Emekli maaşı hesaplama işlemlerini sayfamızdan görebilirsiniz. SGK, Bağkur emekli maaşı hesaplaması nasıl ve nereden yapılıyor? Milyonlarca emekli vatandaş aylık maaşının ne kadar olduğunu hesaplıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) online emekli maaşı hesaplama işlemleri T.C kimlik no ile anında yapılabiliyor. SGK'nın uygulaması ve eDevlet Kapısı üzerinden 2018 emekli maaşı hesaplamasını yapmak için haberimizde verdiğimiz linkleri kullanabilirsiniz.
SGK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLA
4B EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA İÇİN TIKLA
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
Emekli maaşı hesaplama işlemlerinin yapılabilmesi için bazı bilgileriniz gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan uygulama ile emekli maaşı hesaplama oldukça kolaydır. Emekli maaşı hesaplamak için; TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl ve Doğum Tarihi bilgileri gerekmektedir.
EMEKLİ MAAŞI NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?
Emekli maaşınız çalıştığınız süre, ödediğiniz prim miktarı gibi pek çok spesifik kritere göre hesaplanmakta. Uzun süre çalışan ve yüksek prim ödeyen sigortalıların görece daha fazla maaş aldığını gözlemlemekteyiz. Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkına göre yılda iki kez zamlanan emekli maaşları hak sahibinin istediği herhangi bir banka şubesine yatırılabiliyor.
4A (SSK) çalışanları için emeklilik aylığı hesaplama:
Öncelikle bunun için aşağıda vermiş olduğumuz linke tıklamanız gerekmektedir. Ardından açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, Baba adınızı, Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve son olarak doğum tarihinizi giriniz. Daha sonra Sorgula butonuna basarak emeklilik aylığı hesaplama işlemini tamamlayınız.
4B (BAĞ-KUR) çalışanları için emeklilik aylığı:
Vermiş olduğumuz linke tıklayın. Açılan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklayın. Daha sonra T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi giriniz. Yönlendirildiğiniz sayfada Kurumu kısmından esnaf mısınız yoksa tarımla mı uğraşıyorsunuz onu seçin. Daha sonra Sorgula seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
EMEKLİLİK BORÇLANMASI
Yürürlüğe yeni giren Kanun ile birlikte sigortalı olarak çalışan bireyler, geriye dönük borçlanma şeklinde erken emekli olmaya hak kazanabiliyor. Geriye dönük borçlanma fırsatından yaranabilecek sigortalı olarak çalışan bireyler askerlik, kadınlar için doğum, hizmet ihyası ve aynı zamanda yurt dışı borçlanması yapanlar olarak belirlenmiştir. Bu tür durumlarda sigorta primlerini düzenli bir şekilde ödeyememiş olan bireylerin geriye dönük borçlanma şeklinde emekli olma hakkı bulunuyor. Kadınlar için doğum borçlanması sigortalı olarak çalışan bireylerin işe geri dönme tarihinden sonra doğan üç çocuğu için de geçerli olmaktadır. Böyle bir durumda olan kadınlar altı yıl doğum borçlanması hakkına sahip olabilirler. Sigortalı bir şekilde çalışan kadınların doğum sürecinden önce çalışmış olması, doğumdan sonra onun için sigorta primi ödenmemiş olması ve aynı zamanda doğum yaptığı çocuğunun yaşıyor olması gerekmektedir. Kadınların bir doğum yapması, yani bir çocuk için doğum borçlanması talebinde bulunan sigortalı olarak çalışan kadınlar 12.643 TL, en fazla ise 82.216 TL arasında ödeme yapabilme hakkına sahipler.
DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE
Toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelip karara bağlanmayan bu konular arasında emeklilere ve memurlara dini bayramlarda ikramiye verilmesi de bulunuyor. Yapılan görüşmeler sonrasında eğer anlaşma sağlanırsa yılda 2 kez birer maaş olmak üzere bayram ikramiyesi verilmesi sağlanacak.
SEYYANEN ZAM NE KADAR?
Geçtiğimiz yıl SSK ve Bağkur emeklilerine 100 lira olarak verilen seyyanen zam, bu yıl içinde emekli olanlar ve gelecek dönemde emekli olacaklar için de uygulanması gündeme geldi. Türkiye Emekliler Derneği’nin verdiği bilgiye göre, bu karar 5 milyon emekliyi etkileyecek. Anayasa Mahkemesi’nden intibak vizesi çıkarsa, 2000’den sonra emekli olanlar 50-355 arasında zam alacak.
TÜM EMEKLİLERE EŞİT ORANDA ZAM
Emeklilerin uzun zamandır dile getirdiği “eşit zam isteği” için yetkililer düğmeye bastı ve çalışmalara başladı. Bu sene, yüksek enflasyon sebebiyle memur ve SGK emeklisinin ocak zammı eşit oldu. 2016'da ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 3,63 zam yapıldı. Memur emeklileri için bu oran yüzde 5 olmuştu. Düzenleme hayata geçirilirse, tüm emeklilere eşit oranlarda zam yapılabilecek.
2018 EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zamları, geçmiş 6 aylık dönemde oluşan enflasyona göre belirleniyor. Buna göre işçi emeklileri, yeni yılın ilk altı ayı için yüzde 5.66 oranında zam alacak.
Evveli ki tahminlere göre; en yüksek SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylığı 4 bin 240 lira seviyesinde bulunurken; öngörülen zamla birlikte Ocak'ta 4 bin 384 liraya, Temmuz'da ise 4 bin 558 lira 63 kuruşa yükseleceği. Halen bin lira olan maaş bin 34 liraya, bin 500 lira olan maaş bin 551 liraya, 2 bin lira olan maaş 2 bin 68 liraya, 2 bin 500 lira olan maaş 2 bin 585 liraya, 3 bin lira olan maaş da 3 bin 102 liraya ulaşacağı.
Emekliler bir artışı da ek ödemede görecek. Maaşlara her ay eklenen ek ödemeler de zamlanması ile maaşlarda 2018 yılında 144 liraya varan artış gerçekleşeceği bekleniyordu.
EK ÖDEME NEDİR?
Emeklilerin taban maaşlarına eklenen yüzde 5.69'luk zammın haricinde ayrıca yüzde 4 ek ödeme veriliyor. Maaşa gelen zamla birlikte ek ödemelerde de artış meydana geldi. Böylece emeklinin eline geçecek toplam miktarlarda yeniden artmış olacak. Örneğin aralık itibarıyla 2 bin lira taban maaşı olan bir emekli 80 lira ek ödeme alıyordu. Böylece bu emeklimizin banka hesabına yatırılan para 2.080 lirayı buluyordu. Bu emeklimizin çıplak maaşı yüzde 5.69 zamla birlikte 2.113 lira 80 kuruş olacak. Yüzde 4 ek ödemesi ise 84 lira 55 kuruşa çıkacak. Böylece bankaya yatacak para 2.080 liradan 2.203,35 liraya çıkacak. Taban maaş ve ek ödeme miktarları e-devletten kolayca görülebiliyor.