Empati ve kararlılığın fotoğrafı bu ‘hikaye’de

Sinema salonlarında bu hafta 3’ü yerli 7 film vizyona giriyor. Yerli yapımlarda Almanya’dan gelip Artvin’de aile mesleği arıcılığı modernleştirmeye çalışan Ayşe’nin bu yılki festivallerde ödülle karşılık bulan mücadelesini anlatan ‘Kovan’ filmi öne çıkıyor. Charles Dickens’in yarı otobiyografik romanından uyarlanan yabancı yapım ‘David Copperfield’in Çok Kişisel Hikâyesi’ ise Victoria dönemi İngiltere’sinin sömürü düzenine rağmen hayalinden vazgeçmeyen genç bir yazarın azmini izleyiciyle buluşturuyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 3’ü yerli 7 film vizyona giriyor. Yerli yapımlarda, galasını geçen yıl Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde yapan, Antalya Film Forum’da Uzun Metraj Kurmaca Work in Progress Platformu, Malatya Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ Kayseri Film Festivalinde ‘En İyi Görüntü’ ödüllerini alan dram türündeki ‘Kovan’ filmi öne çıkıyor.

Artvin’in bir köyünde çekilen ve belgeselleriyle tanıdığımız Eylem Kaftan’ın ilk uzun metrajı olan filmde Meryem Uzerli, Feyyaz Duman, Hakan Karsak, Burcu Salihoğlu ve Dizem Kaftan rol alıyor. Annesinin hastalığının ardından Almanya’dan Artvin’e dönen ve aile mesleği arıcılığı devralan Ayşe’yi Uzerli’nin başarıyla canlandırdığı film geçen yıl En İyi Uluslararası Film ve En İyi Belgesel dallarında Oscar aday gösterilen, birçok festivalde ödülleri toplayan, Makedonya’da arıcılıkla uğraşan Yörük Hatice’nin hikayesini anlatan ‘Bal Ülkesi’ (Honeyland) filmini çağrıştıran görüntüleriyle dikkati çekiyor. Haftanın diğer yerli filmi ‘Randıman’ın yönetmen koltuğunda Mehmet Hoşnut oturuyor. Cezmi Baskın, Salih Kalyon, Yağmur Ün gibi oyuncuların rol aldığı komedi türündeki film, çalıştığı reklam ajansının önemli bir işi için çocukluğunun geçtiği ve fındık tarlalarında büyüdüğü Ordu’ya giden genç bir kızın başından geçen olaylar etrafında dönüyor. Kadir Genç’in yönetmenliğini üstlendiği korku türündeki ‘Cin Baskını’ filmi ise yerli korkuseverler için beyazperdede. Yağmur Çapal, Neslişah Ertürk, Göknil Gök ve Uğur Elaldı’nın oynadığı film, okul arkadaşının başarılarını kıskanan bir kızın ona karşı farklı büyülere başvurmasıyla gelişen olayları izleyiciye aktarıyor.

DİCKENS’IN ÇOCUKLUK İDEALİ BEYAZPERDEDE

Bugün vizyona giren yabancı yapımlarda, 2009 yılında ‘In the Loop’ ile ilk Oscar adaylığını kazandıktan sonra Veep ile televizyon dünyasında da adından övgüyle söz ettiren Armando Iannucci’nin Charles Dickens’ın yarı otobiyografik başyapıtını yeniden yorumladığı ‘David Copperfield’in Çok Kişisel Hikâyesi’ filmi öne çıkıyor. Filmde Viktorya dönemi İngiltere’sine doğru ilerlemeye çalışan genç yazar adayı Copperfield’i ‘Hotel Mumbai’nin sevilen oyuncusu Dev Patel canlandırıyor. Copperfield’in doğumundan itibaren yaşadığı sayısız talihsizliklere rağmen sonunda başarılı bir yazar oluşunu anlatan film, mizah, merhamet, arkadaşlık ve cömertlik duygularıyla örülü bir hikâyeyi Dickens’ın romanda üzerinde durduğu yoksulluk, çocukların sömürülmesi, evsizlik konularını atlamadan beyazperdeye taşıyor. Eleştirmenler her ne kadar romandaki bazı karakterlerin film uyarlamasında farklılaşsa da, örneğin kötü adam Steerforth trajik bir anti kahramana dönüşmüş olsa da genel anlamda filme tam puan veriyor. Haftanın diğer yabancı filmi ‘Ölümsüzlerin Savaşı’ isyancı bir gurubun aksiyon dolu maceralarını izleyiciyle buluşturuyor. Eric Roberts, Mindy Robinson, Bill Oberst Jr. ve Ronnie Nanos’ın başrollerinde yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda Joe Lujan oturuyor. Yabancı korku türünün klasik bir örneği olarak vizyona giren ‘Ormandaki Cadı’ ise bir üniversite öğrencisi ve arkadaşlarının çıktıkları kış tatilindeki gerilim dolu anlarla buluşturuyor.

GİŞEDE TENET’İ SOLLAYAN ‘SEKİZ YÜZ’ ÇİNLİ

Bugün vizyona giren, Çinli yönetmen Hu Guang imzalı ‘Sekiz Yüz’ filmi Çin askerleri ile işgalci Japon ordusu arasındaki 1937 savaşını ele alıyor. Şangay’daki Sihang deposunu savunan 800 asker ve sivilin efsanevi savunmasını tasvir eden film, eleştirmenler tarafından Dunkirg, Pearl Harbor gibi batı savaş filmleriyle karşılaştırılıyor. Çin hükümetinin sinema sektöründe otoritesini sağlamlaştırmak için 80 milyon dolardan fazla para harcadığı film, ülkede gişe rekorlarına imza attı. Tamamen dev ekran Imax formatında çekilen ve Çin film endüstrisinde bu anlamda bir ilke imza atan film salgın riskine rağmen vizyona girdiği 21 Ağustos’tan bugüne kadar yaklaşık 400 milyon dolar hasılat elde etti ve sinema dünyasının umut bağladığı Tenet’i solladı. Filmin başrollerinde Zhi-zhong Huang, Zhang Junyi, Hao Ou ve Wu Jiang gibi isimler yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

BM'den Çin'e çağrı: Zhang Zhan'ı serbest bırakın
Pandeminin vurduğu tiyatroya ‘borç’ engeli

Kültür Sanat Haberleri