzel, ama benim metal yorgunluğu olarak dediğim durumlarda makamı boşaltılmasının istenilmesi niye yadırganıyor? Ama dava olarak görmez de, hasbi değil hesabi davranırsan; ‘Benim şanım var şerefim var’ dersen, kusura bakma ama, partinin şerefi herkesin şerefinin şanının çok daha önündedir.
* 2019 YEREL SEÇİMLERİ UYARISI: (İstifası istenecek belediye başkan sayısının belirlenip belirlenmediği sorusuna) “Hayır öyle bir şey olmaz. Biz olduğu zaman, bazı şeyler önümüze geldiği zaman değerlendirmemizi yapıyoruz. Allah göstermesin çok daha kötü şeyler de olabilir. 2019’un mart ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlıkları yaparak girmek durumundayız. Kaldı ki sadece bizim partimizle ilgili değil, diğer partilerle ilgili olarak da İçişleri Bakanlığımıza şikayetler geliyor.”
* VANA KARARINI 3 ÜLKE VERECEK: Türkiye’nin güney sınırında terör koridoru oluşturmama kararlılığı Kuzey Irak için de geçerli. Kuzey Irak konusunda Türkiye, İran ve Irak arasında üçlü bir mekanizma oluşturuldu. ‘Petrol vanasını kapatma kararını’ da üç ülke birlikte verecek Petrol fiyatları yükselmesi, Rusya için daha iyi olur. Sayın Putin yükselmesini istemiyor mu petrol fiyatlarının? O latife yapmıştır.
* BARZANİ VE AVANESİ VAZGEÇMELİ: Bu referandumun sarhoşluğu içerisinde olan IKBY, ne yaptığının farkında değil. Etrafı kuşatılmış olan Kuzey Irak yerel yönetiminin neye güvenerek böyle bir tavır aldığını anlamak mümkün değil. Tabi şu var, bu adamın attığı adım, aslında Kürtlerin geleceğini kurtarmaya yönelik değildir. ‘16 yaşındayken ben bu hesabın peşindeydim. Şimdi huzurla gidebilirim’ diyebilecek kadar devlet yönetiminden uzak biridir kendisi. Ama, öyle rastgele ben yaptım oldu mantığı ile bu iş yürümez. Fotoğrafa bakıyorsunuz, sağında eski fransız bakan Bernard Kouchner’i, solunda Fransız bir yazar. Herhalde bunlardan alıyor gücü. Burada, netice olayını asla onun lehine sonuçlanmasını kabullenemeyiz. O referanduma kapıyı açanlar, olacakların bedelini de elbette ödeyecek. Netice, Barzani ve avanesi bu işten vazgeçecekler. Dolayısıyla kendisinin bu işi bitirmesi lazım, başka çaresi yok. Aksi halde, belli bir takvim içerisinde adımları atmak durumunda kalacağız. Biz, gerek İran tarafını gerek Suriye tarafını kullanarak, Bağdat’a biz mümkün olduğunca taşımacılığımızı yapacağız. Yani Kuzey Irak’ın güneyine taşımacılığımızı yapacağız. Tabii bu tür dönemlerin, şüphesiz faturaları da olur. -ANKARA
PARTİ KURAMAMIŞ KİŞİLERİ GÜNDEME GETİRMENİN ANLAMI YOK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meral Akşener’in önderlik ettiği hareketle ilgili soruya ise “Daha partisini bile kuramamış kişileri gündeme getirmenin anlamı yok” yanıtını verdi.
SINIRLAR DA HAVA SAHALARI DA KAPANACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan kanaat önderlerini Beştepe’de kabul etti. Erdoğan, Türkiye’nin IKBY politikalarını anlattı. Yapılan referandumun bir sebep olduğunu ancak netice olmadığını söyleyen Erdoğan, IKBY’ye bütün sınır ve hava sahalarının da kapatılacağını belirtti ve IKBY Başkanı Mesud Barzani’ye “Ne yapacaksın?” diye sordu. Referandumun arkasında tek desteğin İsrail olduğunu söyleyen Erdoğan IKBY yönetiminin de bu oyuna düştüğünü belirtti.” dedi.
TSK İDLİB’İN İÇİNDE RUSYA DIŞINDA OLACAK
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’deydi. Üçlü mekanizmayı nasıl çalıştıracağımızı görüştük. Bu konuda yol haritamız var. Önümüzdeki günlerde ilgili birimlerimizin nasıl adımlar attığını göreceksiniz. Çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda, içerde ve dışarda, görev paylaşımı yapıldı. Dışarıyı Rusya, içeriyi Türkiye güvence altına alacak. TSK, İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak.
MELİH GÖKÇEK DE BEŞTEPE'DE
İstifa edileceği konuşulan Anakara Büyükşehir belediye Başkanı Melik Gökçek akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Beştepe’de bir araya geldi. Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu’lu kanaat önderleriyle yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Melih Gökçek’i kabul etti. Gökçek’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İran ziyareti öncesi talep ettiği randevu üzerine Külliye’de gerçekleşen kritik zirve saat 22.50’de sona erdi. Öteyandan Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur da gün içinde Beştepe’ye çıkarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi.
BAHÇELİ İLE KERKÜK GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran ziyaretinin ardından döndüğü Ankara’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi kabul etti. Erdoğan ve Bahçeli’nin IKBY referandumu ve Suriye meselelerini görüştüğü öğrenildi. Erdoğan uçaktaki konuşmasında, “Kerkük çok hassas. IKYB de malum, Kerkük’le ilgili olarak burası benim havası oluşturmak istedi. Oralar özellikli bölgelerdir. Dolayısıyla, orada hiç kimse, ‘Burası benimdir’ havasına giremez. Orada bir defa Türkmenler var. Biz diyoruz ki, ‘Orada kimler yaşıyorsa biz onların hukukunu koruyalım’. Ama iyi biliyoruz ki Kürtlerin orada hiç bir hukuku yok. Onlar aslında şu anda orada işgalci konumundalar. Ellerinde güç var, o gücü kullanarak Kerkük’e hep girme gayreti içinde oldular. Ama şu anda merkezi yönetim Kerkük’e yönelik gerekli adımları atacak. Irak, İran’la görüşmelerimiz sürüyor. Atılması gereken adımlar neyse atılacak. Kerkük için de atacağız, Musul için de atacağız” dedi.