Ekonomide tehlike!

İlk çeyrekte dönen çarklar ikinci çeyreğe durgunlukla başladı. Sanayi üretimi yüzde 3,1 beklentiye karşın yüzde 0,7 artışla 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Parakende satışlar ise yüzde 0,1 azalış göstererek ekonomide tehlikeyi işaret etti.

[Karar]

Türkiye’de birinci çeyreği iyi bir performansla kapatan ekonomide ikinci çeyreğe yönelik veriler, durgunluğa işaret ediyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) nisan ayında Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) 50’nin altında (yüzde 48.9) gelmesi ile başlayan tehlike işaretleri, dün açıklanan iki veri ile belirginleşti. Perakende satış hacmi aylık bazda yüzde 0.1 azalırken, sanayi üretim endeksi yüzde 1,1 azaldı. Türkiye genelinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.7 arttı.

İLK ÇEYREK GÜÇLÜYDÜ

Böylelikle yüzde 3.1 olan beklentilerin oldukça altında kaldı. Sanayi üretimi en son 2015 yılı Temmuz ayında yüzde 0,2 artmıştı. Oysa sanayi üretimi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.6 artış güçlü bir büyüme sergilemişti. Böylelikle yüzde 5 büyüme tahminlerini kuvvetlendirmişti. Ekonominin gelişimini anlatan bir diğer önemli veri de perakende satışlar. Perakende satış hacmi ise söz konusu ayda yüzde 0,1 azaldı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,1 artarken, gıda dışı aynı seviyede kaldı, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 5.0 ve imalat sanayi sektörü üretimi de yüzde 1.3 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi yüzde 1.8 arttı. En yüksek azalış yüzde 29.6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde gerçekleşti.

İÇECEK ÜRETİMİ ÖNDE

Aynı dönemde en yüksek artış yüzde 11.8 ile diğer ulaşım araçlarından geldi. Bu artışı, yüzde 2.6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi ve yüzde 2.0 ile içeceklerin üretimi izledi. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 3.7 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti.

EVLİLİKLER MOBİLYAYA YARADI

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ise 2016 Nisan’da yıllık yüzde 3,4 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 3,6, gıda dışı satışlar yüzde 5,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,1 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları da yüzde 17,3 artış kaydetti. Bu durum, yaz döneminde evliliklerdeki artışın satışlara yansıması olarak kendini gösterdi. Öte yandan tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 8,4, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 4,0 artarken, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 16,6 azaldı.

CİROLARDA YILLIK YÜZDE ARTIŞ 9.0

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, 2016 yılı Nisan’da yıllık yüzde 9,0 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 9,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 16,4 arttı, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,5 azaldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Merkez bu yıl başaramadı enflasyon ve faiz yükseldi

Ekonomi Haberleri