Fırat’ın doğusundaki YPG varlığını sonlandırmak için Türkiye’nin aylardır hazırlığını yaptığı harekat dün başladı. Duyuruyu ilk yapan da Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Beştepe’deki ofisinden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmenin ardından kendisine ait sosyal medya hesabından harekatın başladığını duyuran Erdoğan amacın Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan ‘terör koridoru’nu yıkmak olduğunu kaydetti.
Erdoğan’ın, saldırı öncesinde MHP, CHP ve İYİ Parti liderlerini de arayarak harekat ile bilgilendirdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı sosyal medya hesabından şu mesajları paylaşarak gelişmeyi Türkiye ve dünyaya duyurdu: “ Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı’nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız. Barış Pınarı Harekatı ‘nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye’yle birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan bilgi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu’yla birlikte Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nın başlatılması emrini verdi
Türkiye’nin başlattığı harekat öncesinde yoğun bir diplomasi trafiği de yaşandı. Suriye krizinin ilgili tüm ülkelerinin diplomatik misyon temsilcilikleri ile BM yetkililerine harekatın içeriği, kapsamı ve amacı anlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rusya lideri Vladimir Putin ile bir telefon görümesi gerçekleştirdi.
Görüşmede Erdoğan, Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatın Suriye’nin barış ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağını ve Suriye’deki siyasi sürecin önünü açacağını ifade etti. Suriye halkının hak ve menfaatlerinin korunmasının Türkiye açısından asli bir unsur olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’nun bu süreçteki yapıcı tutumunu takdir ettiğini dile getirdi.
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien’la telefonda görüştü. Görüşmede, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin olası adımları ele alındı. Kalın ve O’Brian görüşmesiyle ilgili yapılan açıklamada “Görüşmede, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgenin tesis edilmesi ve bu alanda bundan sonra atılması öngörülen adımlar ele alınmıştır. Görüşmede ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Donald Trump’ın daveti üzerine 13 Kasım 2019 tarihinde Washington’a gerçekleştireceği ziyaretin gündemiyle ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur. Sayın Kalın, güvenli bölgenin amacının Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde sınırımızı terörist unsurlardan temizlemek ve mültecilerin evlerine dönüşünü sağlamak olduğunu, DEAŞ ile mücadelenin de kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etmiştir” ifadeleri yer aldı.
Askeri kaynaklar Suriye sınırı boyunca 85 bin güvenlik gücünün konuşlandığnı Fırat’ın doğusu için planlanan harekatın Kırbıs harekatından daha büyük ve daha kapsamlı olduğuna dikkat çekti.
EN KALABALIK CEPHE
Aylardır sevkiyat yapılan sınır hattında en büyük hareketlilik dün yaşandı. Türkiye’nin değişik bölgelerinden onlarca zırhlı araç ile yüzlerce askeri araçtan oluyan dev konvoylar bölgeye intikal etti. Ayrıca Fırat Kalaknı ve Afrin’deki ÖSO’ya balğı büyük bir silalıh kuvvet de sınır hattına kaydırıldı. Bölgeye gelen ÖSO komutanlarının sınır hattında incelemeler yaptığı gözlendi.
'ABD BÖLGEYİ YAKABİLİR'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’deki politikasının tüm bölgeyi yakabileceği uyarısında bulundu. Lavrov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Suriye meselesiyle ilgili açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’den askeri birliklerini çekeceğini birçok kez duyurduğunu hatırlatan Lavrov, “Trump, sonradan bu tür kararları frenledi. ABD verdiği sözlerinde durmadı.” diye konuştu. Lavrov, Suriye’nin kuzeyindeki sorunun çözümü için diyaloğun şart olduğunu savunarak Türkiye ile ABD arasındaki karşılıklı açıklamaların ardından Şam yönetimi ve YPG temsilcileriyle görüştüklerini aktardı. Lavrov, “Türkiye-Suriye sınırında güvenliğin sağlanması dahil olmak üzere Suriye’nin bu bölgesindeki problemin çözümü için iki taraf arasında diyaloğun kurulmasını teşvik ettiğimizi vurguladık. Diyaloğun başlatılması için yardımcı olacağız. Bunun destekleneceğini umuyoruz” diye konuştu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Lavrov “Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye toprak bütünlüğüne kesin saygı duyduğunu söyledi.” ifadelerini kullandı.
