Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre küçük çocukların ekrana bakma süresi 5 saate kadar çıktı. Sekiz yaşındaki çocuklar ise okulda, ders çalışırken, sosyalleşirken, yemek yerken ve spor yaparken bile sürekli online. Uzmanlar bu durumun çocuklarda uykusuzluk, obezite, siber zorbalık, iletişim yeteneklerini kaybetmesi ve yüz yüze iletişim zayıflığına yol açtığını söylüyor. Geçen ay ABD’de yapılan bir araştırmayla akıllı telefonlar ve elektronik cihazları günde beş saatten fazla kullanan gençlerdeki depresyon riskinin yüzde 71 arttığı tespit edilmişti.
Eskiden aileler, televizyonun çocukları olumsuz etkilediğini düşünüyordu, günümüzde ise çocuklar televizyonu 10 dakikadan bile az izliyor. Çünkü ya bilgisayarda online’lar ya da ellerindeki akıllı telefon ve tabletlere bakıyorlar. 2000-2001 yıllarında İngiltere’de yapılan zaman kullanımı anketine göre 8 yaşındaki çocuklar ekran önünde 2 saat 59 dakika geçiriyordu. Aradan geçen yıllarda bu sayı yükseldi, günümüzde 5 saate kadar çıktı! Çocuklar telefon ve tablet gibi elektronik cihazlarda günde iki saat 16 dakika harcıyor. Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya kanalları yüzünden ise çocukların bilgisayar kullanımı geçmişe göre 40 dakika daha arttı. Yapılan değerlendirmeye göre, çocuklar ve gençler uyanık geçirdikleri üçte birinde teknolojiye ilgi gösteriyor.
Erkek çocukları günde 50 dakika bilgisayar oyunu oynarken, kızlarda bu rakam 8 dakika. Ama kızlar zor ve sıkıcı işler, ders çalışma ve sosyalleşmek için daha fazla kullanıyor. Bu arada küçük çocukların cihazlara erişimi yasaklandığında ya da kısıtlandığında teknoloji merakı yaşadıkları kaydedildi. Zira çocukların sosyal medyadaki beğeni, güncellemelere daha fazla tepki verdiği belirtiliyor.
Eğitimci Chris McGovern “Telefona bağımlı, yatağına bile telefonla giden zombi bir nesil üretiyoruz, farkında mısınız?” diye soruyor. Southampton Üniversitesi’nden Dr. Angharad Rudkin ise bu çalışmanın bir mesaj olarak algılanması gerektiğini belirterek “Müdahale etmezsek yükselmeye devam edecektir” uyarısında bulunuyor.