Ekonomist Hakan Kara: Ekonomik programı yayınlamayın daha iyi

Ekonomist Hakan Kara, 2020 tahminlerini vererek YEP hakkında “Bu haliyle devam edecekse artık yayınlanmaması daha sağlıklı olabilir. Bir koordinasyon aracı olarak yarardan çok zarar veriyor” dedi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Hakan Kara, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin, “YEP bu haliyle devam edecekse artık yayınlanmaması daha sağlıklı olabilir. Bir koordinasyon aracı olarak yarardan çok zarar veriyor. Kurumları içsel tutarlılığı zayıf bir politika bileşimini uygulamaya teşvik ederek itibarlarını daha da zayıflatıyor” açıklamasında bulundu.

“YEP TATMİN EDİCİ DÜZEYDEN UZAK KALDI”

Hakan Kara, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

YEP projeksiyonlarının içsel tutarlılığı tatmin edici düzeyden uzak kaldı. Makro büyüklüklerle ilgili bazı görüşlerim:

2020 tahminleri: Büyüme 0,3, enflasyon 10,5, cari açık/GSYİH 3,5

0,3 büyüme mevcut eğilimlere bakınca ulaşılabilir görünüyor; belki az negatif olabilir.

“CARİ AÇIK YIL SONUNA DAHA YÜKSEK GERÇEKLEŞİR”

Ancak büyüme bu şekilde sıfıra yakın olursa cari açık/GSYİH oranı yıl sonunda daha yüksek (yüzde 5) civarında gerçekleşir. Ayrıca bu büyüme ve kur ile enflasyonu yüzde 10,5 değil 13 civarında beklemek daha makul olur.

“MEVCUT DURUŞLA TEK HANE ZOR”

2021: Büyüme yüzde 5,8, enflasyon 8, cari açık/GSYİH 1,9

Turizm seneye ikinci yarıda normalleşirse büyüme ve cari açık tahmini makul görünüyor. 2021’de cari denge için iyimserim. Sebebini dün Dünya’ya yazdım. Enflasyonda ise iyimser değilim, mevcut duruşla tek hane zor.

“İŞSİZLİK RAKAMLARI İLE BÜYÜME TAHMİNLERİ UYUMLU DEĞİL”

İşsizlik tahminini yorumlamıyorum çünkü yıllardır projeksiyondan ziyade bir temenniden öte gitmiyor. Verilen işsizlik rakamları büyüme tahminleri ile uyumlu görünmüyor. Son üç yıldaki istihdam kaybının telafi edilmesi için YEP boyunca büyümenin ortalama yüzde 7-8 olması lazım.

“BU HALİYLE DEVAM EDECEKSE YAYINLANMAMASI DAHA SAĞLIKLI OLUR”

YEP bu haliyle devam edecekse artık yayınlanmaması daha sağlıklı olabilir. Bir koordinasyon aracı olarak yarardan çok zarar veriyor. Kurumları içsel tutarlılığı zayıf bir politika bileşimini uygulamaya teşvik ederek itibarlarını daha da zayıflatıyor.

SİYASİLERDEN SERT TEPKİ

Bakan Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Paketi’nde; enflasyon, işsizlik, cari açık ve büyüme rakamlarında pembe tablo çizildi. Ancak hedeflere ilişkin bir yol haritası ortaya konmayınca siyasilerden ve ekonomistlerden tepki de gecikmedi. İşte YEP' yönelik eleştiriler... 

BABACAN: TÜRKİYE’NİN FAKİRLEŞTİĞİ TESCİL EDİLDİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan YEP’e ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün açıklanan ekonomik program Türkiye’nin fakirleştiğini hem tescil hem de ilan etmiştir” dedi.

KILIÇDAROĞLU: YATIRIMLAR DÜŞTÜ, İŞSİZLİK ARTTI

Kılıçdaroğlu ise YEP’e ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Faizler inince, enflasyon düşecekti, Türk Lirası değer kazanacak, dolar - euro düşecekti. Yatırımlar artacak, işsizlik azalacaktı. Faizleri indirmedi diye Merkez Bankası başkanı bile görevden alındı. Ama gelişmeler tam tersine oldu. Enflasyon arttı. Dolar - euro karşısında TL kar gibi eridi. Yatırımlar düştü, işsizlik arttı."

AKŞENER: 2023 HEDEFLERİ ÇÖP OLDU

İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener de sosyal medya hesabı üzerinden YEP’e tepki gösterdi. Akşener, "AK Parti 2011 yılından beri, 7 seçimdir, 2023 hedefleri diyerek milletimizden oy aldı. Bugün açıklanan Yeni Ekonomi Programı'yla 2023 hedeflerinin 'çöp' olduğunu itiraf etti. Yazık oldu milletimizin hayallerine..." ifadelerini kullandı.

EKONOMİSTLERDEN YEP'E ELEŞTİRİ 

Ekonomist Veysel Ulusoy, “YEP’in bir program değil, beklentilerin makyajlanması olduğunu vurgulamak istiyorum. Büyüme beklentilerinin sermaye stoku ve istihdam verilerinin vardığı nokta kapsamında sağlıklı olmadığını belirtmek isterim. Bu haliyle bile 11. Kalkınma Planı’nda beklentilerin yabana atıldığını görüyoruz” dedi. 

“OVP’ye göre, 2020, yüzde 0,3 büyüme ile bitecek" iyen İktisatçı Mustafa Sönmez, "Bunun olması için ikinci yarıda yüzde 3 büyüme yaşanması gerekiyor. Kötümser senaryoya göre ise yüzde 1,5 küçülme var. Bu olsa bile öpüp başlarına koysunlar” ifadelerini kullandı. 

Ekonomist Uğur Gürses ise şu eleştiriyi yaptı: “Bir konuşmada 300 kez ‘yeni’ diyerek, açıkladığınız programı yeni yapamazsınız. Eski tas ve hamamdan yeni ekonomi çıkmaz. Türkiye’de siyasi normalleşme olmadan, ekonomi sürdürülebilir bir normale dönemez. Rezervleri erittikten sonra TL’nin yüzüne bakamamak paha biçilmez. Döviz kuru dediğiniz ‘TL’nin değeridir’. Ekonomiyi yöneten, ulusal paranın değerine ne olduğuna dair ‘benim için önemli değil’ demez.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 421 milyar doları aştı
SON DAKİKA!.. Faiz mevduatlarında vergi sıfırlandı, altın ve dövizde indirim

Ekonomi Haberleri