Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bakanlar Kuruluna çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir kanun tasarısı sunduklarını, yatırım, üretim, istihdam gibi çeşitli kesimleri ilgilendiren çok sayıda düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Söz konusu torba yasanın sadece Maliye Bakanlığına ilişkin düzenlemeleri içermeyeceğine dikkati çeken Ağbal, "Bu torba yasa düzenlemesini tahmin ediyorum gelecek hafta içinde teknik çalışmalarını da bitirip Meclise sevk edeceğiz" dedi.
Hazine taşınmazlarının denetimine ve kullanımına ilişkin çok farklı sektörleri ilgilendiren kolaylaştırıcı hükümler de getirdiklerini dile getiren Ağbal, "Ekimde Meclis açılır açılmaz, Plan Bütçe Komisyonuna gelecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Emlak vergisi değerleriyle ilgili bir düzenleme çalışması da yapıyoruz. Yetiştirebilirsek onu da bu torba yasa içinde yapacağız” ifadesini kullandı. Belli bölgelerde emlak vergisi değerinin arttığı şeklinde vatandaşlardan şikayetler geldiği belirtilerek, yapılacak düzenlemenin ayrıntılarının sorulması üzerine Ağbal, emlak vergisinin vatandaşların sahip olduğu gayrimenkullerden dolayı belediyelere ödedikleri bir vergi olduğunu söyledi.
Bu vergiye esas gayrimenkulün, özellikle arsanın değerinin belediyeler tarafından 4 yılda bir yeniden belirlendiğini dile getiren Ağbal, 2017'de bütün belediyelerin, bölgeleri içindeki arsa metrekare birim fiyatlarını yeniden belirlediğini, buna itiraz mekanizmalarının bulunduğunu belirtti. Bazı yerlerde emlak değerleriyle hiçbir şekilde örtüşmeyen aşırı artış yaşandığını, vatandaşların da buna karşı isyanının görüldüğünü dile getiren Ağbal, ekonomideki gelişmeye paralel arsa değerlerinin artmasının doğal olduğunu ama bir yıldan diğer yıla astronomik artışların belediyeler tarafından yapılmasının ise vatandaşları tedirgin ettiğini kaydetti.
Ağbal, 4 yılda bir yaşanan bu soruna hükümet olarak neşter vurmak istediklerine dikkati çekerek, "Belediyelerin yaptığı bu değer artışlarına belirli bir sınır getirilmesi lazım. O sınırla ilgili teknik çalışmaları yürütüyoruz. Bu konuda Bakanlar Kuruluna da belki belirli sınırlar içinde yetkiler sağlanabilir ama ne olursa olsun belediyelerin yaptığı değer artışları, bir önceki yıl değerinin belli bir oranını aşmayacak" diye konuştu.
KDV REFORMUNDA ASLA ORAN İNDİRİMİ YOK
KDV reformu yapma ihtiyacının çok elzem olduğunu vurgulayan Bakan Ağbal, bu konuda çok ciddi şikayetler geldiğini bildirdi. Ağbal, şöyle devam etti: "Bu yüklerden kaçmak için hemen hemen bütün sektörlerde KDV oranı indirimleri talep ediliyor. Aslında KDV oran indirimleri yapılmasına gerek yok. Yapacağımız reform çalışmasında asla bir oran indirimi söz konusu değil. Küçük işletmeler artık sadece yüzde 18 KDV'yi müşterisinden tahsil etsin ama beyannamesinde yüzde 18 olarak hesapladığı tutarın yüzde 10'una tekabül eden tutardaki KDV'yi getirip ödesin. Bu şu anda bağlayıcı değil, Maliye Bakanlığı olarak çalışmaları bitirmiş değiliz. Bakanlık olarak mükellefin artık sadece hasılat KDV'sini takip edeceğiz.”
İSTİHDAM VE YATIRIM ‘TORBA’DA
Bakan Ağbal, torba yasada, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yatırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının maden üretimi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tüketiciler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sosyal çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da iş hayatıyla ilgili düzenlemelerinin de yer alacağına işaret etti. Ağbal, şunları kaydetti: "Özellikle vergi kanunlarında vatandaşlarımızın vergi dairesiyle olan iş ve işlemlerini kolaylaştıracak düzenlemeler getiriyoruz. Vergi dairesine gitmeden tüm vergi işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan bir düzene geçmek, vatandaşların üzerindeki zaman maliyetini kaldırmak istiyoruz. Teknik çalışmaları hafta içinde bitecek."