[Karar]
ÖZGÜR KAYA
Toplumda devlet memurluğuna güvenli iş imkânı olarak bakılır. Yapılacak olan yeni düzenlemede her ne kadar güvenli iş olma imkanı tanınacak olsa da artık memurlar “Kanunlarda belirlenen haller dışında memurluğa son verilemez” maddesine sığınma imkanını yitirmiş olacak.
Son yıllarda memurların çalışma koşullarında ve özlük haklarında (yeterli olmamakla birlikte) pek çok düzenleme yapıldı. Yıllık izin sürelerinin artırılması, ek ödenekler, vekalet ücretleri, ders ücretleri gibi düzenlemelerin yanı sıra engelli kadrolarında da artış gözlenmekte. 50 yıldan bu yana yürürlükte bulunan yasanın günümüz koşullarına cevap veremediği gerçeğini görmek gerekiyor.
Türkiye’de 2 milyon 500 bine yakın devlet memuru bulunuyor. Sözleşmeli personelle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların sayısı 3 milyonu geçiyor. İşçi-memur ayrımını ortadan kaldırıp, tıpkı özel sektörde olduğu gibi hizmet kalitesini artırarak memurların performanslarını yükseltecek, daha hızlı çözüm üretecek bir sistem oluşturulması kaçınılmazdır.
Ne yazık ki, bazı sendikalar her düzenlemede olduğu gibi, karşı çıktıkları 657 sayılı kanun 18. maddesine takılıp kalmaları bunun karşılığında da ortaya çözüm olacak bir öneri sunamamaları amaçlarının ne olduğunu ortaya koymaktadır.
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki yıldan bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu, görevden alma ve göreve iadelerle ilgili yaşanan sıkıntıların ancak yapılacak olan yeni bir yasa ile mümkün olduğu, devletin içine çöreklenmiş bazı mihrakların temizlenebilmesi ve Kamu’ya ait olan devlet kurumlarının bu kişi veya kişilerden temizlenmesi, devletin işleyişine ve vatandaşın hizmet alma kalitesine önem katacaktır.
SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI’NA DOĞRU
16 – 20 Mayıs tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Haftası değişik etkinliklerle kutlanmaya başladı. Bu sene özelikle Sosyal Güvenlik Sistemi’nde bireysel güvencelerin daha fazla ön plana çıktığı ve bu gündemlerle değişik seminer ve sempozyumların yapılacağı bir hafta olacak.
Sosyal Güvenlik Sistemi: İnsanoğlunun ana rahmine düştüğü andan itibaren başlayan ve hayatın son bulması ile dahi sona ermeyen bir sistem. Ne yazık ki bu sistem, yıllarca bazı siyasilerin arka bahçesi olarak kullanılmak suretiyle adeta vatandaşına düşman bir sistem haline dönüştürüldü. Emeklisine yetecek maaş bağlayamayan, istenilen düzeyde sağlık hizmeti veremeyen, aldığının hep azını veren bir sistem oldu. Oysa yaşam boyu gelir garantisi sunan vatandaşına layık sağlık hizmetleri sunan bir sistem olması hiç de zor değil. İşte son 10-15 yıldan bu yana tekrar küllerinden canlanan sistem ehil eller sayesinde dönüşmeye başladı.
2016 yılı Sosyal Güvenlik Haftası’nın hayırlı olmasını ve tüm kurum çalışanlarımıza da başarılar diliyorum.
İŞKUR’DAN ENGELLİLERE HİBE DESTEĞİ
İŞKUR, 2016 yılında kendi işini kurma projeleri kapsamında başvurusu kabul edilen 125 engelliye 4,5 milyon TL kaynak tahsis ayırdı. Çalışma hayatında dezavantajlı durumda olan Kamu kurumlarında ve özel sektörde istenilen düzeyde istihdam olanağı bulamayan engellilerimize İŞKUR önemli bir kaynak ayırdı.
Unutulmamalı ki; her sağlıklı insan potansiyel bir engelli adayıdır.
Komisyon tarafından, Proje Başvuru Rehberi’nde belirlenen konusu engellilerin kendi işini kurması, mesleki eğitimi, rehabilitasyonu ve istihdamı olan projeler ile eski hükümlülere yönelik projeler değerlendirilir ve uygun görülenlere hibe desteği verilmektedir.
Bu kapsamda; 2016 yılında toplanan komisyon kararıyla 80 kurum ve kuruluştan gelen ve kabul edilen engellilere yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyon, işe ve işyerine uyum ile destek teknolojileri projeleri ve kendi işini kurma projeleri kapsamında başvurusu kabul etmektedir. Söz konusu desteklere başvurmak isteyenlerin İŞKUR’un internet sayfasında (www.iskur.gov.tr) yer alan Başvuru Rehberi ve Formunu kullanarak hazırlanacak projelerini 10 Haziran 2016 tarihine kadar 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezleri’ne sunmaları gerekmektedir.