‘YPG’YE YARDIM YOK’
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyonla ilgili ABD’den yapılan açıklamalara bir yenisi daha eklendi. Pentagon, Türkiye’nin ‘tek taraflı hareket etmeyi seçmesi’ nedeniyle Suriye’nin kuzeyinde bulunan güçlerini olası operasyon bölgesinden çektiklerini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu hareketle personellerinin güvenliğini sağlamayı amaçladıklarını ve Suriye’deki asker sayısında bir değişiklik olmadığını kaydetti. Aynı açıklamada Devlet Başkanı Donald Trump’ın bir kaç gün önce de Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’i de olası Türkiye operasyonu hakkında bilgilendirdiği vurgulandı. Öte yandan askeri kaynaklar Trump yönetiminin yardım çağrısı yapan YPG’ye kesinlikle destek olunmayacağı talimatını verdiğini açıkladı.
İLK ADIM HEDEFLERİ 'YUMUŞATMAK'
Türkiye’nin yakın tarihinin en büyük askeri harekatına başlayan TSK’nın ilk hedefinin sınır ötesindeki YPG mevzilerini havadan ve karadan vurarak imha etmek olduğu belirtildi. Askeri kaynaklar bu adımın tamamlanmasının ardından ÖSO ve TSK birliklerinin karadan ilerlemeye başlayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın sosyal medya mesajıyla başladığı duyurulan harekatın ilk adımında YPG hedefleri havadan ve karadan vuruldu. Askeri kaynaklar bu adımın önceden detaylıca planlandığını hedeflerin tek tek belirlendiğine idkkat çekti.
Uzun süren hazırlıkların ardından Türkiye, aylardır yoğun şekilde yığınak yaptığı Suriye sınırına sevkiyatını devam ettirdi. Son günlerde sınır hattına obüs, tank, zırhlı araç ve zırhlı iş makineleri sevk edilirken, bölgede sağlık, arama ve kurtarma ekipleri de görevlendirildi. Tüm hazırlıkların tamamlandığı sınır hattına son olarak dün geceden itibaren Suriye Geçici Hükümeti´ne bağlı ÖSO unsurları da gelmeye başladı. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları ile güvenli hale getirilen bölgeden çıkış yapan ÖSO askerleri, otobüslerle Şanlıurfa’nın Suriye sınırındaki Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerine ulaştı.
Bütün hazırlıkların tamamlanmasının ardından dün öğledern sonra saat 17:00’da operasyonun düğmesine basıldı. TSK’nın elindeki istihbarat bilgilerinin yanı sıra kara ve hava devriyesi ile İHA’lardan elde edilen görüntülerle belirlediği YPG’ye ait öncelikli hedefleri harekatın başlamasıyla yumuşatma vuruşlarıyla ateş altına alınmasıyla başladı. Koordinatları belirlenmiş olan hedefler havadan uçaklar, karadan ise obüs, tank ve çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alınıyor. Hedeflerin ateş altına alınmasının ardından ise zırhlı birlikler ile ÖSO unsurları karadan sınırı geçecek. Özellikle tuzaklanmış patlayıcı ve mayınlı bölgelere karşı hassasiyetle hareket edecek olan askerlerin ilerleyişi sırasında teröristlerin hain saldırılarına karşın da sınır hattında önlem alınacak.
Sınırı geçecek olan birlikler ilk etapta kritik noktaları güvenli hale getirip üslenecekleri, ardından YPG’nin işgal ettiği alanların birbiriyle irtibat ve ikmalini kesmeyi hedefliyor. Adım adım ilerleyerek 30-35 kilometre derinliğe ulaşmayı hedefleyen TSK unsurlarının hem ana güzergahları hem de patika yollarda kontrolü sağlayarak militan ve mühimmat transferini engelleyeceği belirtildi. Harekatın ilk aşamasında Akçakale’nin karşısındaki Telabyad ile Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn kentlerinde kontrolü sağlamayı hedefleyen TSK’nın, birkaç koldan giriş yaparak başlatacağı harekatı kırsaldan başlayıp, süpürme operasyonu ile merkeze doğru ilerlemeyi planladığı kaydedildi.
Operasyonunun başarıya ulaşmasının ardından Türkiye´nin 480 kilometre uzunluğundaki Fırat’ın doğusundaki alanda 10 yeni ilçe ve 140 yeni köy kuracak. İlçelerde 30, köylerde ise 5 bin sivilin yerleştirilmesi ile 1 milyon insanın barınmasına imkan tanınacak yeni yerleşim alanları oluşturulacak. Mevcut ilçe, belde ve köylerde de 1 milyon kişinin barındırılması ile operasyon sonunda 2 milyon Suriyeli kendi topraklarına geri dönerek yaşamaya başlayacak.