Elazığ Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve seçim sonuçları açıklanmaya başladı. 24 Haziran Genel Seçimlerinde Elazığ'den hangi parti kaç oy oranına ulaştı? AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Saadet Partisi kaç oy aldı ve kaç milletvekili çıkardı? Elazığ'da oy kullanan yaklaşık 350 bin seçmen sonuçları heyecanla bekliyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Elazığ'dan gelen ilk sonuçları açıklamaya başladı. Kimin önde olduğunu ve kaç oy oranına ulaştığını karar.com'dan takip edebilir, son dakika haberlerini görebilirsiniz. İşte Elazığ seçim sonuçları ve partilerin oy oranları.
ELAZIĞ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY ORANI
Türkiye'de 24 Haziran Genel Seçimlerinde Elazığ'den hangi sonuçların çıktığı belli olmaya başladı. Sandıklardan gelen ilk oylarla birlikte vatandaşlar da sonuçları takip etmeye başladı. Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek kime daha fazla oy çıktığını, Elazığ'de partilerin kaç milletvekili çıkardığını, il geneli ve ilçelerin oy oranlarını karar.com'dan görebilirsiniz.
ELAZIĞ OY ORANI VE SEÇİM SONUÇLARI 2018
Elazığ oy oranları ve seçim sonuçları vatandaşlar tarafından merakla bekleniyor. 24 Haziran Pazar günü sandık başına giderek Cumhurbaşkanı adayı tericihini yapan onbinlerce seçmen sonuçları araştırıyor. Sizler için hazırladığımız haberimizden, partilerin oy oranlarını, milletvelili dağılımlarını ve ayrıntılı seçim sonuçlarını öğrenebilirsiniz.
İLÇE İLÇE ELAZIĞ OY ORANLARI VE SEÇİM SONUÇLARI 2018
Elazığ'ın merkez dahil 11 ilçesinden oy oranlarını ve seçim sonuçlarını aşağıda verdiğimiz linkeri kullanarak öğrenebilirsiniz.
Ağın oy oranları ve seçim sonuçları
Alacakaya oy oranları ve seçim sonuçları
Arıcak oy oranları ve seçim sonuçları
Baskil oy oranları ve seçim sonuçları
Elazığ merkez oy oranları ve seçim sonuçları
Karakoçan oy oranları ve seçim sonuçları
Keban oy oranları ve seçim sonuçları
Kovancılar oy oranları ve seçim sonuçları
Maden oy oranları ve seçim sonuçları
Palu oy oranları ve seçim sonuçları
Sivrice oy oranları ve seçim sonuçları
ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018
Metin Bulut
Sermin Balık
Zülfü Tolga Ağar
Zülfü Demirbağ
Şahin Şerifoğulları
ELAZIĞ CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Gürsel Erol
Emrah Özden
Ayten Çekil
Nazmi Gürbüz
Mesut Baskan
ELAZIĞ MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Oğuzhan Demir
Mustafa Fahir
Orhan Özbey
Mesut Aksan
Sami Selen
ELAZIĞ İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Yavuz Temizer
Abdülkerim Eflatun
Ali Yücel Uygur
Mustafa Kemal Atikeler
Enis Giray
ELAZIĞ HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Cevdet Konak
Selma Metin
ELAZIĞ TARİHÇESİ
Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır. İl Sınırları içindeki en önemli akarsu Fırat ve kollarıdır. 86 Km2 yüzölçümü olan Hazar Gölü, İl merkezine 30 Km. mesafededir. İlimiz Keban, Karakaya, Kralkızı ve Özlüce gibi baraj gölleri ile çevrilidir. Geçmişte karasal iklimin hüküm sürdüğü Elazığ, yapılan ve yapılmakta olan barajların etkisi ile ılıman bir iklime geçiş yapmıştır. Elazığ kent merkezinin geçmişi yeni olmakla birlikte yerleşim olarak bölgenin tarihi oldukça eskidir. Bu nedenle Elazığ'ın tarihinin, devamı durumunda olduğu Harput'un tarihi ile birlikte ele alınması gerekir.
