Elektrik şirketlerinin ağırlama, temsil ve seyahat gibi giderlerinin vatandaşın faturasına eklenmesi yönünde karar alındığı iddia edilmişti. Elektrik dağıtım şirketlerinin üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar, temsil ve ağırlama giderleri, verdikleri ilanların giderleri tarzında birçok harcamaların vatandaşların faturalarına yansıtılacağı ileri sürülmüştü. EPDK, konuyla ilgili açıklama yaptı.
ELEKTRİĞE ZAM MI GELECEK?
Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderlerinin vatandaşın faturasına yansıtılması iddiasının ardından elektrik faturalarının daha da kabaracağı konuşulmuştu. Ancak EPDK yaptığı açıklamasında bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti.
TEMSİL, AĞIRLAMA VE SEYAHAT GİDERLERİNİN VATANDAŞIN ÖDEYECEĞİ DOĞRU MU?
Sözcü’de yer alan habere göre, Elektrik Dağıtım Tarifesinin Düzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi ile ilgili 2 ayrı tebliğin, Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği açıklanmıştı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 senelik zamanda elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketleri tarafından yapılan masrafların vatandaşın faturasına yansıtılacağı iddia edilmişti.
EPDK'DEN AÇIKLAMA
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik faturalarına yönelik çıkan iddiaların ardından açıklama yaptı. Ağırlama giderlerinin tüketiciye yansıtılacağı iddialarının doğru olmadığını vurgulayan EPDK, elektrik dağıtım şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerinin elektrik faturalarına yansıtıldığı haberlerinin yanıltıcı nitelikte olduğunu kaydetti.
Söz konusu giderlerin özelleştirmeden önce de yer aldığı ifade edildi. EPDK, daha evvel yapılan bir düzenlemeyle bu giderlere tavan ve limit getirildiğini anımsatarak, bu giderlerin ana faaliyet konusu olan bakım onarım, personel, endeks okuma gibi giderlerden farklı değerlendirildiği vurgulandı.
Tarifelere ilişkin teknik hesaplama yöntemleri her 5 senede bir tekrardan açıklanıyor.
TEMSİL, AĞIRLAMA VE SEYAHAT GİDERLERİ NEDİR?
Söz konusu tebliğe göre; tedarik ve dağıtım şirketlerinin sene içerisinde yapacağı dernek aidat giderleriyle temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderlerinin elektrik faturalarına yükleneceği iddia edilmişti.
Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı danışmanlık, denetim ve müşavirlik giderleri, mahkeme, dava, icra ve arabuluculuk, avukatlık giderleri, noter harcamaları tarzında işletme giderlerinin yüzde 7 zamlanarak fatura hesabına dâhil edileceği açıklanmıştı.
Söz konusu giderlerin hâricinde şirketler tarafından yapılacak seyahat, haberleşme ve konaklama harcamalarıyla personel yollukları, büro harcamaları, odalara ödedikleri aidatlar da vatandaşın elektrik faturasına yansıtılacağı öne sürülmüştü.