Kiraların yükselmesiyle ev bulmak zorlaştı. Ev sahipleri artık aileler yerine kısa süreliğine ev tutan öğrenciler ya da bekarları tercih etmeye başladı. Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiraladığını anlatan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin uzun süreli kiracı istemediğine, "Bekar olsun yarın evlenir gider." diyerek aileler yerine öğrencilere ve bekarlara evini kiraladığını söyledi.
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün şöyle konuştu:
''Kiralık daire arayışı çok fazla. Mülk sahipleri de doğal olarak kısa süre kalacak kiracı tercihlerine yöneldiler. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3'üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor ya da 'Bekar olsun yarın evlenir gider.' diyorlar. Kısa süreli olacak, tahliye taahhütnamesi ve kefil verecek. Kira bedelinin iki üç misli fazla bir geliri olacak. Çok şeyler karşımıza çıkıyor.''
"EYLÜL AYINDA YÜZDE 30 ARTIŞ BEKLİYORUZ"
Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları da artırdığını söyleyen Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini belirtti. Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğunu anlatan Akgün, şunları söyledi:
"Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri, tercihlerini tamamen değiştirdi. Kiracının kiralama süresi kısa olacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kefil bulacak, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartlar arıyorlar. Son 2 yılı değerlendirecek olursak; kiralar yüzde 600 arttı. Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı gibi metropollerde en düşük kiralar 10 bin liradan başlıyor. Bundan 2 sene önce aynı evler 1000 lira, 1500 liraydı. Eylül ayında kiraların yüzde 30 artmasını bekliyoruz.
Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için 1 yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde 'Oğlum, kızım evlenecek' deyip, kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler, barınma sorunu yaşadı. Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler."
Ev sahiplerinin değişen tercihi nedeniyle ev bulamayan birçok kişi de mağdur oldu. İzmir'de 9 yaşındaki engelli kızıyla yaşayan Başak Özcan, onlardan biri.
Özcan ''Şu anki nakliye vesaire ev taşıma bunun sürecinde gelen doğalgaz açma-kapama elektrik su bunların hepsi maddi külfet. Zaman olarak zaten vaktimiz yok. Kızımın okulu eğitim durumu, eve gelen terapistleri, mecburen evimiz olmadığı için dersleri kaldı.'' dedi.
22 gündür bir arkadaşının yanında kaldıklarını söyleyen Özcan, kiralık ev arayışını sürdürüyor.