Harput ve yöresi, Anadolu'nun en eski yerleşme birimlerinden biridir. Nitekim, Fırat Irmağı'nın çizdiği büyük yay içinde, sulak ve verimli bir ova üzerinde bulunması, doğal kaya sığınakları, kara ve su hayvanlarının bolluğu nedeniyle yöre, Paleolotik (Yontma Taş Devri M.Ö. 10.000) dönemden beri, yerleşme alanıdır. Elazığ ve yöresinin yazılı tarihinin Hitit tabletlerindeki bilgilerle aydınlatıldığı görülmektedir. M.Ö. 2000'lerde yörenin İşuva adıyla anıldığı belirlenmiştir. M.Ö. 12. 7. yüzyıllar arasında yöreye merkezi Van (Tuşpa) olan Urartular hakim olmuştur.
Urartu dönemi ile ilgili olarak, Harput Kalesi başta olmak üzere, Altınova Norşuntepe'de ortaya çıkarılan Urartu yerleşmesi, Palu Kalesi, Karakoçan (Bağın) ve İzoli (Kuşsarayı)'ndaki çivi yazılı kitabeler yöredeki Urartu hakimiyetini açıkça ortaya koymuştur. Daha sonra bölgede Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Arapların değişik dönemlerde egemen oldukları görülmektedir. Büyük Selçuklu hakimiyetinin Anadolu'ya kayması ile Harput'un Türk Yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğuna şüphe yoktur. 1085 yılında Çubuk Bey tarafından fethedilen Harput'ta Çubukoğulları Beyliği kurulmuştur. Türkler tarafından alınmasına kadar sadece müstahkem bir kale hüviyetinde kalan Harput, Türklerle beraber büyüyen bir şehir haline gelmiştir.
Çubukoğulları Beyliği'nin ömrü uzun sürmemiş, 1110 yılında Artuklu Belek Behram Harput ve yöresini ele geçirerek Artukoğulları dönemini başlatmıştır. Belek Gazi, Haçlı seferlerine karşı büyük mücadeleler vermiştir. Artuklu hanedanına, 1234 yılında I. Alaaddin Keykubad tarafından son verilmiş, Harput bu tarihten itibaren Türkiye Selçuklu Devleti'nin hakimiyeti altına girmiştir.
Kösedağ Savaşı'ndan sonra Harput, 1243'te İlhanlılar tarafından zaptedilmiş, 1363'te Dulkadiroğullarının, 1465'te Akkoyunluların ve nihayet Çaldıran Savaşı'ndan sonra 1516 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. Coğrafi konumu itibariyle tarihin hemen her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olan Harput, 1834'te doğu eyaletlerini ıslah etmek üzere görevlendirilen Reşid Mehmed Paşa, ovada yer alan Agavat Mezrası'nı merkez haline getirince, Elazığ Vilayeti'nin merkezi buraya taşınmıştır. Yeni kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır Vilayeti'ne bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da tekrar vilayet olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921'de bu iki sancak Elazığ'dan ayrılmıştır.
4000 yıllık kent...
Yeni bir yerleşim merkezi olan Elazığ’ın tarihi, tarihçiler tarafından, devamı olduğu Harput şehir tarihi ile birlikte inceleniyor. Gerçekten; bugünkü şehir merkezinden sadece 5 km uzaklıkta bulunan Harput, yazılı kaynaklara göre M.Ö. 2000 yılına dayanan 4000 yıllık tarihiyle, Elazığ’ın ilk yerleşim bölgesi. Tarihi kaynaklarda, Harput’a ilk yerleşenlerin “Hurriler” olduğu belirtiliyor. Asya çıkışlı oldukları tezi çoğunlukla kabul gören Hurriler’in yine bölgede yerleşmiş olan Hititler ve Asurlar’la ilişki içinde olduğu biliniyor. Hititler’in başkenti Boğazköy’de bulunan yazılı kaynaklarda Harput’tan “İşuva” olarak sözedilmesi bu bilgiyi doğrular nitelikte. MÖ. 9. yüzylda, Doğu Anadolu’da devlet kuran Urartular’ın Elazığ tarihindeki yeri ise Harput Kalesi’nin taşıdığı Urartu Dönemi izlerinden gözlemlenebiliyor.
