Sıfır emisyonlu olmaları ve petrole bağımlılığı ortadan kaldırmalarıyla otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli otomobiller tüm dünyada teşvik edilirken, Türkiye’de art arda vergi darbesi yiyor. Meclis’e sevk edilen torba tasarıya kadar elektrikli otomobillerden sadece yüzde 3 ila 15 arasında ÖTV alınırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise alınmıyordu. Bu da bu araçlara yönelik bir teşvik olarak algılanıyordu. Ancak torba tasarıyla birlikte ilk önce elektrikli otomobillerden de artık MTV alınacağı ortaya çıktı.
"DAHA DÜŞÜK MTV ALINACAK"
Bu düzenlemede benzinli ve dizel otomobiller için ödenen MTV’nin yüzde 25’i kadar bir miktar belirlendi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, bugüne kadar kanuni boşluk olduğu için elektrikli otomobillerden MTV almadıklarını belirterek, “Yaptığımız düzenlemeyle elektrikli otomobiller için MTV Kanunu’na motor gücünü de ekliyoruz. Ama daha düşük MTV alacağız. Aynı nitelikteki benzinli veya dizel bir otomobil 2 bin TL MTV öderken, burada söz konusu rakam 500 TL olacak” açıklamasını yapmıştı.
FİATLARI YÜZDE 33-60 ARASINDA ARTACAK
Hürriyet gazetesinden Emre Özpeynirci'nin haberine göre Naci Ağbal’ın bu konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba tasarının görüşmelerinde, elektrikli otomobillerle ilgili vergi düzenlemesi kabul edildi. Herkes elektrikli otomobillere yönelik tek vergi düzenlemesinin MTV olduğunu zannederken aslında kimsenin, hatta muhalefet partilerinin bile fark etmediği fahiş bir zam yapılmıştı. Tasarının içerisinde herhangi bir gerekçe ve açıklama belirtilmeden sadece ‘ÖTV Kanununun II sayılı listesi güncellenmiştir’ ifadesi yer aldı. Bu fark edilmeyen zamma göre elektrikli otomobillerin ÖTV oranları 10 katın üzerinde artarken, Meclis’ten geçmesi halinde mevcut elektrikli otomobillerin fiyatları yüzde 33 ile yüzde 60 arasında zamlanacak.
TÜM GÖZLER MECLİS'TE
BU fahiş zammı Maliye Bakanı Naci Ağbal ve kurmaylarının neden gizlediği, kimsenin hatta muhalefet partilerinin bile fark edememesi düşündürücü. Tüm dünya elektrikli otomobillerden bırakın vergi almayı teşvik etmek için 10 bin Euro’ları bulan destekler verirken, kuşkusuz böyle bir dönemde elektrikli araç vergisini fahiş derece arttıran ülke olmayı herhalde hükümet de pek duyurmak istemedi. Sonuçta 15 Şubat tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu madde (madde 51) kabul edildi. Şimdi gözler komisyonda fark ettirilmeden kabul edilen bu maddedin Meclis’teki görüşmelerine çevrildi. Eğer Meclis’ten de geçerse o zaman zaten Türkiye’de düşük ÖTV’ye rağmen bile 5 yılda 400 adetleri geçmeyen satış rakamlarına sahip elektrikli otomobillerin satışları tamamen duracaktır.