El Chapo'nun gizemli ortağı El Mayo'nun hikayesi

Meksika'da Sinaloa Karteli'nin lideri El Chapo'nun yakalanmasından sonra yerine ortağı El Mayo geçti. El Mayo, gösterişi seven ortağının aksine oldukça gizemli birisi. Öyle ki, 1978 yılında polis tarafından aranmaya başlamış fakat hiç yakalanmamış.

[Karar]

Meksika'nın en büyük uyuşturucu karteli Sinaloa'nın "El Chapo" lakaplı lideri Joaquin Guzman, ülkenin en büyük hapishanesinden firar ettikten altı ay sonra aksiyon filmlerini andıran bir operasyonla yakalansa da kartel ABD'ye büyük miktarda uyuşturucu geçişi sürüyor. İşte bu büyük şebekenin yeni lideri 68 yaşındaki "El Mayo" lakaplı Ismael Zambada oldu.

Hepsi yakalandı ya da öldürüldü

Reuters'in haberine göre Meksika'da güvenlik güçleri, ülkedeki uyuşturucu piyasasında hüküm süren bütün kartellerin liderlerini yakaladı veya öldürdü. Bunlardan en ünlüsü olan El Chapo'nun yakalanmasının ardından yerine geçen El Mayo ise bugüne kadar hiç yakalanmamasıyla biliniyor. Birleşmiş Milletler'in Meksika'daki uyuşturucu ve suç temsilcisi Antonio Mazzitelli, El Mayo'yu "baba" olarak tanımlıyor.

El Chapo'nun yakalandığı operasyon:

Escobar çömezken o uyuşturucu kaçırıyordu

Zambada ilk kez 1978'de, yani kült uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın kariyerine yeni başladığı zamanlarda ABD polisi tarafından suçlu ilan edilmiş. 1993'teki birbaskında öldürülen Escobar'ın aksine El Mayo, o tarihten beri asla yakalanamamış.

ABD Hazine Bakanlığı, sekiz yıl önce Zambada'nın eşi ve çocuğuna ait bir şirketi, uyuşturucu baronunun kara para aklama aracı olarak açıklamış. Buna karşın şirketler kapatılmamış.

Başarısının iki nedeni

Uzmanlar, El Mayo'nun başarısını iki nedene bağlıyor; göze batmayan bir karaktere sahip olması ve devlet ile emniyet güçleri arasında kendisine destekçiler edinmek için büyük miktarda para harcaması.

Sinaloa'da yayımlanan Riodoce gazetesinin kurucusu Javier Valdez, "çok dikkatli" bir adam olduğunu söylediği El Mayo için "Nadiren seyahat ediyor. Büyük şehirlerden kaçınıyor. Sinaloa polisini o kontrol ediyor, birçok sektörde şirketleri var" diyor.

Yakalanmakla burun buruna geldiği anlar

Basına nadiren konuşan Zambada, son mülakatını 2010 yılında vermiş. Bu söyleşide dört kez yakalanmanın kıyısından döndüğünü söyleyen Zambada, arkadaşı El Chapo'dan daha dikkatli olduğunu, yakalanmaktansa ölmeyi tercih edeceğini ifade etmiş.

Birçok akrabasını kaybetti

El Mayo, uyuşturucu kaçakçılığı kariyeri boyunca yakın akrabalarının hapse girdiğine veya operasyonlarda öldürüldüğüne tanık olmuş. Zambada'nın halen hapisteki üç oğlundan biri olan vincent, 2013 yılında çıkarıldığı mahkemede Sinaloa kartelinin işleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler vermiş. Vincent ayrıca diğer kartelleri zayıflatmak için Amerikan narkotik polisi DEA'ya muhbirlik yaptığını söylemiş.

El Chapo'yla iş bölümü

DEA'nın yayımladığı bir raporda, Zambada, Guzman ile beraber Sinaloa kartelinin iki liderinden biri olarak gösteriliyor. 2007 yılından bu yana diğer kartellerle ve Meksika devletiyle süren savaşta El Chapo'nun kartelin etki alanını genişletmek için dışarıya odaklandığı, El Mayo'nun ise Sinaloa'da kartelin çekirdeğini koruduğu ifade ediliyor. Ayrıca El Chapo'nun hapiste bulunduğu dönemlerde karteli El Mayo'nun idare ettiği söyleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

El Chapo Sean Penn'e verdiği gizli röportajdan yakalandı
Bir kartel tetikçisinin gözünden Meksika'daki uyuşturucu savaşı
Meksikalı uyuşturucu kartelinden IŞİD'e tehdit

Dünya Haberleri