Malazgirt’ten sonra
Harput’un Asya / Anadolu / Trakya / Mısır bağlantılı ticaret yollarının tam üzerinde yeralması, her dönemde önemli bir yerleşim merkezi olmasına ve çeşitli uygarlıkların fetihlerine uğramasına neden oluyor 1085’de Çubuk bey tarafından fethedilen yörede, önce Artukoğulları’nın daha sonra 1234’de Anadolu Selçukları’nın, 1243’de İlhanlılar’ın, 1363’de Dulkadiroğulları’nın, 1465’de Akkoyunlular’ın hüküm sürdüklerini görüyoruz.
Ve Osmanlı...
Harput, son olarak 1516’da Çaldıran Zaferi sonrası Yavuz Selim tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılıyor ve 19. yüzyılın sonlarına kadar kültür, bayındırlık gibi konularda yurdun en gözde şehirlerinden biri olarak varlığını sürdürüyor. 19. yüzyıl sonlarına doğru, değişen toplum yapısı ve buna bağlı olarak değişen şehircilik anlayışının getirdiği şartlarla Harput, 1834 yılından itibaren ovada yeralan ve o zamanki adı ile Agavat Mezrası olan bugünkü Elazığ’a taşınmaya başlıyor.
Atatürk ve Elazığ
Dönemin valisi İzzet Paşa’nın teklifiyle “Mamurat-ül Aziz” ismini alan, ancak söylenmesi daha kolay olduğu için “Elaziz” olarak anılan şehir, 1937 yılında Atatürk tarafından ziyaret ediliyor. Atatürk 1937’deki ziyaretiyle Elazığ’a ikinci defa gelmiş oluyor. İlk gelişi 2. Ordu Komutanı rütbesiyle 1916’da... Atatürk’ün 2. Ordu Karargahı’nda,silah arkadaşları ile “Kurtuluş Savaşı”nı başlatma kararı aldığı, bir bakıma “Kurtuluş Savaşı”nın fikren Elazığ’da doğmuş olduğu kabul ediliyor. 1937’de Atatürk, şehre “azığı bol il” anlamında “Elazık” ismini uygun görüyor, isim daha sonraları, TBMM kararı ile “Elazığ” olarak onaylanıyor. Bu nedenle Elazığ, bir yandan Kurtuluş Savaşı fikrinin ilk filizlendiği, diğer yandan ismi doğrudan Atatürk tarafından konmuş” bir şehir olma şerefini taşıyor.
Çağdaş Elazığ
Elazığ’ın Cumhuriyet döneminde de yurt kalkınması paralelinde büyük gelişme gösterdiği, tarımda, ticarette büyük atılımlar başlattığını görüyoruz. Özellikle eğitim alanında büyük gelişme gösteren ve bir “Üniversite Şehri” niteliğindeki kent bugün,eğitim kurumları, turistik tesisleri, mükemmel şehircilik anlayışı, kültürü, tarihi yanında, çalışkan, konuksever halkı ile de çağdaş bir kent olarak “Doğu'nun İncisi”sıfatını hak ediyor.
Elazığ Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, oy oranları haberimizde. Türkiye'nin kilitlendiği 24 Haziran seçimlerinde Elazığ seçim sonuçları 2018 nasıl şekillendi? Cumhur İttifakı Millet İttifakı Elazığ oy oranları ne? Elazığ'da Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener mi Cumhurbaşkanlığı seçiminde önde? Tüm detaylar haberimizde ve KARAR SEÇİM 2018 sayfamızda.